27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:42 PM
albosmart

Economic

Băile Herculane, stațiunea de care s-au îndrăgostit împărații Europei

Economic  |
22.06.2017, 16:00
1734

   Considerată una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, Băile Herculane rămân un loc încărcat de istorie și mister.

   Situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și doar 25 de km de frontiera cu Serbia, stațiunea se află pe aceeași paralelă cu Veneția și Nisa.

Legenda lui Hercule și vizite regale

   Legenda spune că fiul lui Zeus și al unei muritoare, poreclit Hercule de către prorocitoarea Pitia, a trecut prin bazinul Văii Cernei într-unul din drumurile sale spre Pontul Euxin (Marea Neagră). Aici, eroul elen a învins balaurul de la Cheile Corcoaiei, scăldându-se apoi în minunatele izvoare termale, ce aveau să formeze începând cu secolul al II-lea după Hristos celebra stațiune Băile Herculane.

   Efectele curative ale apelor termale de aici au atras de-a lungul timpului multe personalități ale lumii, cum ar fi Împărăteasa Sissi, Împăratul Iosif al II-lea, Împăratul Francis I și Împărăteasa Carolina sau Împăratul Franz Iosef care considera în anul 1852 Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. „La 1 martie 1887, pe linia Timişoara-Caransebeş-Băile Herculane a călătorit şi împărăteasa Austro-Ungariei, Elisabeta (Sissi). Ea a locuit până la 13 aprilie la vila Tatarczy din staţiune, unde a fost vizitată şi de regele României, Carol I, şi de soţia acestuia”, povesteşte istoricul Mircea Rusnac.

De la legiunile romane, la Guvernatorul Banatului

   Izvoarele termale de aici au fost descoperite de legiunile romane în timp ce înaintau în a doua expediție împotriva dacilor, pe timpul construirii cetății Ad Mediam (Mehadia). Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat.

Izvoarele au fost denumite „Ad Aqvas Herculi Sacras Ad Mediam” (Apele Sfinte ale lui Hercules de la Mehadia). Din acea perioada au rămas numeroase vestigii, apeducte, băi, statui, monede și tabule votive. După retragerea oștilor romane de pe teritoriul Daciei, în secolul al III-lea, nu s-a mai auzit absolut nimic despre aceste băi timp de peste o mie de ani. Cronicile menționează ca în 1380 băile erau sub stăpânirea voievodului Dan. Ulterior au intrat în stăpânirea turcilor, perioada în care acestea s-au ruinat complet. Abia în 1717, băile au fost redescoperite de austro-ungari, care pe timpul ocupației au construit o serie de pavilioane de cazare și stabilimente de băi, au introdus iluminatul electric și au construit linia de cale ferată Orșova – Timișoara.

  În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap.

Izvoare termale și hipertermale

  Factorii naturali care fac din Băile Herculane o stațiune specială sunt: climatul de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene; apele minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice:

  • sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;
  • clorurate, sodice, calcice;
  • oligominerale.

   Aici aveți următoarele posibilități de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate, în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren. Din stațiune se pot face excursii la ruinele băilor romane, Peștera Hoților(Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba, și altele.

  Chiar dacă după 1989, și-a pierdut din strălucirea din perioada comunistă, fiind lăsată în paragină, în ultimii ani pentru staţiunea emblemă a României, Băile Herculane, au fost derulare proiecte de reabilitare şi modernizare în valoare de zeci de milioane de euro.

Cei interesați de cazare Herculane pot găsi astăzi hoteluri moderne, care pun la dispoziția turiștilor de pretutindeni diverse oferte avantajoase.

(P)

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker