Fostul şef de post de la Unguriu, prins în flagrant săptămâna trecută în timp ce îşi lua şpaga ca să facă dispărute o parte din ţigaretele de contrabandă, confiscate în urma diferitelor operaţiuni judiciare, înainte ca acestea să fie distruse la fabrica de profil de la Pîrscov, află vineri dacă rămâne în arest preventiv.

Lucian Ştefan a contestat decizia judecătorilor Tribunalului Buzău, iar pe 15 iunie contestaţia va fi judecată la Curtea de Apel Ploieşti. Între timp, la nivelul IPJ Buzău a fost declanşată o anchetă internă în urma reţinerii şefului de post de la Unguriu. De altfel, şi doi lucrători vamali de la Galaţi sunt cercetaţi, în stare de libertate, pentru luare de mită şi complicitate la deţinere ilegală de produse accizabile. Cei trei sunt acuzaţi că, în loc să distrugă ţigări de contrabandă confiscate, au făcut un pact cu o firmă specializată în astfel de operaţiuni. Întâmplarea a făcut că poliţistul a fost prins în flagrant exact când primea 50 de cartuşe de ţigări, de la doi angajaţi ai societăţii responsabile cu distrugerea bunurilor.

La patru zile distanţă de momentul reţinerii agentului de poliţie, Direcţia Generală Anticorupţie a emis un comunicat de presă în care detaliază momentul flagantului şi cum s-a a juns la anchetă.

„Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Buzău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au organizat şi realizat, la data de 07.06.2018, prinderea în flagrant a unui agent de poliţie de la un post de poliţie comunală din cadrul I.P.J. Buzău, în timp ce primea cu titlu de mită 50 de cartuşe de ţigări, de la două persoane, angajaţi ai unei societăţi comerciale având ca atribuţii distrugerea ţigărilor de contrabandă confiscate în urma activităţilor specifice. Faţă de acesta a fost dispusă măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la deţinere ilegală de produse accizabile iar, ulterior, instanţa a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În fapt, la începutul acestui an, ofiţerii D.G.A – Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău, s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa unor suspiciuni referitoare la întocmirea nereală a procesului-verbal de distrugere a ţigaretelor de contrabandă de către comisia de distrugere compusă din agentul de poliţie, doi lucrători vamali din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, precum şi din reprezentanţi ai unei societăţi comerciale. Conform suspiciunii, în procesele verbale încheiate cu această ocazie, comisia atesta distrugerea întregii cantităţi de ţigări de contrabandă, deşi în realitate nu se întâmpla acest fapt.

Cu privire la acest aspect, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău care a întocmit dosar penal şi a dispus efectuarea de cercetări în urma cărora s-a stabilit că, în perioada 4 – 8.06.2018, la sediul unei societăţi comerciale din judeţul Buzău a avut loc o nouă operaţiune de distrugere a unei cantităţi de ţigări de contrabandă. Întrucât din probele administrate rezulta că operaţiunea de distrugere nu a fost efectuată în totalitate, precum şi probabilitatea săvârşirii unor fapte penale, procurorul de caz a dispus organizarea unei acţiuni de prindere în flagrant, prilej cu care agentul de poliţie a fost surprins în timp ce primea mită de la cei doi angajaţi ai societăţii comerciale care ar fi trebuit să distrugă ţigările de contrabandă. Cu acest prilej, au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor 8 baxuri cu ţigări (82.000 ţigarete).

La rândul lor, cei doi angajaţi ai societăţii comerciale care au oferit mita sunt cercetaţi, sub măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi deţinere ilegală de produse accizabile.

Totodată, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de cei doi lucrători vamali din cadrul Direcţiei Regionale Vamală Galaţi, membri în comisia de distrugere, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la deţinere ilegală de produse accizabile ambii cercetaţi în stare de libertate.

Pentru documentarea cauzei, ofiţerii S.J.A. Buzău au beneficiat de sprijinul D.G.A. – Structura centrală.

În prezent, cercetările continuă în vederea identificării tuturor persoanelor implicate, precum şi cu privire la bunurile găsite, respectiv 4.100 pachete de ţigări“, se precizează în comunicatul DGA.

Cum a ajuns un poliţist cu 26 de ani vechime, din Buzău, care era şi şef de post la Unguriu, să fie prins în timp ce se servea din transportul de ţigări de contrabandă pe care trebuia să-l urmărească până la distrugere, nu se ştie şi cine ştie de când se întâmplă asta.

Flagrantul a fost realizat într-o parcare din localitatea Măgura, unde baxurile de ţigări au fost scoase din duba în care erau transportate. În maşina poliţistului, oamenii legii au găsit un bax de ţigări netimbrate, în total fiind sustrase 8 baxuri, respectiv 4.100 de pachete.

Poliţistul care are 26 de ani vechime şi este şef de post în judeţ a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi deţinere ilegală de marfă de contrabadă, în acest dosar fiind sub control judiciar şi doi angajaţi ai firmei de distrugere de ţigări.

Ţigările confiscate de anchetatori erau transportate la fabrica din Pârscov, unde urmau să fie distruse, acest lucru întâmplâdu-se loc periodic.

Sursa citată a precizat că această operaţiune era asigurată de o comisie, formată din reprezentantul Poliţiei Buzău, doi reprezentanţi ai firmei din Pârscov şi doi agenţi vamali.

DISTRIBUIȚI
loading...