27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:30 AM

Cultura

Bust impresionant al lui Corneliu Coposu, realizat de buzoianul Bogdan Adrian Lefter

de Cristian IONESCU
Cultura  |
04.10.2017, 17:59
2280
  • Lucrarea din bronz a fost amplasată în București, fiind comandată de Fundația „Corneliu Coposu” 

        Artistul Bogdan Adrian Lefter revine în atenția publică cu o nouă lucrare de anvergură. Buzoianul de 34 de ani care a realizat sculptura din inox amplasată în rondul de la intrare în municipiu, a finalizat de curând un bust din bronz, cu dimensiunile 200 cm x 200 cm x 90 cm și 800 kg, reprezentându-l pe Corneliu Coposu. Realizarea lucrării s-a derulat pe parcursul a aproape cinci ani, monumentul fiind comandat de Fundația „Corneliu Coposu” și amplasat în București, în piața ce poartă numele celebrului lider al Partidului Național Țărănist.

          „Anul 2014 a însemnat aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, personalitate marcantă a politicii românești din secolul XX, iar in 2015 s-au împlinit 20 de ani de la trecerea în neființă a acestuia. În lumina acestor momente Fundația Corneliu Coposu și-a manifestat dorința de a-l omagia pe acesta prin realizarea unei sculpturi monumentale amplasată pe bulevardul ce îi poartă numele.
Deși demersurile realizării acestui proiect au început înaintea anului 2014, finalizarea monumentului dedicat lui Corneliu Coposu s-a materializat în acest an; aproximativ 5 ani în care drumul sinuos de la idee la faptă a determinat inaugurarea sculpturii într-un moment care, depășind centenarul, poate părea lipsit de sens. Pe mine, cei 5 ani de la creionarea proiectului până la amplasarea sculpturii, m-au pus în fața unor provocări artistice, tehnice și birocratice pe care sunt bucuros că le-am depășit”, mărturisește buzoianul Bogdan Adrian Lefter.

„Nu m-am limitat la înfățișare. Am vrut să exprim spiritul liber și luptător”

       Potrivit artistului, sculptura reliefează prin expresia sa artistică atât experiența de viață, faptele, precum și verticalitatea seniorului, ce transcend timpul.

     „Argumentele realizării proiectului propus de mine ținând seama atât de tendințele transformării arhitecturale din spațiul urbanistic bucureștean, precum și de existența altor monumente dedicate lui Corneliu Coposu, au fost că monumentul pe care l-am realizat nu se limitează doar la simpla înfățișare fizică, ci și exprimă plastic caracterul puternic și spiritul liber și luptător ale celui căruia îi este dedicată lucrarea. Cred ca monumentul pe care l-am realizat are o abordare inovativă, contemporană ce dă un suflu nou conceptului de bust. Prin această abordare inedită lucrarea are atât valențe clasice cât și contemporane, necesare unui spațiu urbanistic modern”, a mai declarat artistul buzoian.

      Bustul a fost astfel conceput încât să lase impresia trecerii trupului și spiritului său dincolo de gratii (această trecere simbolizând libertatea).
Pe spatele postamentului placat cu marmură este gravată poezia „Rugă” scrisă de către Corneliu Coposu.

A colaborat cu fabrica ROTEC din Buzău

      Bogdan Lefter a ținut să mulțumească întregii echipe de specialiști care l-au ajutat în realizarea monumentului.

„Meritul realizării acestui monument îl împărtășesc cu toți cei care mi-au fost alături în toată această perioadă mulțumindu-le pentru ajutorul pe care mi l-au acordat în fiecare etapă: prietenului meu, Andrei Mărgărit, care s-a gândit la mine în momentul în care a aflat despre dorința celor din Fundația Corneliu Coposu de a realiza o astfel de sculptură; prietenului meu, arh. Paul Ioniță, alături de care am făcut randările pentru proiectul monumentului; doamnelor Rodica Coposu și Flavia Coposu Bălescu, precum și domnului Cristian Fulger care au apreciat proiectul meu și care au avut încredere că îl voi realiza; domnului Mircea Mureșanu din cadrul A.M.P.T. care a coordonat realizarea monumentului; domnilor Florin Dinescu și Gabriel Dinescu care m-au găzduit în fabrica Ceramica Bianca oferindu-mi tot suportul logistic și material pentru etapele în care am făcut modelajul în lut, am scos pozitivul în fibră de sticlă și am construit știclurile în care am turnat în ceară piesele componente ale lucrării, finalizând astfel gogoșile pentru turnarea în bronz;
domnului Abbas Tawil de la care am achiziționat bronz de foarte bună calitate;echipei de lucru din cadrul turnătoriei Fondului Plastic din București;
echipei de lucru din cadrul fabricii ROTEC din Buzău unde am asamblat și patinat cele 12 piese turnate în bronz”, a declarat Bogdan Adrian Lefter.

       În cei 7 ani de când a început să facă sculpturi de mari dimensiuni, buzoianul a realizat 4 monumente în China și câte un monument în Costa Rica, Danemarca, Egipt, Iran, Turcia și Vietnam, iar în România tocmai am finalizat-o pe cea de-a doua.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker