Victoria pe care Opoziția a înregistrat-o la urne în 26 mai nu avea cum să devină automat o victorie a Opoziției în Parlament. Unde nu electoratul a decis votul în favoarea rămânerii la guvernare a Cabinetului Dăncilă, ci parlamentarii PSD-ALDE. Partide care, deși înfrânte zdrobitor la alegerile europarlamentare, dețin încă majoritatea și fac jocurile. Așteptările rea­liste ale electoratului PNL și USR-Plus acum încep.

Cei care așteptau sau dădeau ca aproape sigură dărâmarea Guvernului prin moțiune de cenzură fie au avut așteptări nerealiste, unii, fie alții s-au hazardat în promi­siuni nerealiste, făcute din imaturitate politică sau constrânși sub presiunea unei părți a electoratului care dorea cu orice preț ca victoria de la europarlamentare să aibă efecte imediate și pe scena politică națională.

Aritmetica parlamentară, care cere ca pentru dărâmarea Guvernului să fie 233 de voturi „pentru”, arăta, însă, că Opoziției îi lipsesc destule voturi pentru a trece moțiunea de cenzură. S-a încercat, din partea USR-PLUS, o negociere cu PRO România, partidul lui Victor Ponta, în speranța că acesta fie va mai atrage în partidul său câțiva parlamentari PSD, modificând aritmetica parlamentară, fie îi va determina să voteze căderea propriului Guvern. Numai că PRO România s-a născut din frustrări ale domnului Ponta, ca partid anti-Dragnea, iar cum Liviu Dragnea a ieșit din calcule și din scenă în 27 mai, cei care ar fi dat un vot de blam fostului li­der al PSD nu mai au motiv nici să plece (cel puțin, momentan) din PSD, nici să trădeze. Mai ales că Victor Ponta nu le-a putut oferi nimic concret în schimb, nu le-a putut promite nici funcții, nici viitoare contracte cu statul, nici sinecuri.

Pentru că nu mai este în postura în care se afla în primăvara lui 2012, când a condus negocierile cu parlamentarii Pu­terii de la vremea respectivă, pentru căderea Guvernului Ungureanu. Atunci, domnul Ponta avea în spate cel mai mare partid și o alianță politică-mamut (USL) care, s-a dovedit, avea pregătit un minuțios plan de răsturnare a Puterii care a mers până la tentativa de lovitură de stat, în urma căreia urma să fie ocupat și Cotroceniul. În plus, atunci, toate promisiunile le-a girat cu funcția de prim-ministru care îi fusese rezervată. Acum are în spate un partid mic, cu o cotă electorală de sub 7% și, în cazul unui nou Guvern, nu ar fi fost vioara întâi, ci ar fi primit câteva locuri în Cabinet.

Atunci urmau, la doar câteva luni distanță, două tururi de scrutin, în care, pe fondul erodării Puterii, al măsurilor economice nepopulare luate pentru a nu se duce economia în hău, se întrevedea victoria USL, victorie care putea concretiza promisiunile cu care li se obținuse votul. Acum, următoarele tururi electorale sunt abia anul viitor, deci câteva luni e bine să rămână conectați la putere. În plus, domnul Ponta nu mai prezintă mare credibilitate politică.

Căderea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă nu este nici măcar victorie pentru PSD și ALDE; de altfel, după 26 mai, cu un procent de sub 5% care l-a scos din cursa electorală, ALDE nu mai este în situația de a pronunța cuvântul „victorie” cu referire la vreo acțiune de-a sa. Votul din Parlament nu schimbă în favoarea Puterii aritmetica electorală – ba s-ar putea ca, până la prezidențialele din toamnă, să rostogolească acel puțin peste 22% al PSD și mai jos, o înfrângere la prezidențiale putându-l împinge în irelevanță, la un procent care îi va permite eventual rolul de partid-balama – și, în plus, obligă Puterea să-și ducă mai departe guvernarea dezastruoasă, să acopere deficite imense, să îndrepte singură (dacă poate) erorile pe care le-a făcut.

Opoziția are în schimb nu doar posibilitatea, ci obligația față de electorat ca, până la anul, să-și configureze un guvern și un program de guvernare pentru a cărui aplicare să aibă la dispoziție patru ani – nu câteva luni, cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi reușit să dărâme acum Cabinetul Dăncilă – și care să scoată țara la liman. De aici pot porni așteptările, realiste, ale electoratului PNL și USR-PLUS.

(Text publicat în „Puterea a Cincea”)

DISTRIBUIȚI
loading...