Cultură

Aplauze la scenă deschisă pentru actorii de peste Prut în a doua seară a Festivalului „Chișinău pentru Buzău”  

După prima zi a Festivalului Teatrului Românesc „Chișinău pentru Buzău”, în care buzoienii au avut ocazia să asiste la Conferința „Teatrul Meu” susținută de Dan Puric, marți, pe scena festivalului s-a jucat spectacolul „Filumena Marturano sau Divorț în Stil Italian” de ­Edua­rdo Filippo.

În fața unei săli pline, la Casa de Cultură a Sindicatelor, actorii Teatrului Național din Chișinău, în frunte cu directorul Petru Hadârcă, au dat viață piesei devenită celebră după filmul din 1964, cu Sofia Loren și Marcello Mastroianni în rolurile principale.

Este vorba despre o piesă despre iubire și vârstă, despre ceea ce a rămas la fel de actual și astăzi, ca acum 50 de ani. Domenico Soriano (Petru Hadârcă) și Filumena Marturano (Silvia Luca) locuiesc împreună de 25 de ani. Din iubire față de el, Filumena este gata să-i ierte toate aventurile de amor avute de-a lungul timpului, Mai mult, ea dorește să își ducă la îndeplinire pla­nul de a-i deveni soție. Pentru asta, recurge la un șiretlic ingenios, convingându-l, astfel, pe Domenico, să o ia de nevastă.

Comedie cu probleme actuale și decoruri inspirate    

Producția Teatrului Național din Chișinău, în regia lui Alexandru Vasilachi, se evidențiază prin accentul pus pe trăirile personajelor, astfel încât spectatorii să se identifice atât cu temperamentul sangvin al italienilor, cât și cu problemele cu care se confruntă perso­najele. Drama lor devine a noastră și ne obligă întrucâtva să o trăim în mod cât mai firesc dar la cel mai înalt nivel emoționant, bucuriile, împăcările, tăce­rile… Cu atât mai mult cu cât spectacolul abordează probleme extrem de actuale, probleme ce țin de relațiile de și din familie, fie că e vorba de relații de tip soț-soție, sau părinți-copii, sau chiar relațiile adulte­rine, cele care fac și desfac familia, după și la bunul plac al avocaților arhispecializați în acest gen de procese.

Nu în ultimul rând, decorurile spectacolului constituie un plus pentru succesul la public. Vorbim despre decoruri frumoase și realiste care fac ca reprezentația să devină o poartă către Italia.

Vineri, spectacol în premieră națională

Festivalul „Chișinău pentru Buzău” a continuat miercuri cu spectacolul „Acești români fantastici”, produs de Compania Dan Puric. În această seară, 3 octombrie, de la ora 18,00, pe scena Sălii Maximilian se joacă „Carnavalul” după Ion Luca Caragiale (versiune scenică Alexa Visarion), iar vineri, în ultima seară, se va juca în premieră națională „Dosarele Siberiei”, un impresionat spectacol ce are la bază memoriile basarabenilor care au fost supuși la adevărate orori în timpul deportărilor din 1949.

Colaborare surpriză pentru un nou teatru la Buzău
La finalul spectacolului, primarul Constantin Toma a urcat pe scenă alături de actori pentru a dezvălui publicului că Buzăul va avea în curând un teatru de repertoriu, un teatru cu actori angajați.
„Publicul buzoian este extraordinar. Odată aprin­se torțele pentru iubirea de cultură, vom încerca încet, încet, să avem și noi la Buzău un teatru permanent. Îl vom avea; am o promisiune și de la domnul Hadârcă (directorul Tea­trului Național din Chi­șinău, n.r.). Nu vă spun mai multe încă, dar într-un an, doi, vom avea o combinație de teatru din România cu teatrul din Moldova, astfel încât să aducem aici acte de mare cultură”, a spus primarul Constantin Toma.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker