Șapte elevi ai Colegiului Economic au participat, în perioada 1-8 iunie, în Druskininkai, Lituania, la o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Let us Bring Europe Together for Heritage/Let’s BET for Heritage”.

Este vorba despre un proiect european legat de importanța patrimoniului local, regional și național, din care fac parte licee din cinci țari: IES Nosa Senora dos Ollos Grandes din Lugo (Spania – coordonator), Istituto di Istruzione Superiore „G. Galilei” din Avezzano (Italia), Powiatowe Centrum Ksztalcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wieliczce din Wieliczka (Polonia) și Druskininku Ryto gimna­zija din Druskininkai (Lituania).

Întâlnirea din Lituania s-a axat pe patrimoniul na­tural, material și imaterial. Elevii Colegiului Econo­mic au pregătit materiale despre patrimoniul jude­țului Buzău. Scriitori, pictori, sculptori, actori și cântăreți au fost prezentați partenerilor. Nu au fost uitate portul popular, meșteri populari, festivaluri și mâncăruri tradiționale.

Printre activitățile la care au participat împreună elevi și profesori s-au regăsit: lecții de limba lituaniană, ateliere creative susținute de profesorii șco­lii, jocuri, cântece și dansuri tradiționale. Elevii au participat în grupuri la o vânătoare de comori cu ajutorul hărților, iar profesorii au fost însoțiți în periplulu lor de două doamne îmbrăcate după moda interbelică.

Vizită la cea mai veche universitate din Europa de Est  

Programul săptămânii a fost unul plin, completat și de excursii în zone de ­pa­trimoniu precum: A. Cesnulis Sculpture Park, Salt Studio, M.K. Ciurlionis Museum și A. Jonynas Gallery. O altă excursie a avut loc în Vilnius, capital Lituaniei, oraș aflat în patrimonial UNESCO din 1994. Unul din punctele de atracție a fost Universitatea Vilnius care este cea mai veche universitate din Europa de Est, înființată în 1579. Prestigiul său se datorează celor mai avansate idei științifice și nenumăraților străluciți absolvenți care i-au călcat pragul.

„Nu departe de Vilnius, am vizitat un alt obieciv important: Trakai, unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Lituania. Și ca să nu uităm că în Lituania se găsește centrul geografic al Europei, am ­vi­zitat Europas Park, unul din cele mai mari din lume cu sculpturi în aer liber. Nu putem să uităm orășelul stațiune Druskininkai cu aleile sale largi, spații verzi generoase, liniște și peisaje surprinzătoare”, a declarat prof. Cătălina Poștovei.

La această mobilitate au participat elevii Cristiana Bîrea, Iulia Diaconu, Denisa Bălălău, Andreea Ștefan, Andrei Husu, Vlad Lupu, Darius Roșu, însoțiți de trei cadre didactice: Cătălina Poștovei, Adina Enuș și Camelia Pavel.

DISTRIBUIȚI
loading...