Faimoasa trupă de balet a Teatrului „Oleg ­Danov­ski” aduce la Buzău spectacolul „Lacul lebedelor”, din distribuţia căruia fac parte vedete internaţionale precum Mayu Takahashi, Stewart Douglas Callum, Bogdan Bîrsănescu, Daia Kashiwaba, Keita Kamijo şi Yuria Soeta. Spectacolul va avea loc pe 28  noiembrie, de la ora 19,00, pe scena sălii de la Consiliul Judeţean.

Subiectul baletului este unul dintre cele mai cunoscute şi a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova, la renumitul Teatru Balşoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspiraţie o veche legendă rusă.

Versiunea prezentată de T.N.O.B. „Oleg Danovski” este clasică, având totuşi o tentă modernă prin realizarea costumelor şi a decorurilor, a materialelor folosite, dar şi a unor momente coregrafice.

Eşecul unui balet de succes     

Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la ­re­numitul Teatru Balşoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspiraţie o veche legendă rusă şi a corespuns pretenţiiilor compozitorului rus.

Legenda despre prinţese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinţ, se poate întâlni în basmele mai multor popoare. Premiera a avut loc la Balşoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova pe 4 martie (20 februarie stil vechi) 1877, avândul ca dirijor pe Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, aşa că nu a înţeles bogăţia partiturii. La aceasta s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un eşec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ia­nua­rie 1895. A fost un succes enorm.

Preţul unui bilet la spectacolul de la Buzău este de 130 lei. Biletele procurate până la data de 10 noiembrie pot fi achiziţionate cu 100 de lei. Biletele pot fi procurate de la Magazinul Hi-Hii (Cuza-Vodă) sau de la numărul de tel: 0723.429.264 începând cu data de 15 octombrie.

DISTRIBUIȚI
loading...