Un nou pas în reabi­litarea clădirii Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” de pe Bulevardul Unirii. Miercuri, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a anunțat finalizarea licitației pentru proiectul de consolidare, restaurare și dotare a clădirii care este monument istoric, și a semnat contractul cu câștigătorul licitației. Este vorba despre SC CONCAS SA și SC ROMCONSTRUCT GROUP SRL, reprezentată de Ionel Gagu. ­Va­loarea contractului care a reieșit în urma licitației este de  11.652.253,20 lei fără TVA, din care execuția lucrărilor se ridică la 11.294.553,20 lei, fără TVA, restul fiind destinați proiectării. Finanțarea proiectului este făcută din fonduri europene.

Se ocupă și de reabilitarea Cercului Militar de pe Calea Victoriei  

Termenul pentru execuția lucrărilor este de 32 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, plus alte cinci luni pentru proiectare.

„Pentru a participa la această licitație a trebuit să demonstrăm că avem experiența necesară. Asta a fost una dintre condițiile de bază ale licitației. CONCAS mai are în execuție în acest moment patru mo­numente istorice. În primul rând este vorba despre Cercul Militar de pe Calea Victoriei, una dintre clădirile monumentale ale Bucureștiului, unde CONCAS realizează reabilitarea fațadelor și acoperișul. De asemenea, mai avem în ­exe­cuție încă două lucrări de monumente istorice, ­res­pectiv un cinematograf municipal din Brașov, o lucrare monumentală pentru că este vorba despre o clădire deosebită a orașului, și la Sighișoara, un centru cultural, tot monument istoric. Nu este o lucrare deosebit de grea, pentru că nu este o clădire foarte mare. Noi sperăm ca în cele 32 de luni, prevăzute în contract, plus cele cinci luni necesare proiectării, să reușim să realizăm lucrarea și veți vedea standardul la care se ridică CONCAS în materie de reabilitare clădiri istorice”, a declarat Ionel Gagu.

Întrebat dacă lucrările vor fi executate exclusiv de firma buzoiană, reprezentantul CONCAS a spus că excepție vor face lucrările de reabilitare a părților monumentale ale clădirii.

„Toate lucrările vor fi realizate direct de CONCAS, cu o excepție. Doar partea de reabilitare a elementelor monumentale va fi realizată cu specialiști din București, care sunt singurii acreditați de ­Mi­nisterul Culturii să execute acest gen de lucrări. Practic, sunt niște artiști. Sunt pictori, sculptori, restauratori de monumente istorice. Muzeul Județean Buzău a fost reabilitat în întregime de CONCAS, cu excepția părții de ventilație la care lucrăm cu o firmă specializată care se ocupă exclusiv de asta și face treaba foarte bine”, a mai declarat Gagu.

„Această clădire trebuia reabilitată pentru că era foarte veche. Nu am reușit să o facem din bani proprii, așa că am decis să accesăm fonduri europene. Odată cu încheierea licitației pentru desemnarea contractantului de proiectare și execuție am intrat în linie dreaptă cu acest proiect. Va dura 32 de luni până când lucrările de reabi­litare vor fi încheiate. Proiectarea va dura cinci luni, după care vor începe lucrările. Pe lângă faptul că această clădire va fi pusă în valoare, ea va îndeplini toate normele europene”, a declarat preșe­dintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

„Pe lângă lucrările de consolidare, avem în vedere reabilitarea rețe­lelor de utilități, tot ce înseamnă instalații termice, electrice, sanitare. Avem, de asemenea, în vedere relocarea rețelei de termoficare, care acum se află pe fațada din spatele clădirii. Având în vedere că este o clădire de patrimoniu de tip A, aceste rețele trebuie relocate din zona respectivă. Pe lângă asta, se va realiza tot ce înseamnă instalație de climatizare, siguranță la foc, antiefracție. În plus, o sumă destul de mare va fi acordată pentru partea de dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului mobil și imobil”, a declarat Liliana Nicolae, manager de proiect.