A vrut să facă rost de bani pentru sărbători, în schimb, s-a ales şi cu dosar penal dar şi cu o amendă uriaşă. Este cazul unui localnic din Vadu Paşii care a vândut unor săteni din Ghergheasa carne de cal în loc de vită. Rezultatele expertizei au confirmat faptul că bărbatul a vândut carne de cal, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău i-au aplicat o sancţiune de jumătate de miliard de lei vechi.

Înainte de Crăciun, mai mulţi săteni din Ghergheasa au crezut că au mâncat carne de vită, însă au avut o surpriză când s-au trezit cu poliţia la uşă. Totul a ieşit la iveală când vecinii vânzătorului de carne au sesizat dispariţia calului din grajdul acestuia.

În urma sesizărilor primite, poliţişti din cadrul Secţiei de poliţie rurală Ziduri, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au descins la gospodăria unui bărbat de 24 de ani, din Vadu Paşii, bănuit de înşelăciune.

Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit că, în ziua de 16 decembrie, individul ar fi sacrificat o cabalină şi ulterior ar fi comercia­lizat carnea rezultată către mai multe persoane din localitatea Ghergheasa, pretinzând că aceasta ar proveni din sacrificarea unei bovine.

Iniţial, samsarul a negat, însă când poliţiştii au găsit capul cabalinei sacrificate nu a mai avut ce face şi a recunoscut. Oamenii legii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi continuă cercetările pentru ­do­cumentarea întregii acrivităţi infracţionale.

Responsabilii DSV au demarat şi ei o anchetă. ,,În urma primirii buletinelor de analiză au fost aplicate două sancţiuni contraven­ţionale proprietarului de animale din Ghergheasa, în valoare totală de 50.000 de lei. Este vorba despre 20.000 de lei, sancţiune pentru comercializarea cărnii fără examen sanitar-veterinar şi 30.000 de lei, a doua sancţiune, pentru comercializarea cărnii prin substituirea speciei, prin vânzarea cărnii de cal pretinzând că e carne de vită”, a declarat Iulian Moca, purtător de cuvânt al DSV Buzău, citat de stiridebuzău.ro.

Carnea de cal este mai închisă la culoare, spre deosebire de cea de vită. Grăsimea cărnii de cal este de culoarea galbenă, iar cea de vită este albă.

DISTRIBUIȚI
loading...