Adunarea Generală a Acţionarilor Compania de Apă SA se întruneşte, miercuri, într-o nouă şedinţă ordinară – a treia organizată din 27 februarie încoace -, tot cu intenţia declarată de a rezolva ,,vidul de putere” generat de încetarea mandatelor membrilor Consiliului de Administraţie al operatorului judeţean de apă şi canalizare, prin numirea unor administratori provizorii, al căror mandat va expira odată încheierea procedurii legale de selecţie.

Vechiul Consiliu de Admi­nistraţie al Companiei de Apă era format din Dumitru Cristea, preşedinte, director tehnic al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, directorul general al aceleiaşi companii, Gheorghe Andronache, cadrul didactic la Şcoala Gene­rală nr. 11 şi fost director al Palatului Copiilor, Stan Filip, pensionar MApN, apicultor şi expert contabil, Petruş Hinta, consilier superior la Primăria Rm. Sărat şi Luminiţa Cucu.

Conform unei hotărâri luate la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” care a avut loc în urmă cu două săptămâni, pentru noul Consiliu de Administraţie al Companiei de Apă au fost ­no­minalizaţi Cornel Pitiş, consilier judeţean social-democrat, directorul Direcţiei Silvice Buzău, Gabriel Constantin Gheorghe, noul director interimar al Ins­pectoratului Teritorial de Muncă, Eduard Pistol, secretarul Consiliului Local Municipal, Simona Săvulescu, consilier al primarului Constantin Toma şi Petruş Hinta, singura persoană din vechea structură de conducere care se regăseşte printre propunerile pentru noua structură. Numai că, pe ultima sută de metri, Gabriel Constantin ­Ghe­orghe a renunţat la calitatea de membru în Consiliul de Admi­nistraţie pe motiv de incompatibilitate cu funcţia de director la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi a fost întocmit cu consilierul judeţean social-democrat Ion Bogdan, directorul Poştei buzoiene.

S-a dovedit, în final, că şedinţele programate pe 27 şi 28 februarie nu au fost altceva decât nişte spectacole ieftine, dat fiind că Oraşul Pătârlagele nu şi-a trimis delegatul, iar ulterior s-a aflat că, de fapt, se ştia de la bun început că adunările nu vor fi statutare – fiind necesară prezenţa delegaţilor din partea tuturor acţionarilor -, întrucât primarul Ion Gherghiceanu nu convocase Consiliul Local pentru a emite hotărârea de a acorda mandat special reprezentantului acestei unităţi administrativ-teritoriale pentru Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Apă. O dovadă în plus că gruparea din jurul directorului operatorului judeţean de apă şi canalizare nu se împacă sub nicio formă cu ideea ca respectiva companie să aibă un consiliu de administraţie în componenţa stabilită de Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008”, din care nu face parte nici Ionel Tescaru, nici adjunctul său, Dumitru Cristea.

,,Restul e istorie”

În ceea ce priveşte adunarea de miercuri, responsabilii politici şi administrativi care au un cuvânt de spus în această chestiune au susţinut, sâmbătă, la întâlnirea cu presa care a urmat Conferinţei Extraordinare a PSD Buzău, că lucrurile vor funcţiona ca unse.

Astfel, deputatul Marcel Ciolacu, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, care a susţinut în permanenţă demersurile municipalităţii buzoiene legate de normalizarea situaţiei la Compania de Apă, a spus că ,,lucrurile sunt foarte bine aşezate” şi că deciziile din noul Consiliu de Administraţie al operatorului judeţean de apă şi canalizare se vor lua doar în unanimitate: ,,Cred că în acest moment lucrurile sunt foarte bine aşezate, sunt două ­pro­puneri venite din partea domnului primar (Toma, n.r.), două propuneri venite din partea domnului preşedinte al Consiliului Judeţean şi o propunere din partea primarului municipiului Râmnicu Sărat. Şi în conferinţă am anunţat, chiar dacă sunt propuneri venite de la Consiliul Judeţean, de la Primăria Buzău sau Râmnicu Sărat, în Consiliul de Administraţie de la Compania de Apă se vor lua deciziile în unanimitate. Nu există vot de aur, se vor lua deciziile ori toţi cinci, ori niciunul”, a spus Ciolacu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, care deţine şi preşedinţia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008”, spune că tot ceea ce s-a întâmplat până acum la Compania de Apă ,,e istorie”: ,,Practic, nu este decât o cutumă. S-a întâmplat, nu a ştiut absolut nimeni – deci şi din acest punct de vedere trebuie să vă daţi seama că nu este niciun fel de ingerinţă politică vizavi de numiri -, domnul Gheorghe a fost numit inspector-şef la ITM Buzău. Din acel moment, domnia-lui fusese validat de către ADI prin vot să facă parte din Consiliul de Administraţie; acelaşi lucru l-a făcut şi Primăria Municipiului Buzău, a validat lista respectivă, dar, din momentul numirii domnului ca şi inspector-şef, a devenit incompatibil şi procedurile au trebuit reluate. Nu s-a făcut decât de data aceasta, să se ţină foarte clar toată lumea de lege, să nu se mai spună că a făcut nu-ştiu-cine şi altceva, iar consiliile locale, inclusiv Consiliul Judeţean, au rămas să dea alte hotărâri şi se va intra într-o normalitate la Compania de Apă, veţi vedea. Este o cutumă cu mandatul special, îl facem şi pe acesta, aşa încât nimeni, nici societatea civilă, nici cei interesaţi, să nu mai creadă că acolo are un parti-pris cu cineva. Pe 7 martie va avea loc adunarea, iar cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie vor intra în normalitate. Să ştiţi că procedurile de alegere a unui consiliu de administraţie – pentru că celălalt şi-a încheiat mandatul – au început; în maxim patru luni de zile… Restul e istorie!”, a spus Neagu.

,,Un singur lucru am mai spus în conferinţă, şi nu mă ­fere­sc să vă spun şi dumneavoastră, eu am o singură problemă ca şi cetăţean al municipiului Buzău: nu pot accepta ca managementul Companiei de Apă să angajeze avocaţi  – avocaţi pe care îi plătim noi toţi – pe care, apoi, să îi folosească în litigiile pe care le are cu primarul municipiului, cu Consiliul Municipal, aceştia, culmea, fiind acţionarul majoritar. Este un lucru  de principiu şi sunt ferm convins că viitorul Consiliu de Administraţie nu va mai accepta aşa ceva. Este lucrul care m-a deranjat cel mai mult în toată această perioadă în atitudinea Companiei de Apă”, a mai spus deputatul Marcel Ciolacu.

1 COMENTARIU

  1. Cred cu tarie ca fostul „consiliu de administratie”a fost partas alaturi de Tescaru la tot felul de faradelegi si vor trebui sa dea socoteala in fata justitiei pentru aceste fapte.Ce cautau in fostul consiliu de administratie un „pensionar militar si apicultor,un cadru didactic si un consilier superior la o primarie si o doamna Cucu „.astia sunt „specialistii” care au girat si acoperit faradelegile lui Tescaru si ale acolitilor acestuia? Ce sume de bani au primit pentru „munca” lor? Negu spune ca”restul e istorie:.”! FALS si MINCINOS,domnule Neagu! Este vorba de o „istorie……PENALA”.Si pentru asta,trebuie sa raspunda cu totii!

Comments are closed.