Am urmărit cu interes disputele din social media legate de asocierea, încă din cursul după-amiezii de miercuri – mai precis după al doilea refuz al lui Sorin Grindeanu de a demisiona din fruntea executivului la presiunea şefului său de partid, Liviu Dragnea – a numelui premierului cu simbolul #rezist. O bună bucată de timp, părea că argumentele celor care contestau această alăturare au de-a face cu replici susţinute de realitate ale celor care nu aveau nimic împotrivă.

   Este evident că simbolul respectiv a apărut tocmai ca reacţie a societăţii civile împotriva unui gest al lui Sorin Grindeanu, respectiv promovarea celebrei Ordonanţe 13. Că a fost făcut la presiunea hoardei penale condusă de Liviu Dragnea, putea fi o bună scuză dacă era urmat de o reacţie mult mai fermă a primului. Adică o demisie de onoare depusă în acel moment. Că tot Grindeanu a fost cel care a promovat actul normativ a abrogare a Ordonanţei 13, este o altă poveste şi un adevăr incontestabil. Că tot Grindeanu s-a opus şi a temperat o altă iniţiativă menită să-l scape pe Dragnea de o nouă condamnare şi, implicit, de puşcărie, este la fel de adevărat. Şi, dacă este să mă transform până la capăt în ­avo­catul diavolului, este, într-adevăr, de neacceptat, ca evaluarea guvernării lui Sorin Grindeanu să fie făcută de multiplul inculpat pentru corupţie Darius Vâlcov şi de infractorul cu acte în regulă Liviu Dragnea.

   Spuneam că multe dintre argumentele care susţineau asocierea lui Sorin Grindeanu cu simbolul #rezist păreau a sta în picioare. Până joi după-amiază, când a ieşit la iveală cu premierul (încă) în funcţie s-a înhăitat cu Victor Ponta. Şi nu doar pentru a sparge Partidul Social Democrat, ci l-a luat şi în guvern pe măscărici.

   Din acel moment, niciunul dintre argumentele pe care le aminteam mai sus nu mai stă în picioare. Cu acest gest, Grindeanu a ieşit dintr-o mocirlă şi s-a afundat în alta. Asocierea numelui său cu simbolul #rezist a devenit o blasfemie.

DISTRIBUIȚI