27 de ani
de presa libera
Vineri, August 18, 2017 08:07 AM

Sanatate

Autoritățile locale, implicate de Ministerul Sănătății într-o campanie de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
19.07.2017, 00:00
1199

   Autoritățile județului au termen o săptămână să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate de epidemia de rujeolă - care nu au fost vaccinați, dar și locurile în care aceștia vor fi imunizați, în cazul în care în localitățile respective nu sunt unități medicale.

   Ministerul Sănătății va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităților locale, care trebuie să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie -, care nu au fost vaccinați, dar și locurile în care aceștia vor fi imunizați în cadrul campaniei, în cazul în care în localitățile respective nu sunt unități medicale. De asemenea, în cazul în care localitățile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari.

   Autoritățile locale au la dispoziție o săptămână pentru a face evaluări și a descoperi comunitățile cu acces dificil la servicii medicale sau în care nu există medic de familie și unde procentul de copii vaccinați este mai scăzut, a anunțat marți, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în cadrul unei videoconferințe, cu acest subiect, cu prefecții, preșe­dinții de consilii județene, reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și ai medicilor de familie din țară. Ministrul a spus că în localitățile unde nu există medici de familie vor fi trimise echipaje mobile.

   „Am solicitat prefecților să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul de vaccinare a copiilor să fie redus. Aceste zone vor fi identificate și comunicate reprezentanților Ministerului Sănătății”, a declarat Carmen Dan.

   Ministrul a mai spus că în fiecare județ va exista o echipă formată din prefect, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică județeană și reprezentant al Consiliului Județean și care va colabora cu toate primăriile din județele respective pentru acțiunile de vaccinare. Carmen Dan a precizat că în zonele în care nu există medic de familie autoritățile locale vor organiza centre de vaccinare și va fi delegat un echipaj medical.

   Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus, la rândul său, că la DSP sunt suficiente doze de vaccin ROR, care pot fi oricând suplimentate cu doze de la Unifarm. 

   Ministerul Sănătății a trimis, săptămîna trecută, în țară, aproape 9.000 de doze cu ser necesar imunizării tuturor copiilor. La Buzău au ajuns 4.944 de doze de vaccin hexavalent și alte 4.760 de doze de vaccin ROR. Dozele sunt suficiente ca să acopere atât vaccinarea restanțierilor, cât și imunizarea copiilor conform calendarului de vaccinare până la sfârșitul anului.

   Potrivit repezentanților DSP Buzău, sunt 1.155 de restanțieri la vaccinarea cu hexavalent, iar la ROR 1.850 de copii.

   Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

   Vaccinul hexavalent este administrat copiilor la vârsta de 2, 4 și 11 luni și îi protejează pe micuți împotriva mai multor boli, precum difteria, tetanosul sau hepatita B. Vaccinul ROR îi ferește pe copii de rujeolă, oreion și rubeolă. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Aretha Franklin vrea să deschidă "un mic club" la Detroit
Vineri, August 18, 2017 07:51 AM

Legenda muzicii soul Aretha Franklin, care a anunțat la începutul anului că se retrage, se gândește serios să deschidă un club de noapte la Detroit, unde ar putea "cânta din când în când", a declarat artista ziarului local Detroit Free Press citat de AFP.

Un nou film din seria 'Star Wars', dedicat lui Obi-Wan Kenobi, este în pregătire (presă)
Vineri, August 18, 2017 07:34 AM

Regizorul Stephen Daldry, cunoscut pentru filmul 'Billy Elliot', ar urma să realizeze viitorul lungmetraj din seria 'Star Wars' care îl va avea ca erou pe maestrul Jedi Obi-Wan Kenobi, a anunțat joi publicația Hollywood Reporter citată de AFP.

ALERTĂ UPDATE MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă
Vineri, August 18, 2017 07:15 AM

O a doua victimă de cetățenie română a fost identificată printre persoanele rănite în urma atacului terorist din Barcelona, potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona.

Doi clujeni străbat cu bicicletele 1.800 de km pentru a organiza o tabără pentru copiii cu probleme grave de sănătate
Vineri, August 18, 2017 07:02 AM

Doi clujeni vor pedala 1.800 de kilometri, prin cinci țări, până pe vârful Mont Blanc, pentru a strânge bani pentru organizarea unei tabere dedicate copiilor cu diferite boli grave.

VACANȚA DE VARĂ ÎN IMAGINI
Vineri, August 18, 2017 07:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
18 Aug, 07:35 Cifre goale
Pixelu observator a comentat pentru articolul Cum vede vicepremierul Marcel Ciolacu creşterea economică a României, care se împiedică în ruinele infrastructurii:
Numai că statisticile astea sunt făcute la grămadă. Nu sunt defalcate. Ce creștere a avut capitalul străin și ce creștere a avut capitalul autohton? Mă tem că doar capitalul străin a înregistrat creștere economică. Dezvoltarea pe baza investițiilor străine este o iluzie. Pentru simplul fapt că nu este treaba lui. Treaba lui este să facă profit și să-l împartă acționarilor. Nu există în lume vreun exemplu de țară acum dezvoltată care să se fi dezvoltat numai prin investiții străine. Creșterea asta nu este un lucru rău dar nu în folosul românilor. Cum nu este nici trecerea CAS-ului și CASS-ului de la angajator la angajat. Va genera scăderea veniturilor salariaților și un cadou neașteptat pentru capital.
17 Aug, 23:34 kioveanu
john a comentat pentru articolul A murit fostul prim-secretar de Buzău Tudor Postelnicu, ,,dobitocul“ care a condus Securitatea comunistă:
I l-a aruncat pe nicu Ceausescu in bratele kiovencei!Dragoste si recompense pe bune!
17 Aug, 17:50 lsfjsal;
klgfjd a comentat pentru articolul Registrul Auto Român lucrează cu publicul vineri, cu program prelungit, şi sâmbătă, pentru recuperarea zilei libere de luni:
si cine "s a programat"? sambata ca sa lucreze si ai nostri bugetari?
Google PageRank Checker