De la începutul anului 2018, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Buzău a desfăşurat 19 acţiuni de control la unităţile financiar-bancare cu punct de lucru deschis în municipiul Buzău, numai pe baza reclamaţiilor înregistrate la sediul instituţiei.

18 reclamaţii au fost deja soluţionate, iar una era în curs de soluţionare la finalul lunii trecute. Reclamaţiile înregistrate au avut ca subiect dobânzile considerate de către consumatorii de servicii financiare ca fiind prea mari, comisioanele practicate ca fiind nerea­liste, cât şi modificări de marjă, blocări de carduri sau neeliberarea banilor la bancomat.

Cu aceste ocazii s-au analizat şi contractele de credit puse la dispoziţia consumatorilor de servicii financiare, constatându-se că acestea sunt întocmite cu respectarea prevederilor legale, spun reprezentanţii CJPC Buzău. ,,Operatorii financiari verificaţi îşi desfăşoară activitatea de prestări servicii cu res­pectarea prevederilor privind protecţia consumatorilor, O.G. nr. 21/1992 cu modificările şi completările ulterioare. Se prezintă către consumatori lista de tarife, taxe şi comisioane, afişată la avizier sau în dosarul clientului, cât şi pe site-ul băncii. Se pune la dispoziţia consumatorilor formularul <Informaţii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori>, în conformitate cu prevederile art. 11-art.14 din OUG nr. 50/2010. Furnizorii de servicii financiare pun la dispoziţia consumatorilor de servicii financiare în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de soli­citare a creditului, răspunsul formulat în scris, datat, semnat şi cu număr de înregistrare cu privire la acordarea sau neacordarea creditului solicitat. În cazul în care ce­rerea se respinge pe baza consultării unei baze de date, operatorul de servicii financiare informează consumatorul imediat şi în mod gratuit, în scris sau la soli­citarea acestuia, în forma aleasă de acesta şi agreată de creditor, în legatură cu rezultatul consultării şi a bazei de date consultate. Contractele de credit puse la dispoziţia consumatorilor sunt întocmite cu respectarea prevederiloor OUG nr. 50/2010”, se menţionează în documentul prezentat de comisarul şef al CJPC Buzău, Nicuşor Dinulescu, la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural.

DISTRIBUIȚI
loading...