Considerat de organizatori drept unul dintre cele mai importante evenimente culturale găzduite în ultimii ani la Buzău, concertul violonistului Alexandru Tomescu, alături de pianista Angela Drăghicescu, are mari șanse să aibă loc cu casa închisă. Turneul Internaţional Stradivarius „Balada, un secol de muzică”, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri, îl readuce la Buzău pe Alexandru Tomescu, pe 11 iunie, de data aceasta cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, veche de 3 secole, o piesă ce face parte din patrimoniul României şi este una dintre ultimele zece Stradivarius funcţionale din lume.

„Biletele s-au pus deja în vânzare și s-au vândut foarte bine. Este foarte posibil ca la începutul săptămânii viitoare să se epuizeze toate cele 240 de bilete disponibile pentru concertul ce va avea loc la Teatrul <G. Ciprian>”, a declarat președintele Clubului Rotary Buzău, Lucian Sălcuțan.

Prețul unui bilet la concertul „Balada, un secol de muzică’’ este 90 lei. Pentru bilete și rezervări sunați la telefon: 0760.553.761.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase şi apreciate creaţii ale muzicii clasice româneşti dintr-un secol, aparţinând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Turneul Internaţional Stardivarius 2018 aduce în faţa publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian şi cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naţionale din programul Cantus Mundi şi Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.

În cadrul turneului au incluse 17 concerte, cel de la Buzăul fiind ultimul înainte de recitalurile care vor avea loc în străinătate. Turneul Stradivarius este unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale anului.

Vioara la care interpretează Alexandru Tomescu este estimată la 1,2 milioane de euro și este transportată într-o maşină blindată, păzită de trei bodyguarzi şi condusă de un antemergător. Instrumentul a fost cumpărat din Elveţia, în 1956, de statul roman, la ordinul lui Gheorhe Gheorghiu Dej, cu suma de 70.000 de franci elveţieni. Sub contract, i-a fost dăruită marelui violonist român Ion Voicu. După moartea acestuia, instrumentul a fost înapoiat statului român de fiul său, Mădălin Voicu, cu o condiţie: ca el sa fie împrumutat, prin concurs, celor mai talentaţi artişti români şi să poarte numele Voicu. Aşa se face că, din 2007, vioara a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu care, tot de atunci, o plimbă în fiecare an prin ţară în turneul Stradivarius.