2018 vine cu schimbări importante în sistemul de învăţământ din România. Pentru prima dată în istorie, BAC-ul va începe în luna februarie, cu probele orale.

Apoi, începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii ar putea avea pe bănci un manual unic, la fiecare materie, editat de editura unică a Ministerului Educaţiei. În ciuda faptului că numeroşi profesori şi experţi în educaţie s-au declarat împotriva acestei modificări, Guvernul a aprobat, în luna decembrie, un proiect de lege în acest sens. Acesta va intra în vigoare doar dacă trece de votul Parlamentului.

Părerile profesorilor buzoieni sunt împărţite când vine vorba despre introducerea manualului unic, dar văd cu ochi buni susţinerea probelor orale ale bacalaureatului în februarie.

 ,,Eu la sport am deja un manual care nu îmi este deloc de folos“

  „În legătură cu manualul unic există păreri şi pro şi contra din partea profesorilor. Eu nu pot decât să vă spun ce spun alţii, pentru că eu, în calitate de profesor de sport, am deja un manual care nu îmi este deloc de folos. Unii profesori spun că manualul unic este binevenit din motive economice, pentru a nu mai profita unii de pe urma auxiliarelor, iar toţi copiii vor beneficia de aceleaşi informaţii. Alţii spun că profesorii ar trebui să îşi poată alege manualele după care vor lucra. Cred că au dreptate şi unii şi alţii. Ar trebui să ţinem cont de ambele păreri, adică să nu mai avem un număr atât de mare de manuale care uneori, se şi bat cap în cap. Opţiunea ar trebui să fie însă şi a elevilor şi a părinţilor”, a declarat liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Hasdeul nu vrea manual unic

Tot împotriva manualului unic este şi profesorul Ionel Banu, directorul celui mai titrat liceu buzoian, Colegiul „B. P. Hasdeu”.

„Nu ştiu dacă este o idee bună un astfel de manual. Eu, ca profesor, nu pot lucra după un singur manual, pentru că nu pot face diferenţa. O singură viziune pe o programă şcolară nu este bună în primul rând pentru elevi. Profesorii se pot adapta, dar elevii se adaptează foarte greu. De aceea, noi, la Hasdeu, lucrăm cu manuale diferite indiferent de materie. În ceea ce priveşte Bacalaureatul care va începe în februarie cu probele orale, cred că este o idee bună. Decon­gestionăm programul elevilor care se pot pregăti liniştiţi în vară pentru probele scrise care sunt cele mai importante”, a declarat directorul Ionel Banu.

Potrivit reprezentantului sindicatului din învăţământul buzoian, începerea Bacalaureatului din luna februarie este benefică atât pentru cadrele didactice cât şi pentru elevi.

„Modificările aduse examenului de Bacalaureat vin să facă mai lejeră activitatea în perioada de după terminarea cursurilor. Pentru cadrele didactice această perioadă înseamnă un volum mare de muncă. Măcar acum scăpăm de probele de aptitudini şi, la rândul lor, elevii, se pot concentra în perioada verii doar pe examenele scrise”, a mai declarat liderul profesorilor buzoieni.

Lucrările la examenele naţionale, corectate online?
Prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 12 februarie cu proba orală la limba română. Între 16 şi 20 februarie, elevii de clasa a 12-a vor susţine proba competenţelor digitale, iar între 21 şi 22 februarie le vor fi testate competentele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Pentru a promova aceste probe, elevii trebuie doar să se prezinte la examen. Fiecare va obţine un calificativ – utilizator mediu-, avansat sau experimentat-, care nu contează la nota finală.
Peste 4 luni vor începe probele scrise. Prima va fi la limba şi literatura română, pe 25 iunie. Cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului va începe pe 20 august.
Pentru următorii elevi de clasa a 12-a ar putea exista şi o a treia şansă la Bacalaureat. Deocamdată, însă, ideea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, nu s-a concretizat într-un proiect de lege.
În lucru este şi ideea ca lucrările la examenele naţionale să fie corectate online, de către profesori, fie de acasă, fie din centrele de evaluare. Ministerul Educaţiei şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pregătesc un sistem de securitate digital care să permită acest lucru.

DISTRIBUIȚI
loading...