27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 02:39 AM

Economic

Argumente pro și contra cumpărării unei mașini second-hand de la un samsar auto

Economic  |
27.06.2017, 15:34
1358

   Atunci când cumpărăm o mașină second hand, apelăm fie la un dealer auto, fie la un vânzător privat. Un vânzător care trăiește din vânzarea mașinilor vechi, așa-numitul samsar de mașini, cumpără mașini pe care le vinde la rândul său urmărind să obțină un preț cât mai mare.

   Există mai multe argumente pro și contra de a cumpăra o mașină folosită de la un vânzător privat. Iată care sunt cele mai semnificative dintre ele.

Argumente pro:

1.Costă mai puțin

   Vehiculele second hand vândute de dealeri costă mai mult decât vehiculele uzate vândute de samsari. Acest lucru se datorează faptului că dealer-ul auto trebuie să suporte costurile de recondiționare a vehiculului, de publicitate și comisionul agentului de vânzări. În plus, dealerul suportă costurile administrative legate de cumpărarea vehiculului de la proprietarul anterior și legate de vânzarea vehiculului către noul proprietar.

  Un vânzător privat nu trebuie să își facă  griji cu privire la aceste cheltuieli și de aceea prețurile mașinilor pe care le vinde vor fi mai mici.  

2. Dispuși la negociere

   În general, vânzătorii privați se grăbesc să-și vândă mașinile second-hand, fapt pentru care pot fi mult mai dispuși la negociere. Acest lucru se datorează și faptului că samsarii de mașini aleg să comercializeze în general mașini vechi foarte populare, foarte căutate pe piață și nu modele rare.

Argumente contra:

1.Nicio garanție

   Dealerii de mașini second-hand trebuie să respecte reglementări legale privind comerțul. De aceea "certifică" vehiculele lor uzate, oferă în mod frecvent garanții pe termen scurt și, uneori, oferă o garanție de returnare a banilor. Ca rezultat, dealerii nu pot vinde decât mașini second-hand care sunt în stare bună pentru că altfel nu ar putea oferi garanție. Dealerii auto aleg să comercializate mașini cu un istoric sigur, puțin rulate, în stare perfectă; în general mașini provenite de la agenții de leasing, deținători de flote, foști clienți sau mașini achiziționate de pe site-urile sigure de licitații auto, cum ar fi CarsOnTheWeb.

   Mașinile vechi vândute de samsari nu au nici un fel de garanție. De aceea, clientul este obligat să plătească dacă vrea să meargă la un service autorizat pentru a verifica istoricul mașinii ca să fie sigur că nu va avea parte de surprize neplăcute. Chiar și așa samsarii auto obișnuiesc să modifice kilometrajul mașinilor, profitând de lipsa unui istoric de service a mașinii pe care o vinde. Altfel spus, riscurile să vă păcăliți sunt foarte mari.

   Orice preț mult mai bun decât cel oferit de un dealer auto pentru o mașină similară ar trebui să vă pună pe gânduri, în ceea ce privește posibile accidente sau defecțiuni tehnice pe care samsarii vi le ascund.

2. Întâlniri multiple cu străini

   Achiziționarea unui vehicul uzat de la un vânzător privat necesită întâlniri cu străini pentru test-drive, inspecții la service, finalizarea tranzacției. Dincolo de faptul că acest lucru necesită mult timp, pot apărea și situații neplăcute având de-a face cu necunoscuți. De aceea este înțelept să organizați întotdeauna întâlniri în locuri publice aglomerate, mai degrabă decât la domiciliul vânzătorului sau într-o zonă retrasă.

(P)

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Zimbabwe: Președintele Mugabe și vicepreședintele destituit, în contact, anunță armata
Marti, Noiembrie 21, 2017 00:37 AM

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, președintele Robert Mugabe și vicepreședintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sunt în contact, a anunțat luni armata, transmite AFP.

Submarinul militar argentinian dispărut: Două nave de căutare au detectat zgomote subacvatice
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:20 PM

Zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operațiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan, dispărut de miercuri cu 44 de membri ai echipajului la bord, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei argentiniene, citat de AFP.

Cluj: Incendiu în complexul studențesc 'Hasdeu'; 160 de persoane evacuate, niciun rănit
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:17 PM

Un incendiu a izbucnit, luni seară, într-o bucătărie din complexul studențesc 'Hasdeu' din Cluj-Napoca și 160 de persoane au fost evacuate, fără să fie cineva rănit.

Liga I - Rezultate și clasament - Etapa a 18-a
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:56 PM

Meciurile din etapa a 18-a a ediției 2017-2018 a Ligii I de fotbal au avut loc de vineri până luni.

Liga I: FC Voluntari - FC Viitorul 0-0
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:51 PM

FC Voluntari a terminat la egalitate cu FC Viitorul Constanța, scor 0-0, luni seara, pe teren propriu, în ultimul meci din etapa a 18-a a Ligii I de fotbal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 20:08 Baiatu lu tata vorbeste?
Al.Draku a comentat pentru articolul Mocanu: „Vine iarna… în justiție! Ultimele zvâcniri ale lui Dragnea și acoliții“:
N-am crezut ca baiatu lui nea Mocanu si vorbeste..ia te uita ce filozofie de 2 bani scoate baiatul de 150 de kg din condei..stai ba in banca ta si vezi-ti de masinutele si atv-le tale..tu vorbesti de saracie si izolare?..pana acum catva timp de unde ati manarit banii , nu de la PSD?
20 Nov, 19:49 Dragnea nu va face nicio zi de pușcărie!
Pixelu SRL a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Din presă am aflat că Legea 31/1990 a societăților comerciale permite înființarea de societăți pe acțiuni (SA) cu un anumit procent de acțiuni la purtător. N-am citit legea, dar iau de bune informațiile. Tot presa afirmă că societățile Tel Drum și Titan Mar ar fi tocmai astfel de societăți comerciale, interzise în alte țări membre ale UE. Și pe bună dreptate. Dacă un procent important de acțiuni la purtător ajung la o persoană aflată în funcții decizionale ale statului, atunci acea persoană ar fi tentată să tragă sfori, astfel încât firma la care are acțiuni, de care doar ea știe, să obțină contracte cât mai avantajoase. Dacă Tel Drum este asociată cu Dragnea&Co, similar, Titan Mar este asociată cu Videanu&Co. Nici nu-mi pun problema care dintre găști este mai toxică, cert este că astfel de societăți comerciale nu ar trebui să existe.
Pe de altă parte există o sumedenie de firme cu acționari interpuși. Oameni de încredere, rude mai mult sau mai puțin îndepărtate sau prieteni sunt înregistrați la Registrul Comerțului ca acționari, când de fapt, adevărații decidenți sunt persoane aflate în funcții cheie ale statului, așa-zișii privați de la stat.
Nici nu vreau să-mi imaginez câte păduri a tăiat și Ciolacu printr-o astfel de firmă!
20 Nov, 18:34 restante salariale
tudor a comentat pentru articolul Profesorii din municipiu vor primi ,,banii din dobânzi“ până la sfârșitul anului:
Felicitari buzaieni a ti ales sa va conduca un om caruia ii pasa de voi.Ex apa de ploaie restantele salariale ale profesorilor.
Google PageRank Checker