Săptămâna viitoare se va face repopularea gospodăriei de la Pănătău unde a fost confirmat, la începutul lunii septembrie, virusul pestei porcine africane. Potrivit Directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, medicul Marijan Milea, doi porci santinelă vor fi plasaţi acolo pe 18 octombrie, urmând să fie urmărită evoluţia acestora pe o perioadă de 45 de zile. Măsura urma să fie aplicată şi la Lunca-Pătârlagele însă proprietara gospodăriei a refuzat procedura, anunţând că doreşte să plece în străinătate.

La Pănătău şi la Lunca au fost confirmate la începutul lunii septembrie primele două cazuri de PPA. Virusul pestei porcine africane a ajuns mai întâi în comuna Pănătău, la începutul lunii august.  Fără să ştie că porcul e bolnav, proprietara animalului l-a sacrificat, apoi i-a oferit bucăţi din carne mamei sale, care stă într-o localitate vecină, în satul Lunca al oraşului Pătârlagele.  La scurt timp, şi porcul acesteia s-a îmbolnăvit. Femeia l-a tăiat, iar resturile le-a aruncat într-o râpă din apropierea gospodăriei şi a contaminat astfel zona.

Vinovat de aducerea pestei porcine africane în Buzău ar fi un bărbat din localitatea tulceană Frecăţei, care în august a fost în vizită la fiica sa din Pănătău. Autorităţile susţin că oaspetele le-a adus rudelor din Buzău carne infectată, însă cei arătaţi cu degetul au neagat acuzaţiile. De teamă că vor ieşi în pierdere după ce au investit în creşterea porcilor, mai mulţi săteni au sacrificat animalele, apoi au pus carnea în frigider.

La nicio săptămână, virusul era confirmat şi la o gospodărie din Puieştii de Jos, unde erau crescute aproximativ 100 de suine, majoritatea purcei. 90 de porci au fost ucişi preventiv în exploataţia familială şi s-a realizat dezinfecţia gospodăriei, au fost informaţi locuitorii din zonă, perimetrul a fost izolat şi circulaţia animalelor şi a cărnii interzisă.

,,La primele ore ale dimineţii de joi am fost înştiinţat de un crescător de animale din satul Puieşti de Jos despre faptul că un număr de două porcine au murit pe parcursul nopţii în incinta spaţiului unde erau crescuţi, alţi doi au murit pe parcursul zilei. Am convocat de urgenţă Comitetul local de sprijin în combaterea bolilor şi împreună cu medicii veterinari am notificat DSVSA Buzău şi Comitetul local Buzău în vederea luării măsurilor de urgenţă”, declara primarul localităţii Puieşti, Florin Leaua.

Acestea au fost singurele cazuri de pestă porcină africană confirmate în judeţul Buzău. Potrivit directorului DSVSA Buzău, Marijan Milea, a mai existat o suspiciune la Bozioru, unde o femeie procurase carne de porc provenită din judeţul Brăila, însă suspiciunea de boală nu s-a confirmat.

Zonele unde au fost confirmate focare de PPA rămân în continuare sub supraveghere – Pănătău, Lunca (Pătârlagele) şi Puieşti (cele 3 focare înregistrate la începutul lunii septembrie) şi, de asemenea, vor fi menţi­nute cele şase filtre rutiere pe drumurile naţionale şi judeţene care fac legătura dintre Buzău şi judeţele învecinate Brăila şi Ialomiţa, care înregistrează un număr important de focare de PPA. Directorul DSVASA Buzău cere în continuare buzoienilor să fie precauţi şi să achiziţioneze carne doar din surse autorizate sanitar-ve­terinar.

DISTRIBUIȚI
loading...