Primarul Iaşiului, Mihai Chi­rica, a fost exclus din Partidul Social Democrat, cu 18 voturi din cele 23 ale membrilor Biroului Permanent Judeţean Iaşi. Alături de acesta, au fost excluşi din rândul social-democraţilor şi viceprimarul Gabriel Harabagiu şi fostul deputat Sorin Iacoban. Comitetul Executiv Judeţean va lua, în această săptămână, doar act de decizia Biroului Permanent Judeţean Iaşi.

Membrii Comisiei de Etică din cadrul PSD Iaşi au propus, marţea trecută, Biroului Permanent Judeţean al filialei excluderea primarului Mihai Chi­rica din partid, pentru atacurile repetate ale edilului ieşean la adresa conducerii Partidului Social Democrat. Aceasta în contextul conflictului dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, când Chirica a arătat că ar fi bine ca partidul să facă o mişcare inteligentă şi să-şi schimbe conducerea. „Având în vedere ceea ce se întâmplă cu marea masă a românilor faţă de încrederea pe care o acordă Parlamentului şi Guvernului, ştiut fiind faptul că ambele structuri democratice se confundă în momentul de faţă cu partidul majoritar, structura majoritară, PSD+ALDE, sigur, ar trebui să îngrijoreze foarte mult şi PSD, ca cel mai mare partid al României, în momentul de faţă, să facă o mişcare, dacă putem spune şi inteligentă, şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată recupera paşii pierduţi în 2017”, declara primarul Iaşiului.

Şi pe parcursul anului trecut, edilul a susţinut, de mai multe ori, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să demisioneze. „Degringolada în care se zbate România de astăzi şi PSD de astăzi i se datorează în proporţie de sută la sută. Să îşi dea demisia pentru a nu fi demis. Ar fi ultima măsură de onoare pe care ar putea să o ia, având în vedere că România este pe descreştere, într-un haos evident, politic şi administrativ. Şi nu cred că haosul mai poate să guverneze în momentul de faţă”, spunea Mihai Chirica în noiembrie 2017. De asemenea, în februarie 2017, primarul Iaşiului a fost sancţionat cu retragerea sprijinului politic pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al PSD la nivel naţional. Decizia a fost luată de conducerea centrală a PSD ca urmare a criticilor formulate de Mihai Chirica la adresa lui Florin Iordache şi a adoptării OUG 13. Primarul declara că Executivul nu trebuie să dea ordonanţe pe Justiţie şi se poziţiona împotriva stabilirii unui prag valoric pentru abuzul în serviciu.

Ţuţuianu şi Ciolacu, greu de ucis?

După ce a forţat demisia se­natorului Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării şi l-a dat pe acesta la o parte de la şefia Comisiei parlamentare de control al SRI, Liviu Dragnea i-a oferit funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Surse din Partidul Social Democrat au explicat pentru ,,Evenimentul Zilei” că Dragnea nu vrea să deschidă, în acelaşi timp, prea multe fronturi în partid şi vrea să-şi decapiteze criticii unul câte unul.

Potrivit surselor citate, Ţuţuianu se bucură de o susţinere puternică în organizaţia judeţeană PSD Dâmbo­viţa, pe care o conduce, şi o schimbare a acestuia din funcţie a fost abandonată, pentru moment, de apropiaţii lui Dragnea. O variantă vehiculată era instalarea în fruntea PSD Dâmboviţa a vicepremierului Rovana Plumb.

Liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, vicepremier în guvernul condus de Mihai Tudose, a fost şi el reprimit în conducerea Camerei Deputaţilor, unde ocupă un post de chestor. Aceleaşi surse afirmă că o operaţiune de la centru pentru mazilirea lui Ciolacu nu poate să prindă, momentan, rădăcini în Buzău, dat fiind că primarul Buzăului, Constantin Toma, preşedinte interimar al organizaţiei municipale, este extrem de fidel preşedintelui organizaţiei judeţene, iar preşe­dintele executiv al organizaţiei, Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean, mimează cu graţie acelaşi lucru. Mai mult, ambii au luat poziţii ferme prin care cereau ,,stabilitate guvernamentală” la finalul săptămânii care a precedat mazilirii lui Mihai Tudose, care a părăsit Palatul Victoria odată cu vicepremierul Marcel Ciolacu.

