Transformarea fostului Spital Brătianu din Buzău într-un centru muzeal va începe în curând. Termenul de începere a execuției prevăzut în contractul de lucrări este 5 ianuarie 2019, însă este puțin probabil ca muncitorii să se apuce de treabă sâmbăta.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, declara, în octombrie, că a fost finalizată proiectarea pentru refa­cerea clădirii, însă, având în vedere că se apropie iarna, cel mai probabil, lucrările vor începe în primăvara anului viitor, termenul de finalizare fiind decembrie 2019. Aproape 4 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene au fost alocate pentru modernizarea acestei clădiri simbol din municipiul Buzău.

Până acum, Consiliul Județean a modificat o dată bugetul proiectului, în septembrie, prin majorarea, din bugetul propriu, a costurilor necesare verificărilor tehnice ale clădirii. „Fiind vorba de o clădire de patrimoniu, este necesar ca astfel de verificări să fie efectuate pentru toate specialitățile (arhitectură, rezistență, instalații), iar numărul verificatorilor de pe piață atestați de Ministerul Culturii este limitat, valoarea actuală a pieței în acest domeniu este mai mare decât cea prevăzută în bugetul proiectului pe baza estimărilor din Documentația de Avizare a Lucrărilor de intervenții”, se menționează în expunerea de motive la hotărârea CJ în acest sens. În acest context, inițiatorul proiectului a justificat necesitatea majorării sumei alocate proiectului pentru acest capitol, de la 13.390 de lei fără TVA , la 35.500 de lei, fără TVA. În ședința ordinară de luni, ultima din acest an, Consiliul Județean va modifica din nou bugetul inițial al proiectului, prin suplimentarea cu 66.135,44 lei a sumei alocate prestării serviciului de dirigenție de șantier aferentă proiectării și executării lucrărilor, suma inițială fiind de 74.424 lei, plus TVA. Costurile neeligibile ale proiectului cresc astfel la 369.716,44 lei, de la 303.581 lei, iar valoarea totală a proiectului ajunge astfel la 17.760.856,97 lei.

Clădirea în care a funcționat Spitalul Brătianu este în paragină de aproape 20 de ani. Unitatea me­dicală a fost închisă definitiv în anul 2000, după ce și secțiile de Oftalmologie, ORL și Dermato-Venerice, ultimele care au avut aici activitate, au fost mutate în actualele clădiri în care funcționează acum Spitalul Județean de Urgență Buzău. Terenul pe care se află clădirea a făcut cu ochiul mai multor rechini imobiliari, dar pentru că era vorba despre o clădire dec­larată monument istoric, nu a putut fi vândută. Construcția s-a deteriorat odată cu trecerea timpului și probabil asta s-a și dorit, pentru că în cazul în care s-ar fi dărâmat de la sine, terenul ar fi devenit disponibil.

Odată cu schimbarea conducerii Consiliului Jude­țean, s-a schimbat și intenția de valorificare a acesteia. Administrația locală nu a dispus de fondurile necesare pentru reabilitarea clădirii, dat fiind faptul că lucrările presupuneau costuri foarte ridicate, dar a căutat alte surse. Până la urmă s-a reușit accesarea unor fonduri europene, însă printr-un proiect ce presupune modificarea destinației construcției, din unitate medicală, într-un centru cultural ce va funcționa în subordinea Muzeului Jude­țean, ca secție exterioară.

DISTRIBUIȚI
loading...