Ieri m-a sunat Benone Sinulescu să-mi spună că a returnat deja către domnul primar Boşcodeală diploma de cetăţean de onoare al Buzăului.

Ieri m-a sunat Benone Sinulescu să-mi spună că a returnat deja către domnul primar Boşcodeală diploma de cetăţean de onoare al Buzăului.

            Mă bucur de prietenia dumnealui de mulţi ani şi l-am întrebat de ce trebuie să facă un asemenea gest. Răspunsul dumnealui a fost legat de desconsiderarea de care "se bucură" de mulţi ani, din partea autorităţilor administrative şi politice din judeţul Buzău.

            Ştiam deja câte ceva din mass-media, de săptămânile trecute, că supărarea a fost cauzată de melodia "Cât e Siriul de mare" care se cântă la ore fixe în turnul Primăriei. Nu cred că aspectul tehnic este cel mai important în această neînţelegere! Dacă melodia "Cât e Siriul de mare"  este o  melodie populară culeasă de Benone acum 50 de ani sau dacă este compoziţia sa! Şi dacă suma pretinsă de Uniunea Compozitorilor de 500 de lei, ca drepturi de autor pentru Benone, este corectă sau nu!

            Benone Sinulescu este probabil cel mai mare artist al muzicii populare româneşti, iar prin zecile de cântece despre Buzău şi prin toată viaţa sa a reuşit să promoveze frumuseţile şi oamenii din judeţul nostru, mai mult decât a făcut-o vreodată cineva.

            Problema lui Benone Sinulescu nu este de a obţine ridicola sumă (pentru el) de 500 de lei, ca drepturi de autor pentru melodia "Cât e Siriul de mare", ci faptul că i se pare că în judeţul nostru nu se bucură de recunoaşterea pe care o merită cu prisosinţă.

            Titlul de cetăţean de onoare al Buzăului i s-a acordat în 2005, când depăşise deja vârsta de 70 de ani, timp în care obţinuse acest titlu în zeci de oraşe, inclusiv în municipiul Bucureşti şi chiar şi în comuna mea, Ţinteşti.    Iar, de exemplu, fostul meu coleg de liceu – Emil Grădinescu, comentator de fotbal la televiziune, a obţinut acelaşi titlu la "juniorat", iar meritele lor în a sprijini Buzăul nu pot fi comparate!

            De mulţi ani, Benone nu mai este invitat de oficialităţile din judeţul nostru la niciun eveniment şi acest lucru îl doare!

            Ca om de afaceri buzoian, mă străduiesc să susţin de ceva timp şi în această rubrică faptul că Buzăul are nevoie de o schimbare în bine! Şi Buzăul este într-o competiţie economică permanentă şi avem nevoie de un brand pozitiv şi foarte cunoscut pentru a atrage investiţii noi, pentru a atrage turişti sau locuitori noi, pentru a prospera! Pentru acest lucru, trebuie să ne reconsiderăm valorile, să vedem prin ce ne putem face diferiţi de alţii ca judeţ şi ca localitate, astfel încât să obţinem un avantaj competitiv. Dumnezeu ne-a binecuvântat cu Benone Sinulescu şi nu ştim să folosim acest lucru!

            Benone Sinulescu este o legendă vie pentru Buzău şi ne-a ajutat şi ne ajută enorm, fără să ne dăm seama.

            S-au băgat în decursul anilor şi încă se mai bagă miliarde şi miliarde de lei în Gloria Buzău, de către Consiliul Local, pentru a obţine în permanenţă rezultate negative. Dar suntem foarte deranjaţi dacă acelaşi Consiliu Local i-ar da lui Benone 500 (cinci sute) de lei, ca drepturi de autor, bani pe care  i-ar dona, aşa cum a afirmat, Şcolii de nevăzători din Buzău.

            Sper ca gestul lui Benone, de a returna titlul de cetăţean de onoare al Buzăului şi de a renunţa la orice drepturi de autor, să îi trezească şi pe consilierii noştri locali care, lună de lună, de peste 20 de ani, încasează cei 800 de lei fără să facă nici măcar 0,001 la sută din ce face acest mare artist – Benone Sinulescu – pentru Buzău.

Constantin TOMA este

Inginer şi Preşedinte al  GRUP ROMET                                                                                          

DISTRIBUIȚI
loading...