27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:14 AM
dragaica

Cultura

Autobuz supraetajat, paradă cu torțe, lupte de gladiatori și concert Zdob și Zdub, la prima ediție BuzăuFest

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.05.2017, 00:00
3600

   La începutul lunii viitoare debutează primul festival dedicat întregului județ. Buzău Fest este o manifestare inițiată de Consiliul Județean în ideea de a promova cele mai importante valori turistice și culturale ale Buzăului, în acest sens festivalul urmând să se desfășoare în fiecare an într-o altă localitate de tradiție din județ.

   Anul acesta, prima ediție, BuzăuFest va avea loc la Sărata Monteoru în perioada 3-4 iunie. Timp de două zile, buzoienii și spectatori din afara județului vor avea ocazia să urmărească reprezentațiile elevilor Liceului de Artă, ale ansamblurilor folclorice din județ, să se întâlnească cu meșterii populari locali, iar grupurile de acțiune locală (GAL-urile) din județul Buzău vor promova produsele tradiționale din comunitățile pe care le reprezintă. 

Reconstituirea marii bătălii dintre barbari și romani

   În plus, festivalul este „condimentat” cu câteva elemente cu mare impact la publicul tânăr. De exemplu, pe parcursul zilelor de 3 și 4 iunie, un autobuz supraetajat va efectua curse gratuite de la Consiliul Județean la Sărata-Monteoru din două în două ore, începând cu ora 10, în intervalul 10,00 - 18,00.

   Festivalul debutează în ziua de 3 iunie, cu Garda Apulum/Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna/Cluj-Napoca și Geto-dacii din Moldova/Iași. Pe parcursul celor două zile vor avea loc ateliere de lucru, lupte de gladiatori, dansuri antice. Buzoienii vor avea posibilitatea să vadă incinerarea unei căpetenii dacice - Rugul lui Zamolxe-, precum și marea bătălie dintre barbari și romani.

   Un alt element de impact îl constituie parada cu torțe, de pe 2 iunie, desfășurată de membrii Gărzii Apulum (Alba Iulia), Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca) și Geto-dacii din Moldova (Iași). Traseul paradei cu torțe va cuprinde: Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului - Bulevardul Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Muzeul Județean Buzău.

Teatru în aer liber, ansambluri folclorice și foc de artificii

  Partea artistică va debuta cu piese de teatru în aer liber, ateliere de lucru, spectacole cu muzică tradițională, muzică clasică, dans modern, toate susți­nute de elevii Liceului de Artă, urmate de reprezentațiile ansamblurilor locale care vor prezenta momente reprezentative pentru diferite zone ale județului: Berca, Cislău, Mânzălești, Siriu.

   Invitații speciali ai festivalului vor fi moldovenii de la Zdob și Zdub, în deschiderea cărora va cânta buzoianca Dora Gaitanovici și trupa Synopsis. Prima ediție a BuzăuFest se va încheia la Sărata Monteoru cu un impresionat foc de artificii.

   Pe lângă autocarul supraetajat care va efectua curse gratuite între municipiu și Sărata Monteoru, cursele obișnuite de transport public persoane vor fi suplimentate pe acest traseu în perioada festivalului. În plus, ultima cursă va pleca de la Monteoru la Buzău la ora 23,00.

   „Am gândit acest festival cu scopul de a promova cultura, tradițiile, arta în general și să arătăm că noi, buzoienii,  avem cu ce ne mândri. Nu va fi un festival în genul celor organizate cu prilejul zilelor comunelor. Eu cred că este un eveniment pe care buzoienii îl meritau”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Program complet BuzăuFest 2017

Vineri, 2 iunie 2017 - Buzău

21.00 - paradă cu torțe – Catedrala Episcopală ”Înălțarea Domnului” - Bulevardul Unirii - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Muzeul Județean Buzău.

Sâmbătă, 3 iunie 2017 - Sărata-Monteoru

11.00 - Elevii Liceului de Artă ”Margareta Sterian” (Corul ”Crescendo”, Corul ”Armonii”, muzică clasică instrumentală, muzică vocală tradițională românească)

11.30 - Prezentarea trupelor (Garda Apulum/Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna/Cluj-Napoca și Geto-dacii din Moldova/Iași)

12.00 - 16.00 - Deschiderea taberelor și atelierelor antice (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)

13.30 - 14.30 - Spectacol Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău (Muzică ușoară, dans modern, momente de teatru)

16.00 - 18.30 - Prezentarea unei școli de gladiatori, dansuri antice/Magna Nemesis, târg de sclavi

19.00 - 20.20 - Ansambluri folclorice din Județul Buzău (”Drăgăicuțele” Berca și ”Plaiurile Mioriței”)

20.30 - 21.30 - Lupte de gladiatori, bătălia de noapte, Barbari vs romani

22.00 - Rugul lui Zamolxe/incinerarea unei căpetenii dacice

Duminică, 4 iunie 2017 - Sărata-Monteoru

10.00 - 12.30 - Ansambluri folclorice județul Buzău (Ansamblurile „Slănicul” și ”Mugurii Siriașului” și ”Izvorașul Cristalin”)

10.00 - 14.00 - Tabere și ateliere antice, marea bătălie, barbari vs romani

10.30 – Concurs de Cross

14.00 - 15.00 - Spectacol Alexandra Panaete, Andreea Baboi, Claudia Colniceanu

15 .00 -17.00 - Spectacol Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” Buzău (muzică clasică instrumentală, dans modern, momente de teatru)

18.30 - 19.30 - Elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian” (muzică ușoară, muzică vocală instrumentală românească)

19.30 - 22.30 - Zdob & Zdub, Dora Gaitanovici & Synopsis, Mădălina Manolache

22.30 - Foc de artificii

* În perioada 03-04 iunie un autobuz etajat va efectua curse gratuite, în intervalul 10.00 - 18.00. Traseu: Consiliul Județean Buzău - Sărata-Monteoru

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker