27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:40 AM

Cultura

Autobuz supraetajat, paradă cu torțe, lupte de gladiatori și concert Zdob și Zdub, la prima ediție BuzăuFest

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
3846

   La începutul lunii viitoare debutează primul festival dedicat întregului județ. Buzău Fest este o manifestare inițiată de Consiliul Județean în ideea de a promova cele mai importante valori turistice și culturale ale Buzăului, în acest sens festivalul urmând să se desfășoare în fiecare an într-o altă localitate de tradiție din județ.

   Anul acesta, prima ediție, BuzăuFest va avea loc la Sărata Monteoru în perioada 3-4 iunie. Timp de două zile, buzoienii și spectatori din afara județului vor avea ocazia să urmărească reprezentațiile elevilor Liceului de Artă, ale ansamblurilor folclorice din județ, să se întâlnească cu meșterii populari locali, iar grupurile de acțiune locală (GAL-urile) din județul Buzău vor promova produsele tradiționale din comunitățile pe care le reprezintă. 

Reconstituirea marii bătălii dintre barbari și romani

   În plus, festivalul este „condimentat” cu câteva elemente cu mare impact la publicul tânăr. De exemplu, pe parcursul zilelor de 3 și 4 iunie, un autobuz supraetajat va efectua curse gratuite de la Consiliul Județean la Sărata-Monteoru din două în două ore, începând cu ora 10, în intervalul 10,00 - 18,00.

   Festivalul debutează în ziua de 3 iunie, cu Garda Apulum/Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna/Cluj-Napoca și Geto-dacii din Moldova/Iași. Pe parcursul celor două zile vor avea loc ateliere de lucru, lupte de gladiatori, dansuri antice. Buzoienii vor avea posibilitatea să vadă incinerarea unei căpetenii dacice - Rugul lui Zamolxe-, precum și marea bătălie dintre barbari și romani.

   Un alt element de impact îl constituie parada cu torțe, de pe 2 iunie, desfășurată de membrii Gărzii Apulum (Alba Iulia), Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca) și Geto-dacii din Moldova (Iași). Traseul paradei cu torțe va cuprinde: Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului - Bulevardul Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Muzeul Județean Buzău.

Teatru în aer liber, ansambluri folclorice și foc de artificii

  Partea artistică va debuta cu piese de teatru în aer liber, ateliere de lucru, spectacole cu muzică tradițională, muzică clasică, dans modern, toate susți­nute de elevii Liceului de Artă, urmate de reprezentațiile ansamblurilor locale care vor prezenta momente reprezentative pentru diferite zone ale județului: Berca, Cislău, Mânzălești, Siriu.

   Invitații speciali ai festivalului vor fi moldovenii de la Zdob și Zdub, în deschiderea cărora va cânta buzoianca Dora Gaitanovici și trupa Synopsis. Prima ediție a BuzăuFest se va încheia la Sărata Monteoru cu un impresionat foc de artificii.

   Pe lângă autocarul supraetajat care va efectua curse gratuite între municipiu și Sărata Monteoru, cursele obișnuite de transport public persoane vor fi suplimentate pe acest traseu în perioada festivalului. În plus, ultima cursă va pleca de la Monteoru la Buzău la ora 23,00.

   „Am gândit acest festival cu scopul de a promova cultura, tradițiile, arta în general și să arătăm că noi, buzoienii,  avem cu ce ne mândri. Nu va fi un festival în genul celor organizate cu prilejul zilelor comunelor. Eu cred că este un eveniment pe care buzoienii îl meritau”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Program complet BuzăuFest 2017

Vineri, 2 iunie 2017 - Buzău

21.00 - paradă cu torțe – Catedrala Episcopală ”Înălțarea Domnului” - Bulevardul Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Muzeul Județean Buzău.

Sâmbătă, 3 iunie 2017 - Sărata-Monteoru

11.00 - Elevii Liceului de Artă ”Margareta Sterian” (Corul ”Crescendo”, Corul ”Armonii”, muzică clasică instrumentală, muzică vocală tradițională românească)

11.30 - Prezentarea trupelor (Garda Apulum/Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna/Cluj-Napoca și Geto-dacii din Moldova/Iași)

12.00 - 16.00 - Deschiderea taberelor și atelierelor antice (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)

13.30 - 14.30 - Spectacol Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău (Muzică ușoară, dans modern, momente de teatru)

16.00 - 18.30 - Prezentarea unei școli de gladiatori, dansuri antice/Magna Nemesis, târg de sclavi

19.00 - 20.20 - Ansambluri folclorice din Județul Buzău (”Drăgăicuțele” Berca și ”Plaiurile Mioriței”)

20.30 - 21.30 - Lupte de gladiatori, bătălia de noapte, Barbari vs romani

22.00 - Rugul lui Zamolxe/incinerarea unei căpetenii dacice

Duminică, 4 iunie 2017 - Sărata-Monteoru

10.00 - 12.30 - Ansambluri folclorice județul Buzău (Ansamblurile „Slănicul” și ”Mugurii Siriașului” și ”Izvorașul Cristalin”)

10.00 - 14.00 - Tabere și ateliere antice, marea bătălie, barbari vs romani

10.30 – Concurs de Cross

14.00 - 15.00 - Spectacol Alexandra Panaete, Andreea Baboi, Claudia Colniceanu

15 .00 -17.00 - Spectacol Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău (muzică clasică instrumentală, dans modern, momente de teatru)

18.30 - 19.30 - Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” (muzică ușoară, muzică vocală instrumentală românească)

19.30 - 22.30 - Zdob & Zdub, Dora Gaitanovici & Synopsis, Mădălina Manolache

22.30 - Foc de artificii

* În perioada 03-04 iunie un autobuz etajat va efectua curse gratuite, în intervalul 10.00 - 18.00. Traseu: Consiliul Județean Buzău - Sărata-Monteoru

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker