27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:55 PM

Cultura

Ana Crăciun Lambru, artista care a impresionat până la lacrimi spectatorii la Românii au Talent, vine în Buzău cu „E ora de păpuși“ (VIDEO)

de Cristian IONESCU
Cultura  |
06.04.2017, 00:00
3761
  • „Pot să spun că sunt un om mai bun pentru că am crescut la Brădeanu, în Buzău“

   Talentul său de a mânui păpușile și de a pune în scenă povești stârnește emoții puternice inclusiv oamenilor maturi, care de multe ori se trezesc cu ochii în lacrimi. Ana Crăciun Lambru, păpușar, actor și regizor cu origini buzoiene, este un artist care duce teatrul de păpuși la nivel înalt de artă, dovadă stând prestația de pe scena Românii au Talent. Mai mult, artista a reprezentat, în 2016, Statele Unite la World Puppet Carnival în Lodz, Polonia, cu spectacolul ei „Dust” pentru care a primit premiul Best Actress.

   În 2013, Ana, alături de colegii ei din Uninvented Theatre, grup pe care chiar ea l-a fondat, au impresionat o țară întreagă în celebra emisiune de talente de la ProTV. Membrii grupului Uninvented Theatre au venit la Românii au Talent cu un manechin, pe care l-au „însuflețit“ și cu care au dansat, reprezentația lor ridicând sala în picioare și propulsându-i până în semifinală. „Nu știu ce mai căutați aici, locul vostru este la New York”, le-a spus atunci Andi Moisescu celor de la Uninvented Theatre.

   Duminică, 9 aprilie, Ana Crăciun Lambru aduce la Buzău cel mai recent spectacol al său dedicat copiilor, „E ora de păpuși”. Reprezentația va avea loc la Studioul Kinoteatru (etajul 3 al Magazinul Winmarkt), de la ora 11,00, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Compania de Teatru și Evenimente „Poveștile copilăriei”.

  Prezența artistei la Buzău a fost posibilă la invitația fostului ei elev, Ionuț Ghinea, actorul buzoian care a jucat în filmul lui Cristi Mungiu „După dealuri”, premiat la Cannes.

„La Brădeanu cerul e mai aproape“

  Ana Crăciun Lambru a vorbit pentru OPINIA despre proiectele pe care le derulează și despre legătura sa cu Buzăul.

   „Mama mea e din Brădeanu, de lângă Smeeni, și copilăria petrecută în curtea bunicilor mei de acolo mi-e foarte dragă. Pot să spun chiar că sunt un om mai bun pentru că am crescut acolo. Ei m-au învățat ce înseamnă miracolul vieții și rodul pământului muncit cu dragoste. Cineva mi-a spus odată ceva foarte frumos des­pre Brădeanu: «Aici cerul e mai aproape!>. Avea dreptate, cerul acolo e mai aproape și pâinea e mai gustoasă și oamenii sunt mai calzi. Timpul petrecut acolo este încă prezent în munca mea. Viața alături de animale, lucrul la câmp, umorul bunicilor mei și toate locurile acelea însorite mă inspiră la fiecare pas”, a declarat Ana Crăciun Lambru.

„Femei și bărbați ne-au spus că au plâns la Românii au Talent“

   După experiența de la Românii au Talent, artista povestește că a primit telefoane din partea telespectatorilor care i-au mărturisit că au plâns după ce au văzut reprezentația de la ProTv.

   „În 2011, am fondat, împreuna cu colega mea Ana Maria Cucuta, acest grup, Uninvented Theatre, din dorința de a crea Teatru de Păpuși de calitate pentru copii și adulți. Consider că am avut o șansa foarte frumoasă odată cu participarea la emisiunea Românii au Talent, unde am putut să arătăm lumii că astfel de lucruri se pot face și în România, și se pot face din pasiune, nu neapărat cu o investiție imensă. După Românii au Talent, am învățat enorm atât despre noi înșine cât și despre lucrul în echipă. Am învățat mult și despre oamenii din jurul nostru, ­des­pre lumea televiziunii. A fost o experiență care ne-a pus la încercare, dar ne-a oferit și multe lucruri minunate. Cred că cel mai frumos lucru a fost emoția pe care am reușit să o trezim în oameni. Ne-au sunat femei și bărbați și ne-au spus că au plâns. A fost o validare pentru ceea ce simțeam înainte: că oamenii au foarte mare nevoie de ceea ce facem noi. Aceste gânduri mie mi-au dat aripi și încredere să continui pe acest drum, al Teatrului de Păpuși”, a declarat Ana.

A reprezentat Statele Unite la World Puppet Carnival

   În anul 2013, artista a obținut o bursă Fulbright, fiind admisă la Universitatea din Connecticut în programul Puppet Arts Program. Așa avea să ajungă să reprezinte America la festivalul World Puppet Carnival, unde a obținut premiul Best Actress. 

   „Am fost admisă la Universitatea din Connecticut în programul Puppet Arts Program. Am studiat în Statele Unite timp de trei ani și am obținut diploma Master of Fine Arts in Puppetry. Spectacolul «Dust> a reprezentat proiectul final pentru obținerea diplomei și a fost prezentat în cadrul stagiunii 2016-2017 a Connecticut Repertory Theatre. În România, spectacolul a fost prezentat în cadrul ImPuls – Festivalul Internațio­nal al Teatrului de Animație Contemporan, iar în Polonia a fost prezentat în cadrul Festivalului AnimArt World Puppet Carnival din Lodz, unde a primit premiul Best Actress. Mi-ar plăcea să-l joc la Buzău. Cred că unii oameni s-ar regăsi cumva în poveste”, a mai declarat Ana Crăciun Lambru.

   „Dust“ este un one-woman performance care vorbește des­pre sacrificiul oricărui emigrant plecat în căutarea unei vieți mai bune. În spectacol se împletesc două povești: cea a unei tinere românce plecate să lucreze în America la începutul secolului trecut, care și-a pierdut viața în marele incendiu de la Fabrica Triangle din New York, și povestea Anei, despre o călătorie similară și despărțirea neașteptată de un membru al familiei. 

Colaborare cu Muzeul Antipa

   „M-am întors în țară în octombrie și am început numeroase proiecte. Colaborez cu Muzeul Antipa la un proiect pe care l-am inițiat înainte de plecarea în Statele Unite și care mi-e tare drag. Este vorba de «Întâlnirile cu Dodi și Roni - Ciclul de Conferințe pentru copii>. Dodi și Roni sunt două păpuși care, împreună cu Alexandra și Andreea, două cercetătoare de la muzeu, aduc copiilor informații interesante despre lumea animalelor. Am început o colaborare frumoasă cu «Basme cu Cai>, proiect creat de Vali Vasilescu. Pentru el am creat un cap de zmeu animatronic foarte haios. Spectacolul a avut premiera sâmbătă și a avut mare priză la public. În vară încep lucrul la un spectacol cu Opera Comică din București. Ca artist independent am jucat cu mare succes spectacolul meu «E Ora de Papuși! It’s Pu­ppet Time!>, în București, la Cluj și la Câmpulung ,și abia aștept să-i bucur duminică și pe copiii din Buzău”, a declarat artista.