Monden

Bianca Purcărea, ședință foto în vechi straie populare ce au aparținut neamului Goleștilor

A îmbrăcat șase costume populare, din care patru țărănești și două create pentru și purtate de membrii celebrului neam al Goleștilor. Buzoianca Bianca Purcărea a pătruns, preț de câteva ore, în istoria uneia dintre cele mai reprezentative familii din țara Românească a secolelor XVII-XVIII, care a dat țării trei prim-miniștri. Ocazia a constituit-o un shooting propus de una dintre creatoarele de ii, Alexandra Negrilă.

Buzoianca distribuită în musicalul „Mamma mia!” s-a mândrit, zilele trecute, cu primele imagini postate de la ședința foto, realizată chiar la Conacul Goleștilor din Argeș.

„E o bucurie să  îmbrac vechi straie din Buzău și Vrancea”

„Am încheiat o ședință foto la Conacul Goleștilor, despre care, spre marea mea rușine, nu știam. Ni­mic. Am și am prins gustul ­selfi­eurilor, cred. E o bucurie cât Conacul Goleștilor de mare să îmbrac straie din Buzău și Vrancea, vechi, tare vechi, ici-colo rărite, strălucitoare și cu cine mai știe ce istorii”, a scris Bianca pe pagina ei de Facebook.

Artista a detaliat că se simte mândră pentru că designerul Alexandra, „îmblânzitoarea de ii”, cum îi spune ea, a reușit să asambleze piesă cu piesă chiar un costum țărănesc, ca pe un puzzle, pe lângă celelalte costumații alese special pentru ea.

„O artă migăloasă care cere dragoste”

„Pe masă am găsit înșirate mărgele, salbe, zgărdane, marame, zăbre­nice, tulpane și un album vechi peste care Alexandra arunca ochii, când și când, să se asigure că păstrează rânduiala cinstită a straturilor de îmbră­căminte. E o artă migăloasă, care cere dragoste mai mult decât răbdare, iar ea are din amândouă cât să mai dea și altora”, a mai precizat Bianca.

Alegerea buzoiencei pentru această ședință foto nu este deloc întâmplătoare, ținând cont că Bianca Purcărea face parte din trupa Cobzality, un proiect world music care are drept motorul principal folclorul românesc autentic, datinile și tradițiile. Vocile și liniile melodice ale pieselor trupei sunt înregistrări vechi, ­une­le dintre ele depășind jumătate de secol. Acest lucru este foarte important pentru că se apropie foarte mult de esența folclorului românesc.

*

Muzeul Golești (Muzeul Viticulturii și Pomiculturii) se află în Ștefănești –Argeș, iar piesa centrală a muzeului este vechiul Conac al Goleștilor, clădit în anul 1640 de către marele vornic Stroe Leurdeanu (căsătorit cu Vișa Golescu). Se zice că Tudor Vladimirescu și-ar fi petrecut aici ultimele zile, având tabăra de panduri instalată chiar la Golești. Printre personalitățile care au mai poposit la domeniul de la Golești, se numără Constantin Brâncoveanu, Matei Basarab, Nicolae Bălcescu și Carol I (a dormit aici în prima noapte când a ajuns în principat).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker