Autoritățile județului au termen o săptămână să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de epidemia de rujeolă – care nu au fost vaccinați, dar și locurile în care aceștia vor fi imunizați, în cazul în care în localitățile respective nu sunt unități medicale.

   Ministerul Sănătății va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităților locale, care trebuie să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie -, care nu au fost vaccinați, dar și locurile în care aceștia vor fi imunizați în cadrul campaniei, în cazul în care în localitățile respective nu sunt unități medicale. De asemenea, în cazul în care localitățile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari.

   Autoritățile locale au la dispoziție o săptămână pentru a face evaluări și a descoperi comunitățile cu acces dificil la servicii medicale sau în care nu există medic de familie și unde procentul de copii vaccinați este mai scăzut, a anunțat marți, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în cadrul unei videoconferințe, cu acest subiect, cu prefecții, preșe­dinții de consilii județene, reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și ai medicilor de familie din țară. Ministrul a spus că în localitățile unde nu există medici de familie vor fi trimise echipaje mobile.

   „Am solicitat prefecților să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul de vaccinare a copiilor să fie redus. Aceste zone vor fi identificate și comunicate reprezentanților Ministerului Sănătății”, a declarat Carmen Dan.

   Ministrul a mai spus că în fiecare județ va exista o echipă formată din prefect, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică județeană și reprezentant al Consiliului Județean și care va colabora cu toate primăriile din județele respective pentru acțiunile de vaccinare. Carmen Dan a precizat că în zonele în care nu există medic de familie autoritățile locale vor organiza centre de vaccinare și va fi delegat un echipaj medical.

   Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus, la rândul său, că la DSP sunt suficiente doze de vaccin ROR, care pot fi oricând suplimentate cu doze de la Unifarm. 

   Ministerul Sănătății a trimis, săptămîna trecută, în țară, aproape 9.000 de doze cu ser necesar imunizării tuturor copiilor. La Buzău au ajuns 4.944 de doze de vaccin hexavalent și alte 4.760 de doze de vaccin ROR. Dozele sunt suficiente ca să acopere atât vaccinarea restanțierilor, cât și imunizarea copiilor conform calendarului de vaccinare până la sfârșitul anului.

   Potrivit repezentanților DSP Buzău, sunt 1.155 de restanțieri la vaccinarea cu hexavalent, iar la ROR 1.850 de copii.

   Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

   Vaccinul hexavalent este administrat copiilor la vârsta de 2, 4 și 11 luni și îi protejează pe micuți împotriva mai multor boli, precum difteria, tetanosul sau hepatita B. Vaccinul ROR îi ferește pe copii de rujeolă, oreion și rubeolă. 

DISTRIBUIȚI
loading...