După un an petrecut după gratii în urma condamnării la cinci ani şi două luni de închisoare pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, cere în instanţă modificarea pedepsei. Pe rolul Judecătoriei Focşani a fost înregistrată o cerere în acest sens şi, cel mai probabil, Bîgiu încearcă o contopire a celor două condamnări cu executare, de cinci ani şi două luni, res­pectiv doi ani, primite în două dintre cele trei dosare în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cererea sa urmează să fie judecată la Tribunalul Vrancea, instanţă competentă să soluţioneze soli­citarea.

Pe 16 decembrie 2016, fostul preşedinte CJ Buzău a fost condamnat definiv la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare, fiind acuzat că, în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, a cerut, iar în 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014, a primit sumele de 45.000 de lei, res­pectiv 50.000 de lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020“.

Suma de 45.000 de lei a fost dată ca mită de Gabriela Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, potri­vit DNA.

Procurorii anticorupţie susţineau că sumele de 45.000 de lei, respectiv 6.500 de lei (o parte din cei 50.000 de lei) au fost cerute şi primite de finul lui Bîgiu, Florin Colgiu, cunoscând că acestea proveneau din luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, ca preşedinte al CJ Buzău. În acest fel, Colgiu l-a sprijinit pe Bîgiu să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.

În 6 decembrie 2014, Bîgiu, sprijinit de Colgiu, a încercat să disimuleze o parte din suma primită ca mită, prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care îl deţinea în fapt, arăta sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi. Bîgiu a fost trimis în judecată, în februarie 2015, de procurorii DNA, alături de finul său, Florin Mădălin Colgiu, admi­nistrator al SC Alexandra SRL, şi de Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi. Ulterior, Colgiu şi Bădică şi-au recunoscut faptele, dosarele fiind disjunse. Gabriela Bădică a fost condamnată, în mai 2015, la trei luni de închisoare cu suspendare şi doi ani şi trei luni de interzicere a unor drepturi, decizia rămânând definitivă. Florin Colgiu a fost condamnat defi­nitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, un an de interzicere a unor drepturi şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Cristinel Bîgiu a fost arestat preventiv în decembrie 2014 în urma unui flagrant organizat de procurorii DNA în faţa blocului în care locuia. Bîgiu a stat în arest preventiv aproape şase luni, începând din decembrie 2014, şi alte două luni în arest la domiciliu. Ulterior, Tribunalul Călăraşi a dispus în cazul său măsura controlului judiciar, ceea ce i-a permis lui Cristinel Bîgiu întoarcerea pentru o scurtă perioadă la locul de muncă, însă în final judecătorii i-au interzis exercitarea funcţiei.

În noiembrie 2015, Cristinel Bîgiu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

În mai 2017, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu, care, la rândul său, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, banii fiind daţi pentru a interveni ca acesta să primească o lucrare de canalizare în comuna Ghergheasa. Pedeapsa de doi ani primită se adaugă la cea de cinci ani şi două luni pentru luare de mită.

În 3 noiembrie 2016, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cristinel Bîgiu la doi ani de închisoare cu suspendare, iar pe Georgian Surdu la trei ani de închisoare cu executare. Atunci, instanţa a dispus şi confiscarea de la Cristinel Bîgiu a sumei de 75.000 de euro. Decizia instanţei a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Fostul preşe­dinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a recunoscut, încă de la primul termen pe fond, în 14 aprilie, la Tribunalul Bucureşti, că a luat mită de la Georgian Surdu, fostul director al RA-APPS, şi a cerut să fie judecat în procedură simplificată, în vederea reducerii pedepsei, solicitarea fiind respinsă de judecător.

Cristinel Bîgiu mai este acum judecat într-un dosar pentru spălare de bani, împreună cu omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu şi de fostul ministru de Interne Cristian David. În acest dosar, atât Bîgiu cât şi Doloiu au fost achitaţi în primă instanţă, însă DNA a făcut apel.

Cristinel Bîgiu se află încarcerat la Penitenciarul Focşani din decembrie 2016.

DISTRIBUIȚI
loading...