În fiecare an, de la bugetul central merg către bugetele locale sume de bani pentru finanţarea infrastructurii rutiere locale. În multe cazuri, zonele mai dezvoltate primesc mai puţin bani decât cele rămase în urmă.

În total, în anul 2018, 450 de milioane de lei din încasările din TVA vor merge la bugetele locale pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, potrivit economica.net.

Judeţul Buzău ar urma să primească anul viitor 12,31 ­mi­lioane lei, şi 13,68 milioane lei în 2019 pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale.

Cea mai mare sumă, de 14 milioane de lei, va merge către judeţul Vaslui, urmat de Botoşani, cu 13,8 milioane de lei, acestea fiind cele mai sărace zone din România. La polul opus, cele mai mici sume sunt arondate Ilfovului, situaţie care poate fi explicată prin faptul că este judeţul cu cea mai mică suprafaţă din România.

Însă  acest criteriu nu se aplică generalizat. Spre exemplu, Teleorman are o reţea de drumuri judeţene şi comunale de 1.147 km (date din 2016, de la Institutul Naţional pentru Statistică) şi primeşte 12 ­mi­lioane de lei, mai mult decât  Clujul, cu 9,7 mi­lioane de lei, deşi are o reţea de drumuri judeţene şi comunale de 2.262 km. De asemenea, judeţul Braşov, care are o reţea de 1.168 km, primeşte de la bugetul de stat o alocare de 8,9 milioane de lei, mai puţin decât judeţul Giurgiu, care are alocate 11 milioane de lei în condiţiile unei reţele de 872 km de drumuri, potrivit economica.net.

Vedeţi alăturat alocarea pentru 2018 pentru fiecare judeţ în parte:

DISTRIBUIȚI
loading...