Foto: Arhiva

Guvernul decis, în şedinţa de miercuri, acordarea de ajutoare de urgenţă din rezervele de stat mai multor localităţi care au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren în ultima perioadă.

Buzăul este unul dintre judeţele unde furia naturii a lăsat în urmă pagube importante. La fel şi în Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

În cursul zilei de miercuri, a fost aprobată şi o HG privind acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 353.500 de lei, din bugetul Ministerului Muncii, pentru sprijinirea unui număr total de 49 de familii şi persoane singure, care se află în situaţii de necesitate cauzate de inundaţii sau de alunecările de teren, din judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Vâlcea. Guvernul va acorda şi ajutoare de urgenţă, în valoare de 57,77 milioane de lei, pentru localităţi din nouă judeţe care au fost afectate de alunecările de teren. Ajutoarele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate, pentru refacerea unor poduri, podeţe, consolidarea şi asigurarea scurgerii apelor, precum şi pentru decolmatarea albiilor unor pâraie.

Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi-a însuşit o evaluare a pagubelor produse drumurilor judeţene şi comunale de inundaţii şi de alunecări de teren reactivate în ultimele două luni, cifrată la 800 de miliarde lei vechi, evaluare ce a fost transmisă Guvernului pentru alocarea fondurilor necesare refacerii infrastructurii. De asemenea, s-au solicitat peste 400 de miliarde lei vechi pentru lucrări de consiolidare a Drumului Naţional 10, care leagă Buzăul de Braşov, grav afectat de alunecări de teren mai vechi, dar reactivate în ultima perioadă.