27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 01:25 AM

Cultura

„Amanta“, spectacol în memoria celebrei Elvira Godeanu, pe scena buzoiană

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.03.2017, 00:00
946

   O comedie cu desuuri, chi­chițe avocățești și spumoase răsturnări de situație, având în distribuție actori celebri. Buzoienii sunt invitați luni, 13 martie, la spectacolul de teatru „Amanta“, cu Ilinca Goia, Mag­da Catone, Marius Rizea, Do­rin Andone și Armand Calotă. Evenimentul este programat de la ora 19,30, în sala de la Consiliul Județean.

   Este vorba despre o adap­tare după comedia „Încurcă lume“ de A. D. Hertz, realizată și regizată de Armand Calotă, un spectacol care vorbește des­pre femeie, misterul etern și amantlâc, un izvor inepuizabil de glume, drame și încurcături.

  „Acțiunea se petrece la începutul secolului XX, deși astfel de situații au loc adeseori în viață,  chiar și-n clipa când îi priviți pe actori jucând-o. În zori, avocatul Emil Strâmbu­leanu se întoarce acasă, cu o tră­sură. Dar, vai, Didina nu doar­me. E furioasă! Câți băr­bați n-au turnat o minciună ca să acopere o noapte în care au lipsit din patul conjugal? Doar că, uneori, minciunile se răz­bună, iar avocatul infidel se trezește cu amanta în propria-i casă. Cum va ieși din încurcătură? Este ceea ce spectatorii vor putea să afle, printre hohote de râs“, dezvăluie protagoniștii comediei.

Povestea din spatele spectacolului

  La 25 de ani de la moartea actriței Elvira Godeanu, su­pra­numită „marea doamnă a teatrului românesc“, nepotul ei, actorul Armand Calotă, a pus în scenă „Amanta“, de A.D. Hertz. Premiera a avut loc în septembrie 2014 la Centrul Cultural București. Ulterior, spectacolul a fost reluat pe mai multe scene din București și din țară.

   Actrița Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București - d. 3 septembrie 1991) s-a simțit foarte singură, părăsită de oamenii din lumea artistică. I-a mărturisit actorului Armand Calotă că și-a dorit foarte mult să joace în specta­co­lul „Aman­ta“. Dorința nu i-a fost înde­plinită până în 1991, când actrița s-a stins, dar 13 ani mai târziu, spectacolul a fost pus în scenă chiar de nepotul ei, cu o distribuție din care fac parte mai mulți actori ai Teatrului Național București. Armand Calotă semnează și regia acestui spectacol.

Amanta lui Gheorghiu-Dej…

   „Armand dragă, principiile mele de viață după care m-am ghidat au fost: modestia, bu­nătatea, respectul… Și cum se spune la Târgu- Jiu (actrița a fă­cut clasele primare acolo, n.r.)… am stat în banca mea. Un mare artist fără caracter devine perisabil după moartea lui! Am vrut să joc amanta în piesa lui A.D. Herz pentru că era ceva ce nimeni nu mă credea în stare. Când apăream pe scenă, emblema de Marea Doamnă a Teatrului mă ambiționa să joc și roluri de asemenea factură“, spunea actrița.

   Povestea amantei, rol neju­cat de către actriță în viața sa personală și dorit pe scenă, a început în urma unui Revelion organizat în vremea comu­niș­tilor de șefii partidului, printre care Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu–Dej, la care actrița a fost invitată să participe, pentru că aceștia adu­nau în jurul lor actori.

   De atunci, s-a zvonit că este amanta lui Gheorghe Gheor­ghiu-Dej. Zvonul s-a amplificat și a umplut inima Elvirei Go­deanu cu amărăciune. Deși a trecut mult timp, nepotul actriței, Armand Calotă, a ținut să amintească situația în fața publicului și să precizeze că nu a fost adevărat.

   „E un spectacol care tră­ieș­te sub semnul armoniei. Suntem toți actori ai Teatrului Național București. Nu e prima dată când colaborăm astfel. Gândul Elvirei Godeanu a fost ca o aripă ținută deasupra noastră. Ne-a ocrotit, sub semnul ei am reușit, după ani de zile, să facem să se împlinească un vis“, a declarat  Magda Catone.

  Pentru rezervări și bilete la spectacolul „Amanta“ sunați la telefon 0723. 429.264.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

NK Celje - FC Viitorul 2-3, în meci amical
Marti, Iunie 27, 2017 00:22 AM

FC Viitorul Constanța a învins formația NK Celje cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe ''Petrol Arena'' din Celje, într-un meci amical susținut în stagiul de pregătire din Slovenia, potrivit site-ului campioanei României la fotbal.

Rugby: Internaționalul Luke Samoa, pus pe lista de transferuri de CSM Știința Baia Mare
Marti, Iunie 27, 2017 00:18 AM

Conducerea administrativă a echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a decis să renunțe la serviciile fundașului de origine neozeelandeză Alex Giovanni Luke Samoa, a anunțat vicecampioana României pa pagina sa de Facebook.

Bistrița-Năsăud: Zeci de case afectate de grindină, copaci căzuți și mașini distruse, în urma unei vijelii
Luni, Iunie 26, 2017 23:41 PM

Comunele Mărișelu și Lechința au fost afectate, luni seara, de o vijelie puternică însoțită de grindină, care a afectat zeci de case, a distrus mașini și a pus la pământ mai mulți copaci.

Argentinianul Culio a revenit la CFR Cluj
Luni, Iunie 26, 2017 23:31 PM

Echipa de fotbal CFR Cluj a oficializat, luni, revenirea mijlocașului argentinian Juan Emmanuel Culio la formația din Gruia, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook.

Un submarin rusesc a testat lansarea unei rachete intercontinentale în Marea Baltică
Luni, Iunie 26, 2017 23:25 PM

Submarinul Iuri Dolgoruki din flota nordică a Rusiei a testat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale Bulava, din Marea Barents, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Jun, 23:04 noutati
titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ce bine, unii au aflat de unde se porneste caculatorul. Pinguinul loveste din nou sub centura, atat poate trebuie sa intelegeti.
26 Jun, 22:55 frustratul de Berca
alt prof titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Așa spun si despre mine numai minciuni : ca nu m.au vrut colegii sa le fiu sef , ca fostul primar mi.a cumpărat scoala si ca ma comportam ca pe tarlaua mea , ca elevii ziceau despre scoala ca este Jilava, ca nu ma ocup de fata mea si de aceea am dat.o la pregătire, ca nu am ce face acasa si imi fac conturi false pe facebook ( gen Luminita Begu) pentru ai jigni pe colegi si pe elevi. Numai răutăți. Lista ar continua dar vă mai zic si data viitoare. Eu inca mai vreau sa fiu director, dar nu ma mai vrea nimeni, nici chiar ISJ.ul. Și poate de aceea zice lumea ca eu atac pe unul , pe altul . Dar nu e adevărat. Sufletul meu e curat!
26 Jun, 22:53 Berca
Titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Aceasta mizerie fara de margini nu va lua sfasit pana cand acest cercopitec repetent si securist pe nume marcu secondat de catelusul lui dinu nu va iesi odata la pensie...astia doi nu au facut altceva decat sa reclame, toata viata, sa se ascunda in spatele unor postari cu nume false, conturi de fb pe care scriu agramat si sa improaste cu mocirla... nu ca ar fi prea doxati, fie vorba intre noi...doar Dumnezeu, de care nu le e frica, ii poate opri.
Google PageRank Checker