27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 26, 2017 19:34 PM
toamna buzoiana

Economic

Băile Herculane, stațiunea de care s-au îndrăgostit împărații Europei

Economic  |
22.06.2017, 16:00
1930

   Considerată una dintre cele mai vechi staţiuni balneare ale lumii, Băile Herculane rămân un loc încărcat de istorie și mister.

   Situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și doar 25 de km de frontiera cu Serbia, stațiunea se află pe aceeași paralelă cu Veneția și Nisa.

Legenda lui Hercule și vizite regale

   Legenda spune că fiul lui Zeus și al unei muritoare, poreclit Hercule de către prorocitoarea Pitia, a trecut prin bazinul Văii Cernei într-unul din drumurile sale spre Pontul Euxin (Marea Neagră). Aici, eroul elen a învins balaurul de la Cheile Corcoaiei, scăldându-se apoi în minunatele izvoare termale, ce aveau să formeze începând cu secolul al II-lea după Hristos celebra stațiune Băile Herculane.

   Efectele curative ale apelor termale de aici au atras de-a lungul timpului multe personalități ale lumii, cum ar fi Împărăteasa Sissi, Împăratul Iosif al II-lea, Împăratul Francis I și Împărăteasa Carolina sau Împăratul Franz Iosef care considera în anul 1852 Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. „La 1 martie 1887, pe linia Timişoara-Caransebeş-Băile Herculane a călătorit şi împărăteasa Austro-Ungariei, Elisabeta (Sissi). Ea a locuit până la 13 aprilie la vila Tatarczy din staţiune, unde a fost vizitată şi de regele României, Carol I, şi de soţia acestuia”, povesteşte istoricul Mircea Rusnac.

De la legiunile romane, la Guvernatorul Banatului

   Izvoarele termale de aici au fost descoperite de legiunile romane în timp ce înaintau în a doua expediție împotriva dacilor, pe timpul construirii cetății Ad Mediam (Mehadia). Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat.

Izvoarele au fost denumite „Ad Aqvas Herculi Sacras Ad Mediam” (Apele Sfinte ale lui Hercules de la Mehadia). Din acea perioada au rămas numeroase vestigii, apeducte, băi, statui, monede și tabule votive. După retragerea oștilor romane de pe teritoriul Daciei, în secolul al III-lea, nu s-a mai auzit absolut nimic despre aceste băi timp de peste o mie de ani. Cronicile menționează ca în 1380 băile erau sub stăpânirea voievodului Dan. Ulterior au intrat în stăpânirea turcilor, perioada în care acestea s-au ruinat complet. Abia în 1717, băile au fost redescoperite de austro-ungari, care pe timpul ocupației au construit o serie de pavilioane de cazare și stabilimente de băi, au introdus iluminatul electric și au construit linia de cale ferată Orșova – Timișoara.

  În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap.

Izvoare termale și hipertermale

  Factorii naturali care fac din Băile Herculane o stațiune specială sunt: climatul de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene; apele minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice:

  • sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;
  • clorurate, sodice, calcice;
  • oligominerale.

   Aici aveți următoarele posibilități de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate, în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren. Din stațiune se pot face excursii la ruinele băilor romane, Peștera Hoților(Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba, și altele.

  Chiar dacă după 1989, și-a pierdut din strălucirea din perioada comunistă, fiind lăsată în paragină, în ultimii ani pentru staţiunea emblemă a României, Băile Herculane, au fost derulare proiecte de reabilitare şi modernizare în valoare de zeci de milioane de euro.

Cei interesați de cazare Herculane pot găsi astăzi hoteluri moderne, care pun la dispoziția turiștilor de pretutindeni diverse oferte avantajoase.

(P)

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Pionierul judo-ului în România, Mihai Botez, va avea un bust la Arad
Marti, Septembrie 26, 2017 19:27 PM

Memoria pionierului judo-ului și ju-jitsu-ului în România, Mihai Botez, va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la șase ani de la trecerea sa în neființă, prin amplasarea unui bust în inima orașului de pe Mureș, informează Shihan Pavel Milovan, președintele clubului.

Juncker salută 'discursul foarte european' al lui Macron
Marti, Septembrie 26, 2017 19:25 PM

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marți 'discursul foarte european' rostit de președintele francez Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, intervenție în care liderul de la Elysee împărtășește abordarea privind aprofundarea integrării europene susținută de șeful executivului european în recentul său discurs privind starea Uniunii, notează AFP.

Ministrul Educației a aprobat metodologiile de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice
Marti, Septembrie 26, 2017 19:22 PM

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a aprobat, prin ordin, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, a anunțat MEN.

China a inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine
Marti, Septembrie 26, 2017 19:15 PM

Tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine a fost deschis circulației publice marți, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, la 15 ani de la începerea lucrărilor la acest proiect, informează agenția Xinhua.

Turiștii sunt sfătuiți să nu călătorească în insula Puerto Rico devastată de uraganul Maria
Marti, Septembrie 26, 2017 19:05 PM

Directorul Agenției de Turism din Puerto Rico, José Izquierdo, a declarat marți că descurajează călătoriile în această insulă din Caraibe ca urmare a devastărilor produse de uraganele Irma și Maria, relatează EFE.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Sep, 18:57 la subiect
max bengosu' a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Tocmai comentam cu un forumist pe nume ,,pixel" cum e cu salariile la bugetari iaca cum un frezor ,sculer si matriter ajunge ditamai consilierul la prefectura iar cind s-a eliberta un loc mai bine remunerat iaca ,,catindatul" ca doar nu era sa ramana mnealui fara comitie" si cam asa aprope toti bugetarii au fost plantati ,doamne si pe ce salarii!!!Cine oare sa mai vrea sa munceasca_n privat ciolacule?toti la companii de stat !
26 Sep, 16:32 Persecutatii comunismului
Mihai a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Dl. Diaconita a fost crunt persecutat de comunisti.A fost nevoit sa ramana cu studiile liceale pana la 47 de ani.Noroc cu democratia si drepturile cetatenilor europeni ca i s-a permis sa urmeze o facultate. Imediat ce l-a "lovit" dragostea de carte a tinut-o tare cu invatatura:cursuri de formare , master , etc. Probabil urmeaza in curand si un doctorat in managementul administratiei publice! Sanatate si "succesuri" d-lui Diaconita !
26 Sep, 15:42 Invitat de onoare
Absentul a comentat pentru articolul Zsolt Gyongyossy vine azi la deschiderea noului anului școlar la LPS:
Si Madam Burducea (Geta)
Google PageRank Checker