Bănicioiu, retrogradat

Un alt membru PSD Iaşi, deputatul Nicolae Bănicioiu, a fost şi el „pedepsit” după mai multe critici la adresa partidului în contextul ultimelor două schimbări de Guvern. Fost ­mi­nistru al Sănătăţii, Bănicioiu i-a rămas fidel lui Victor Ponta, fostul premier exclus din partid. PSD i-a retras sprijinul pentru funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, în locul său fiind promovată Simona Bucura-Oprescu, deputat argeşean fidel lui Liviu Dragnea.

PSD Giurgiu, în flăcări

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, urmaşul statutar al lui Liviu Dragnea în partid, a fost exclus din toate negocie­rile privind formarea noului Guvern, după ce se alăturase grupului de susţinători ai fostului premier Tudose. Surse din partid au relatat pentru ,,Evenimentul Zilei” că Liviu Dragnea îşi doreşte ca şefia organizaţiei PSD Giurgiu, aflată în mâinile lui Bădălău, să fie preluată de fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, deputat PSD de Giurgiu.

De partea lui Bădălău se află finul acestuia, Marian Mina, preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, deputatul PSD Elena Dinu, dar şi fostul ministru al ­Ener­giei, deputatul ALDE Toma Petcu. În tabăra lui Cuc se mai află deputatul PSD Andrei Ioan-Alexandru. Fost vicepreşedinte al Senatului şi locţiitor al lui Călin Popescu Tăriceanu la conducerea şedinţelor forului superior al Parlamentului, Bădălău a pierdut aceste funcţii la începutul acestui an. În urma războiului dintre echipele Bădălău şi Dragnea s-a ajuns la o situaţie inedită în PSD: deşi organizaţia judeţeană PSD Giurgiu a luat 68% din voturi în alegerile parlamentare din 2016 şi s-a clasat pe primul loc ca performaţă în partid, nu a obţinut niciun ministru în cabinetul Viorica Dăncilă.

În partid se discută şi despre posibilitatea ca Liviu Dragnea să propună în Comitetul Executiv al PSD retragerea sprijinului politic pentru Bădălău cu scopul de a-l forţa pe acesta să demisioneze şi din ultima funcţie de top din partid. Preşdintele PSD Liviu Dragnea a reacţionat, însă, nervos, când a fost întrebat de jurnalişti dacă Niculae Bădălău, rivalul său politic, va fi schimbat din funcţia de preşedinte executiv al PSD. Dragnea a criticat unele publicaţii, fără să le numească, pentru că dau informaţii pe surse despre PSD. „Adevărul“ a scris ziele trecute că Niculae Bădălău şi Codrin Ştefănescu îşi vor pierde funcţiile în partid pe motiv de trădare.

„Nu-mi dau seama ce se va întâmpla cu proştii ăştia care anunţă că se întâmplă lucruri în PSD şi, ulterior, nu se mai întâmplă. Nu se fac de râs? Văd tot felul de site-uri obscure care dau informaţii pe surse. Am mai văzut şi oameni pe care îi citeam că să se lasă păcăliţi de asta“, a reacţionat Liviu Dragnea, întrebat dacă în următoarea şedinţă a conducerii PSD va propune demiterea lui Niculae Bădălău.  După ce jurnaliştii i-au amintit că Bădălău a fost schimbat şi din funcţia de vicepreşedinte al Se­natului, Dragnea a reacţionat: „Acolo a fost un vot. Votul nu este o execuţie. Din partea mea, domnul Bădălău rămâne preşedinte executiv, dacă vrea să rămână“. Funcţia lui Bădălău se va decide în şedinţa Comitetului Executiv programată miercuri.

DISTRIBUIȚI
loading...