Toți inculpații din Dosarul „Mită la ministrul de Interne”, în care a fost judecat fostul președinte al Consiliului Județean Buzău și fost prefect Cristinel Bîgiu, au fost achitați.

Principalul protagonist al dosarului, fostul ministru al Internelor Cristian David – care, în primă instanță, a fost condamnat la 5 ani de închisoare – a fost achitat definitiv, marți, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, el fiind acuzat de procurori că a pri­mit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul județului Buzău Cristinel Bîgiu în ­ve­derea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Alături de cei doi, a mai fost trimis în judecată fostul șef de cabinet al lui David, Valeriu Roger Nițescu, și omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu.

Conform rechizitoiului, Adrian Mladin, fost primar al orașului Jilava, denunțător în dosar, care acționa, ca mandatar al octogenarei Cecilia Viorica Știrbulescu, să îndeplinească toate formalitățile necesare în ve­derea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Nițescu, director de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atu­nci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în condițiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Nițescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaște pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

Cristian David a fost denunțat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la președinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, șeful statului la acea dată, anunța că a făcut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar că fostul ministru va merge în fața procurorilor pentru clarificări.

Cristian David afirma că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui ­do­cument legat de stabilirea dreptului de proprietate.

 

DISTRIBUIȚI
loading...