După ce anul trecut peste 3.500 de persoane au participat la Buzău la Noaptea Muzeelor, re­prezentanții Muzeului Ju­dețean vin cu o surpriză pentru pasionații de istorie. Cea de a treia ediție a Nopții Muzeelor de la Buzău, desfășurată în noapte de 18 spre 19 mai, vă propune o călătorie în Mexic. Invitat special la eveniment va fi ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, José Guillermo Ordorica Robles, care va prezenta un obiect de mare interes pentru cultura și tradiția mexicană, un penacho prehispanic.

„Este vorba despre un element de port tradițional mexican care se pune pe cap. Practic este un penaj folosit în dansurile tra-diționale mexicane de tradiție prehispanică, și parte a costumului popular mexican. Sunt foarte puține astfel de obiecte aflate în colecția muzeelor din România. Putem spune că această piesă este o rara avis. Exponatul a fost pus la dispoziție de către Muzeul Național al țăranului Român din București, căruia i-a fost donat în urmă cu puțin timp de către Ambasada Mexicului. Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România va veni la Muzeul Județean și va prezenta acest penacho și cu ajutorul a două filme”, a declarat directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Penacho prezentat la Noaptea Muzeelor re­prezintă un accesoriu purtat de dansatori în timpul așa-numitului Danza de la Pluma, un dans străvechi de origine zapotecă, din regiunea statului Oaxaca, prin care artiștii din perioada prehispanică reprezentau audienței mișcarea planetelor în jurul soarelui.

Enigma, mașina de criptat a naziștilor   

Tot în cadrul Nopții Muzeelor, pe lângă accesul gratuit în cadrul tuturor expozițiilor muzeului, buzoienii vor avea ocazia să ia loc la vernisajul expoziției de bază „știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”. Cu această ocazie va fi prezentată publicului buzoian o piesă extrem de rar întâlnită în România, mașina electromagnetică militară de criptat Enigma, model M 2-3, care face parte dintr-o colecție privată.

Enigma a fost principala armă de luptă a armatei germane în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în sensul că a asigurat criptarea tuturor comunicațiilor între forțele aliate Germaniei și a dat mari bătăi de cap inamicilor în timpul războiului. Sistemul trimitea mesaje codate către armata marină, aeriană și terestră și a fost inventat în speranța  că aceste mesaje  ale Germaniei nu vor putea fi descifrate niciodată.

Program Noaptea Muzeelor

19,00 – vernisarea expoziției  de bază „știință și tehnică în Buzăul sec. al XX-lea”. Prezentarea mași­nei de criptat Enigma la Muzeul Județean Buzău.

20,00 – Escapada culturală nocturnă, ed. a III-a: întâlnire cu Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, JOSÉ GUILLERMO ORDORICA ROBLES. Prezentarea unui penacho prehispanic la Muzeul Județean Buzău.

19,00 – 00,00 vizitarea gratuită a colecțiilor Muzeului Județean Buzău

Expoziția tempora­ră Conexiune în Brahma, cu lucrări semnate Liusic Vrapciu (1952-1993) și Vladimir Păun-Vrapciu.

Accesul la toate aceste evenimente este gratuit.

1 COMENTARIU

Comments are closed.