27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:41 PM

Cultura

Autobuz supraetajat, paradă cu torțe, lupte de gladiatori și concert Zdob și Zdub, la prima ediție BuzăuFest

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
3991

   La începutul lunii viitoare debutează primul festival dedicat întregului județ. Buzău Fest este o manifestare inițiată de Consiliul Județean în ideea de a promova cele mai importante valori turistice și culturale ale Buzăului, în acest sens festivalul urmând să se desfășoare în fiecare an într-o altă localitate de tradiție din județ.

   Anul acesta, prima ediție, BuzăuFest va avea loc la Sărata Monteoru în perioada 3-4 iunie. Timp de două zile, buzoienii și spectatori din afara județului vor avea ocazia să urmărească reprezentațiile elevilor Liceului de Artă, ale ansamblurilor folclorice din județ, să se întâlnească cu meșterii populari locali, iar grupurile de acțiune locală (GAL-urile) din județul Buzău vor promova produsele tradiționale din comunitățile pe care le reprezintă. 

Reconstituirea marii bătălii dintre barbari și romani

   În plus, festivalul este „condimentat” cu câteva elemente cu mare impact la publicul tânăr. De exemplu, pe parcursul zilelor de 3 și 4 iunie, un autobuz supraetajat va efectua curse gratuite de la Consiliul Județean la Sărata-Monteoru din două în două ore, începând cu ora 10, în intervalul 10,00 - 18,00.

   Festivalul debutează în ziua de 3 iunie, cu Garda Apulum/Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna/Cluj-Napoca și Geto-dacii din Moldova/Iași. Pe parcursul celor două zile vor avea loc ateliere de lucru, lupte de gladiatori, dansuri antice. Buzoienii vor avea posibilitatea să vadă incinerarea unei căpetenii dacice - Rugul lui Zamolxe-, precum și marea bătălie dintre barbari și romani.

   Un alt element de impact îl constituie parada cu torțe, de pe 2 iunie, desfășurată de membrii Gărzii Apulum (Alba Iulia), Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca) și Geto-dacii din Moldova (Iași). Traseul paradei cu torțe va cuprinde: Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului - Bulevardul Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Muzeul Județean Buzău.

Teatru în aer liber, ansambluri folclorice și foc de artificii

  Partea artistică va debuta cu piese de teatru în aer liber, ateliere de lucru, spectacole cu muzică tradițională, muzică clasică, dans modern, toate susți­nute de elevii Liceului de Artă, urmate de reprezentațiile ansamblurilor locale care vor prezenta momente reprezentative pentru diferite zone ale județului: Berca, Cislău, Mânzălești, Siriu.

   Invitații speciali ai festivalului vor fi moldovenii de la Zdob și Zdub, în deschiderea cărora va cânta buzoianca Dora Gaitanovici și trupa Synopsis. Prima ediție a BuzăuFest se va încheia la Sărata Monteoru cu un impresionat foc de artificii.

   Pe lângă autocarul supraetajat care va efectua curse gratuite între municipiu și Sărata Monteoru, cursele obișnuite de transport public persoane vor fi suplimentate pe acest traseu în perioada festivalului. În plus, ultima cursă va pleca de la Monteoru la Buzău la ora 23,00.

   „Am gândit acest festival cu scopul de a promova cultura, tradițiile, arta în general și să arătăm că noi, buzoienii,  avem cu ce ne mândri. Nu va fi un festival în genul celor organizate cu prilejul zilelor comunelor. Eu cred că este un eveniment pe care buzoienii îl meritau”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Program complet BuzăuFest 2017

Vineri, 2 iunie 2017 - Buzău

21.00 - paradă cu torțe – Catedrala Episcopală ”Înălțarea Domnului” - Bulevardul Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Muzeul Județean Buzău.

Sâmbătă, 3 iunie 2017 - Sărata-Monteoru

11.00 - Elevii Liceului de Artă ”Margareta Sterian” (Corul ”Crescendo”, Corul ”Armonii”, muzică clasică instrumentală, muzică vocală tradițională românească)

11.30 - Prezentarea trupelor (Garda Apulum/Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna/Cluj-Napoca și Geto-dacii din Moldova/Iași)

12.00 - 16.00 - Deschiderea taberelor și atelierelor antice (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)

13.30 - 14.30 - Spectacol Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău (Muzică ușoară, dans modern, momente de teatru)

16.00 - 18.30 - Prezentarea unei școli de gladiatori, dansuri antice/Magna Nemesis, târg de sclavi

19.00 - 20.20 - Ansambluri folclorice din Județul Buzău (”Drăgăicuțele” Berca și ”Plaiurile Mioriței”)

20.30 - 21.30 - Lupte de gladiatori, bătălia de noapte, Barbari vs romani

22.00 - Rugul lui Zamolxe/incinerarea unei căpetenii dacice

Duminică, 4 iunie 2017 - Sărata-Monteoru

10.00 - 12.30 - Ansambluri folclorice județul Buzău (Ansamblurile „Slănicul” și ”Mugurii Siriașului” și ”Izvorașul Cristalin”)

10.00 - 14.00 - Tabere și ateliere antice, marea bătălie, barbari vs romani

10.30 – Concurs de Cross

14.00 - 15.00 - Spectacol Alexandra Panaete, Andreea Baboi, Claudia Colniceanu

15 .00 -17.00 - Spectacol Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău (muzică clasică instrumentală, dans modern, momente de teatru)

18.30 - 19.30 - Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” (muzică ușoară, muzică vocală instrumentală românească)

19.30 - 22.30 - Zdob & Zdub, Dora Gaitanovici & Synopsis, Mădălina Manolache

22.30 - Foc de artificii

* În perioada 03-04 iunie un autobuz etajat va efectua curse gratuite, în intervalul 10.00 - 18.00. Traseu: Consiliul Județean Buzău - Sărata-Monteoru

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker