Monden

Bateristul Holograf, Edi Petroșel, despre începuturile sale muzicale alături de „lăutarii” de la Buzău

Este bateristul uneia dintre cele mai iubite trupe din România, Holograf. Grație pasiunii mamei sale pentru Contele de Monte Cristo, a fost botezat Emilian. Emilian Petroșel. Prietenii îi spun Edi, iar dragostea pentru muzică s-a clădit pas cu pas din copilărie, de la evenimentele în care colabora cu lăutarii de pe Valea Buzăului, după cum a mărturisit bateristul în cadrul unui interviu pentru romaniastats.

„În copilărie, toate vacanțele le făceam pe valea Buzăului (n.r. , Cislău). Iar pe ulițe se auzea adesea Deep Purple! Ne-a venit ideea să facem o formație de rock, căreia i-am dat numele NECA, de la Nicu, Edi, Chichi și Anți, adică eu cu frații mei, iar primul era un prieten de-acolo pe la care mai dormeam nopțile, după ce toată ziua stăteam și scoteam muzică, pe casetofoane, magnetofoane. Iar în formația asta era un post neocupat, nimeni nedorind să bată la tobe. M-au văzut pe mine mai brunet, mai colorat, și au hotărât să-mi dea bețele. Am bătut bine din prima, fiind în stare să cânt chiar piese de-ale lui Gary Glitter. Trăiam chiar senzația aceea că nu mai voiam să mai plec de la tobe. Am început apoi să cântăm la baluri de tineret, unde era și muzică populară și de-astalaltă. Formațiile populare au prins drag de mine, rugându-mă să bat și cu ei. Aveam vreo 13-14 ani. Apoi am cântat în formația Liceului <Gheorghe Lazăr>, unde l-am cunoscut pe Mihai Pocorschi. Iar când am ajuns eu la facultate, el căuta toboșar pentru Holograf și așa am ajuns acolo, la șase luni de la înființarea trupei”, a povestit Edi Petroșel.

„Între 1981-1984 am reluat relația cu lăutarii de pe Valea Buzăului”

Însă abia după facultate recunoaște că a avut primul imbold de a face carieră mu­zicală. Fusese repartizat la Colibași, la Uzinele Dacia, unde se duseseră de fapt toți băieții de la Holograf.

„Cam un an am fost formația din Pitești! Murise și tata, pe care l-am iubit foarte mult și fusese pentru mine un suport uriaș. Și între 1981 și 1984 am reluat relația cu lăutarii de pe Valea Buzăului. Iar de la nunți scoteam bani, nu glumă. Ca să nu mai spun că după primul nostru (n.r., Holograf) turneu, în URSS, cu ce am câștigat acolo, plus ce parfumuri am mai vândut, am luat într-o săptămână vreo 40.000 lei. Iar ca inginer stagiar aveam un salariu lunar de… 2.200. Și atunci m-am întrebat dacă mai are rost să continuu pe partea asta tehnică”, a mai povestit Edi.

Nu este pentru prima dată când bateristul Holograf vorbește despre amintirile sale de la Buzău. În cadrul unei emisiuni de pe TVR, Edi a dezvăluit că prin anii ‘70 a fost oprit de o patrulă de miliție la Cislău și a fost tuns cu forța, lucru care se întâmpla frecvent în România în cazul bărbaților care purtau plete.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker