• Criticul de artă Luiza Barcan a jurizat cele peste 400 de lucrări primite din toată ţara şi din afara ei

În prezenţa criticului de artă Luiza Barcan, cele peste 400 de lucrări de artă care participă anul acesta la cea de a XI-a ediţie a Bie­nalei „Ion Andreescu” au fost jurizate. Numele câştigătorilor vor fi făcute publice în cadrul vernisajului expoziţiei, programat pe 12 octombrie, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” Buzău.

La evenimentul ce coincide anul acesta cu sărbătorirea a 50 de ani de la înfiinţarea filialei buzoiene a Uniunii Artiştilor Plastici Buzău sunt aşteptaţi artişti din toată ţara şi străinătate, autorităţi locale, preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, Lucian Romaşcanu, şi preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu.

„Sunt peste 400 de lucrări care vin din zece ţări, aşa că putem vorbi de data aceasta chiar despre o ediţie internaţională a Bienalei <Ion Andreescu>. Eu zic că este un eveniment cu totul special pentru Buzău şi pentru viaţa artistică din România, pentru că nu sunt aşa de dese ocaziile în care artiştii au prilejul să se întâlnească pe simeze într-un număr atât de mare şi cu o varietate atât de mare de tehnici. Avem aici de toate; avem foarte multe lucrări de pictură, de grafică, sculptură, tapiserie. Toate genurile clasice sunt reprezentate în această expoziţie”, a declarat preşedintele juriului, Luiza Barcan.

„M-am bucurat foarte mult de oamenii pe care i-am cunoscut aici, la Buzău”

Potrivit organizatorilor, vor fi acordate premii în bani în valoare totală de 7.000 lei.

„Premiile sunt gândite deja în mare, dar vrem să rămână o surpriză pentru ziua vernisajului. Este o zi pe care o consider specială, în care aşteptăm cât mai multă lume, inclusiv autorităţile oraşului, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani. M-am bucurat foarte mult de oamenii pe care i-am cunoscut aici, la Buzău”, a mai declarat Luiza Barcan.

Din comisia de jurizare a bienalei mai fac parte prof. univ. dr. Florin Stoiciu (grafician), conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu (artă decorativă) şi lect. univ. dr. Ion Anghel (Universitatea de Artă Bucureşti). Invitaţi speciali cu lucrări sunt unii dintre cei mai mari artişti români contemporani, Cella Neamţu, Corneliu Vasilescu, Viorel Măr­ginean, Sorin Ilfoveanu, Vasile Celmare, Marcel Lupşe, Aurel Vlad şi Lucian Butucariu.

„Procesul de selecţie al lucrărilor nu este deloc simplu, pentru că sunt lucrări multe, dar şi lucrări bune. De asemenea, selectarea nominalizaţilor şi a premianţilor nu e un lucru simplu, pentru că avem lucrări foarte bune. Este însă o bucurie pentru cei ce fac parte din juriu pentru că avem ocazia să vedem atât de multe lucrări într-un timp atât de scurt”, a mai declarat preşedintele juriului.

DISTRIBUIȚI
loading...