27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:16 PM

Actualitate

Armata pune condiţii ca să dea terenul pentru noul cimitir municipal

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
15.11.2017, 00:00
1007

   Înfiinţarea unui cimitir municipal pe un teren al Ministerului Apărării Naţionale prinde şi mai bine contur.

   Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului, programată pentru joi, a fost inclus un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea solicitării de trecere din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Buzău şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Buzău a unui teren de peste 5 hectare, căruia municipalitatea vrea să-i dea destinaţia de mai sus. Oficialii Ministerului Apărării au fost de acord cu soli­citatea administraţiei buzoiene, însă cu în anumite condiţii.

   „Municipiul Buzău se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de înhumare. În vederea înfiinţării unui nou cimitir municipal, am solicitat sprijinul Ministerului Apărării Na­ţionale pentru transferul terenului aflat în administrarea sa, teren aparţinând domeniului public al statului, în proprietatea publică a municipiului Buzău şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Buzău. Prin Hotărârea nr. 300/2017, Consiliul Local al Municipiului Buzău a aprobat solicitarea de trecere din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în proprietatea publică a munici­piului Buzău şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Buzău a terenului înscris în Cartea Funciară nr. 61.697 a U.A.T. Buzău.

   Ministerul Apărării Naţionale a comunicat, prin adresa nr. A 13.109 din 19 octombrie 2017 ,condiţionările sale referitoare la transmiterea acestui teren, după cum urmează: menţinerea destinaţiei terenului doar pentru cimitir municipal; termen de realizare al investiţiei de maxim 3 ani; realizarea unor investiţii pe domeniul public în folosul Ministerului Apărării Naţionale (amenajare cale acces dinspre cartierul Micro 14, ­adu­cerea reţelelor de utilităţi (energie electrică, apă şi canal) până la ­ci­mitirul militar aflat în vecinătate, respectiv imobilul 3516 aflat în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale; construirea împrejmuirii perimetrale comune, la limita de vecinătate dintre imobilul în suprafaţă de 56.991,00 m.p. care face obiectul transmiterii în domeniul public al municipiului Buzău şi imobilul 3177 aflat în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale, pe o lungime de 556,00 m.p. şi instalarea a 11 stâlpi electrici de iluminat; repartizarea unui procent de 30% din locurile de înhumare ce vor fi realizate în cimitirul municipal, Ministerului Apărării Naţionale, prin Garnizoana Buzău, pentru a fi date în folosinţă solicitanţilor, conform normelor specifice ale Ministerului Apărării“, se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

   Adoptarea acestui proiect de hotărâre, cu condiţionările solicitate, constituie etapă obligatorie şi prealabilă emiterii hotărârii de Guvern. În caz contrar, înţelegerea pică.

   Terenul pe care se va înfiinţa cimitirul municipal este unul şi acelaşi pe care, în primăvara anului 2010, foştii miniştri Elena Udrea şi Gabriel Oprea, care vizitau împreună Buzăul, promiteau construirea unui cartier ANL, proiect care s-a dovedit, până la urmă, încă un rateu al administraţiei Boşcodeală.

   În urmă cu şapte ani, primarul Constantin Boşcodeală, la braţ cu miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea, promitea construirea a 800 de locuinţe pentru buzoieni, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pe terenul pus la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, la marginea cartierului Micro 14. Predarea celor câteva hectare către municipalitate a fost făcută cu mare fast, în prezenţa Ministrului Dezvoltării şi  Turismului, Elena Udrea, şi a ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Tot atu­nci, a fost semnat şi protocolul între cele două  ministere şi Primărie, în vederea construcţiei unor blocuri prin ANL în respectivul loc. În total, în noile imobile de pe terenul Armatei ar fi urmat să se mute  800 de familii, o treime dintre apartamente urmând să fie repartizate tinerilor militari din Buzău.

   Proiectul a rămas la stadiul de tăiat panglici, însă, precum vulpea care dacă nu ajunge la struguri zice că sunt acri, Boşcodeală spunea, un an mai târziu, că acest program pentru tineri nu este bine gândit. „Ordonanţa 19 mi s-a părut cel mai bun program. Programul ANL nu este un program bun de sprijin pentru tineri. Ar fi fost mai eficient prin vânzarea de apartamente sau case către tineri la un preţ redus pe metrul pătrat”, spunea Boşcodeală, ca şi când pe Ordonanţa 19 s-ar fi construit la Buzău locuinţe de nu mai ştiu autorităţile ce să facă cu ele.

   În urmă cu doi ani, Ministerul Apărării a cerut înapoi cele 5,6 hectare de teren pe care se credea că vor fi construite locuinţe pentru tineri, iar consilierii municipali au aprobat, în anul 2015, trecerea suprafeţei respective din domeniul public al municipiului Buzău şi din administrarea Consiliului Local Municipal, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker