27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:24 PM

Sanatate

Autoritățile locale, implicate de Ministerul Sănătății într-o campanie de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei

de Vali MARINESCU
Sanatate  |
19.07.2017, 00:00
1944

   Autoritățile județului au termen o săptămână să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate de epidemia de rujeolă - care nu au fost vaccinați, dar și locurile în care aceștia vor fi imunizați, în cazul în care în localitățile respective nu sunt unități medicale.

   Ministerul Sănătății va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităților locale, care trebuie să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie -, care nu au fost vaccinați, dar și locurile în care aceștia vor fi imunizați în cadrul campaniei, în cazul în care în localitățile respective nu sunt unități medicale. De asemenea, în cazul în care localitățile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari.

   Autoritățile locale au la dispoziție o săptămână pentru a face evaluări și a descoperi comunitățile cu acces dificil la servicii medicale sau în care nu există medic de familie și unde procentul de copii vaccinați este mai scăzut, a anunțat marți, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în cadrul unei videoconferințe, cu acest subiect, cu prefecții, preșe­dinții de consilii județene, reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și ai medicilor de familie din țară. Ministrul a spus că în localitățile unde nu există medici de familie vor fi trimise echipaje mobile.

   „Am solicitat prefecților să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul de vaccinare a copiilor să fie redus. Aceste zone vor fi identificate și comunicate reprezentanților Ministerului Sănătății”, a declarat Carmen Dan.

   Ministrul a mai spus că în fiecare județ va exista o echipă formată din prefect, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică județeană și reprezentant al Consiliului Județean și care va colabora cu toate primăriile din județele respective pentru acțiunile de vaccinare. Carmen Dan a precizat că în zonele în care nu există medic de familie autoritățile locale vor organiza centre de vaccinare și va fi delegat un echipaj medical.

   Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus, la rândul său, că la DSP sunt suficiente doze de vaccin ROR, care pot fi oricând suplimentate cu doze de la Unifarm. 

   Ministerul Sănătății a trimis, săptămîna trecută, în țară, aproape 9.000 de doze cu ser necesar imunizării tuturor copiilor. La Buzău au ajuns 4.944 de doze de vaccin hexavalent și alte 4.760 de doze de vaccin ROR. Dozele sunt suficiente ca să acopere atât vaccinarea restanțierilor, cât și imunizarea copiilor conform calendarului de vaccinare până la sfârșitul anului.

   Potrivit repezentanților DSP Buzău, sunt 1.155 de restanțieri la vaccinarea cu hexavalent, iar la ROR 1.850 de copii.

   Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

   Vaccinul hexavalent este administrat copiilor la vârsta de 2, 4 și 11 luni și îi protejează pe micuți împotriva mai multor boli, precum difteria, tetanosul sau hepatita B. Vaccinul ROR îi ferește pe copii de rujeolă, oreion și rubeolă. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Inflamația "antrenează" pielea pentru o însănătoșire mai rapidă (studiu)
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:18 PM

Procesele inflamatorii cutanate "antrenează" pielea pentru a se putea însănătoși mai repede în urma unor eventuale leziuni, potrivit unui studiu publicat de revista Nature și citat de EFE.

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea medicilor, urmând tratamentul obișnuit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:07 PM

Regele Mihai continuă să fie sub supravegherea permanentă a medicilor, urmând tratamentul obișnuit, a informat Casa Regală.

Pilotul care a aterizat forțat cu avionul lângă Vințu de Jos a murit
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:00 PM

Pilotul care a aterizat forțat sâmbătă cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localității Vințu de Jos a murit duminică, la o clinică din Târgu Mureș.

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparându-le cu cele asupra Dresdei din 1945
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:53 PM

Rusia a denunțat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL
Duminica, Octombrie 22, 2017 15:27 PM

O țară ca afară va exista atunci când va exista un comportament ca afară, iar în rândul întâi în PNL trebuie să stea cei care aduc voturi partidului, a declarat, duminică, deputatul liberal Florin Roman.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker