Scandalul de la Şcoala nr. 1 Rm. Sărat, dintre conducerea instituţiei de învăţământ şi secretare, intră într-o nouă fază. Luna trecută, peste 70 de profesori de la Şcoala 1 Rm. Sărat şi-au primit cu întârziere banii de concediu din cauza unor neînţelegeri între directorul Valeriu Echimescu şi secretara Costiţa Benescu. Directorul declara că statele contabile au fost încheiate greşit de secretară, în timp ce aceasta spunea că managerul instituţiei şi contabila sunt rău intenţionaţi şi vor să scape de cele două secretare.

Pe fondul acestui conflict, conducerea şcolii a sancţiona­t-o disciplinar pe secretara Costiţa Benescu, iar cealaltă secretară (şefă) şi-a depus demisia, invocând încălcarea mai multor drepturi şi o presiune care îi pune viaţa în pericol, în condiţiile în care ea a suferit, de curând, o operaţie complicată.

Avocat celebru şi comisia de disciplină a IŞJ Buzău

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău au fost chemaţi să se pronunţe, în cadrul Comisiei de Disciplină, în legătură cu temeiul sancţiunii primite de secretara Costiţa Benescu din partea directorului Echimescu. Costiţa Benescu a apelat în demersul ei la celebrul avocat Daniel Ionaşcu, cunoscut pentru desele sale intervenţii pe micile ecrane, cel care a fost mâna dreaptă a avocatei Paula Iacob şi l-a reprezentat şi pe Gigi Becali.

„Comisia de Disciplină a decis anularea sancţiunii disciplinare. Comisia a avut loc pe 27 iulie, iar decizia a venit cu o zi înainte ca eu şi colegele mele, Daniela Palcău şi Nela Wamsiedel, să fim repuse în funcţie la conducerea Inspectoratului Şcolar”, a declarat inspectorul şcolar general Florina Stoian.

Printre abaterile pe care conducerea şcolii i le reproşa secretarei Benescu se aflau: defăimarea şi calomnierea persoanelor din şcoală, refuzul de a lua cunoştinţă de conţinutul procedurilor operaţionale cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice (…), încadrarea nejustificată în EDUSAL pe o funcţie superioară, înregistrarea în Registrul de Decizii a Deciziei nr. 70/11.02.2018 cu privire la încadrarea pe postul de secretar-şef (…) etc.

Chiar şi după decizia Comisiei de Disciplină a IŞJ Buzău, scandalul de la Şcoala 1 Rm. Sărat pare departe de a se finaliza.

„Am impresia că în spatele sancţiunii nu stă doar conducerea şcolii. Pare a fi mai mult, poate chiar o intervenţie politică. Eu însă nu îmi pot explica, dar inspectorul Mânzală, care a anchetat cazul din partea Inspectoratului Şcolar, l-ar fi întrebat pe director dacă în spatele deciziei nu este altcineva”, a declarat secretara Costiţa Benescu.

„Vrem sancţionarea vinovaţilor“

Mai mult, secretara spune că presiunile la care ea şi colega ei au fost supuse au fost ­ime­nse şi cei responsabili ar trebui traşi la răspundere.

„Am trecut prin momente foarte grele la şcoală şi eu încă mai trec. Vrem să cerem noii conduceri a IŞJ sancţionarea persoanelor vinovate pentru tot ce ni se întâmplă. De exemplu, astăzi (n.r., marţi), am fost chemată la muncă, mi-am întrerupt concediul, am venit de la mare pentru a face statele de plată. Cu toate astea, până acum, la ora 12.00, eu nu îmi pot face treaba, pentru că doamna contabilă nu a finalizat actele şi este plecată în concediu. Vă întreb atunci, de ce am venit eu de la mare?”, a mai declarat Costiţa Benescu.

Acuzaţii grave vs. „nu comentez“

Şi mai grave sunt acuzaţiile venite din partea celeilalte secretare, Nina Barbu (secretar-şef), cea care a suferit o intervenţie chirurgicală de natură neurologică, în urma căreia a rămas cu o semipareză. În cererea sa de demisie, Nina Barbu şi-a motivat gestul astfel: „hărţuirea din partea contabilei Paţurcă Maria şi a directorilor Apostol Marieana şi Echimescu Valeriu, care a contribuit la acutizarea problemelor mele de sănătate şi care în prezent îmi pune viaţa în pericol la locul de muncă”, „încălcarea dreptului de a negocia fişa postului pentru 4 ore, de la revenirea mea din concediul medical”, „încălcarea drepturilor prevăzute la articolul 39 C0, e), f), i), K0 şi articolul 175 din Codul Muncii”.

Contactat telefonic, directorul Şcolii nr. 1 Rm. Sărat, Valeriu Echimescu a declarat: „Nu vreau să comentez. Situaţia stă cu totul altfel aici, dar nu vreau să mai comentez pe baza acestui subiect”. De asemenea, directorul a negat acuzele venite din partea secretarei şefe Nina Barbu.

Dincolo de acest scandal, Şcoala nr. 1 este una dintre şcolile cele mai bune din Rm. Sărat. Sub conducerea lui Valeriu Echimescu, care a devenit director în 2016, instituţia de învăţământ a dat în ultimii ani  absolvenţi care au promovat Evaluarea Naţională cu media 10.

1 COMENTARIU

  1. Dirijat de BV acasa, de AM la scoala si de partid, asta rezulta! afara-i vopsit gardul si-nauntru… e un jalnic trist!

Comments are closed.