Cultură

Andrei Pleșu, la Buzău: „Neomarxismul are astăzi în Vest un succes extraordinar, la care nici Marx nu ar fi visat”

În cadrul conferinței pe care Andrei Pleșu a susținut-o săptămâna trecută la Buzău, cunoscutul om de cultură a făcut o referire interesantă la mo­dul în care ideologia marxistă, atât de hulită pentru că a stat la bazele doctrinei comuniste, are un succes tot mai mare astăzi în țările din Occident.

Anti-elitismul și egalitarismul au devenit acum la mare modă în țări precum Statele Unite și Franța, spune Pleșu, ceea ce l-ar face invidios până și pe Marx însuși. Iar exemplele date de omul de cultură sunt de-a dreptul uimitoare.

Studenții parizieni cer desființarea „École nationale d’administration”

„Sunt uimit să constat că în toată lumea un tip de neomarxism are un succes extraordinar și îmi spun, <Marx nu a reușit în Est cum reușește în Vest, fără violență, fără pușcării>. În Est, vorba lui Petre Țuțea, <dragă, noi românii suntem singura țară care am dovedit că marxismul și comunismul nu sunt posibile. Fiindcă aici nu merge ni­mic. La cehi, la unguri, la polonezi a mers. Ei sunt mai disciplinați și funcțio­nează. La noi nu funcțio­nează nimic>. Prin urmare, acum, în vest aud declarațiile studenților de la Paris care spun că vor să desființeze <École nationale d’administration> care este o școală creată de către de Gaule cu scopul de a forma elite politice. Nu vă spun cum arăta examenul de admitere în această școală: politică externă, studii economice, cultură general. Ăsta era examenul de admitere! Și de acolo ieșeai un mare politician. Acum, studenții vor desființarea acestei școli. De ce? Pentru că creează elitism. Asta cu anti-elitismul… Domnule, elitismul este combustibilul vieților noastre. Ce înseamnă elitism? Elitism înseamnă nu o castă de trei băieți cu dioptrii multe care fac pe nebunii. Nu. Elitism înseamnă, etimologic vorbind, oameni aleși, care pe baza eforturilor lor au calități deosebite și se disting de restul. Există elite ale țăranilor, ale muncitorilor, există elite ale medicilor… Când vrei să te operezi te interesezi care este cel mai bun medic. Asta înseamnă că vrei pe cineva de elită. Nu spune nimeni că trebuie să idolatrizezi elitele, dar trebuie să le iubești, nu să le înjuri de dimineața până seara din cauza acestui curent anti-elitism, ­ega­litarism”, a declarat Andrei Pleșu la Buzău.

Shakespeare, egalul poetei lesbiene din Africa

Un alt exemplu dat de omul de cultură a fost motivul hilar invocat de studenții prestigioasei Universități din Pennsylvania pentru a înlătura portretul lui William Shakespeare de pe holul facultății.

„Când aud ce se întâmplă și în Statele Unite… sunt lucruri fabuloase. În Universitatea din Pennsylvania, de pildă, care este o mare universitate, la departamentul de Filologie, pe coridor era un portret al lui Shakespeare. Ce puteai pune acolo, la filologie, în limba engleză?! Shakespeare! Studenții la un moment dat au început să protesteze: <Este discri­minator! E vechi și nu are legătură cu prezentul, e alb și nu e frumos să fie unul singur!>, au spus ei. În urma dezbaterilor cu rectorul, cu profesorii s-a mai adăugat un portret lângă cel al lui Shakespeare. Cel al unei poetese de culoare, din Africa, care era lesbiană (n.r., Andre Lorde) . Și atunci lucrurile s-au echilibrat. Atenție! Eu nu am nimic cu cea de-a doua categorie, dar ideea că poți gândi atât de ideologic, atât de gata făcut… Mai mult, am auzit o profesoară de li­teratură de la Cambridge care a spus că trebuie eva­cuate din vocabularul profesorilor cuvintele <bri­lliant> și <genious> pentru că au o conotație masculină. Nici măcar nu e adevărat. Dar cică nu e destul de clar. Astea sunt niște succese extraordinare ale unui neomarxism la care nici Marx nu ar fi visat. Și poate nici nu ar fi fost de acord. De altfel știți că la sfârșitul vieții, văzând ce se întâmplă cu filosofia lui, a spus <eu nu sunt marxist>”, a mai declarat Andrei Pleșu.

2 Comentarii

  1. Uitam ca Marx a spus despre comunism ca va triumfa in tarile dezvoltate (ordinea…) si nu e de ignorat nici ce a spus Baba Vanga despre anul 2070.

  2. Da… Nu inteleg nici eu de ce tot cascam gura în Vest, în loc sa ne trăim viața noastră frumoasa și liniștită.
    Din Vest de cel puțin 30 de ani vin numai nebunii și anomalii…
    În afară de bani occident nu prea mai are nimik Bun!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker