27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 16:04 PM

Cultura

„Amanta“, spectacol în memoria celebrei Elvira Godeanu, pe scena buzoiană

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.03.2017, 00:00
777

   O comedie cu desuuri, chi­chițe avocățești și spumoase răsturnări de situație, având în distribuție actori celebri. Buzoienii sunt invitați luni, 13 martie, la spectacolul de teatru „Amanta“, cu Ilinca Goia, Mag­da Catone, Marius Rizea, Do­rin Andone și Armand Calotă. Evenimentul este programat de la ora 19,30, în sala de la Consiliul Județean.

   Este vorba despre o adap­tare după comedia „Încurcă lume“ de A. D. Hertz, realizată și regizată de Armand Calotă, un spectacol care vorbește des­pre femeie, misterul etern și amantlâc, un izvor inepuizabil de glume, drame și încurcături.

  „Acțiunea se petrece la începutul secolului XX, deși astfel de situații au loc adeseori în viață,  chiar și-n clipa când îi priviți pe actori jucând-o. În zori, avocatul Emil Strâmbu­leanu se întoarce acasă, cu o tră­sură. Dar, vai, Didina nu doar­me. E furioasă! Câți băr­bați n-au turnat o minciună ca să acopere o noapte în care au lipsit din patul conjugal? Doar că, uneori, minciunile se răz­bună, iar avocatul infidel se trezește cu amanta în propria-i casă. Cum va ieși din încurcătură? Este ceea ce spectatorii vor putea să afle, printre hohote de râs“, dezvăluie protagoniștii comediei.

Povestea din spatele spectacolului

  La 25 de ani de la moartea actriței Elvira Godeanu, su­pra­numită „marea doamnă a teatrului românesc“, nepotul ei, actorul Armand Calotă, a pus în scenă „Amanta“, de A.D. Hertz. Premiera a avut loc în septembrie 2014 la Centrul Cultural București. Ulterior, spectacolul a fost reluat pe mai multe scene din București și din țară.

   Actrița Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București - d. 3 septembrie 1991) s-a simțit foarte singură, părăsită de oamenii din lumea artistică. I-a mărturisit actorului Armand Calotă că și-a dorit foarte mult să joace în specta­co­lul „Aman­ta“. Dorința nu i-a fost înde­plinită până în 1991, când actrița s-a stins, dar 13 ani mai târziu, spectacolul a fost pus în scenă chiar de nepotul ei, cu o distribuție din care fac parte mai mulți actori ai Teatrului Național București. Armand Calotă semnează și regia acestui spectacol.

Amanta lui Gheorghiu-Dej…

   „Armand dragă, principiile mele de viață după care m-am ghidat au fost: modestia, bu­nătatea, respectul… Și cum se spune la Târgu- Jiu (actrița a fă­cut clasele primare acolo, n.r.)… am stat în banca mea. Un mare artist fără caracter devine perisabil după moartea lui! Am vrut să joc amanta în piesa lui A.D. Herz pentru că era ceva ce nimeni nu mă credea în stare. Când apăream pe scenă, emblema de Marea Doamnă a Teatrului mă ambiționa să joc și roluri de asemenea factură“, spunea actrița.

   Povestea amantei, rol neju­cat de către actriță în viața sa personală și dorit pe scenă, a început în urma unui Revelion organizat în vremea comu­niș­tilor de șefii partidului, printre care Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu–Dej, la care actrița a fost invitată să participe, pentru că aceștia adu­nau în jurul lor actori.

   De atunci, s-a zvonit că este amanta lui Gheorghe Gheor­ghiu-Dej. Zvonul s-a amplificat și a umplut inima Elvirei Go­deanu cu amărăciune. Deși a trecut mult timp, nepotul actriței, Armand Calotă, a ținut să amintească situația în fața publicului și să precizeze că nu a fost adevărat.

   „E un spectacol care tră­ieș­te sub semnul armoniei. Suntem toți actori ai Teatrului Național București. Nu e prima dată când colaborăm astfel. Gândul Elvirei Godeanu a fost ca o aripă ținută deasupra noastră. Ne-a ocrotit, sub semnul ei am reușit, după ani de zile, să facem să se împlinească un vis“, a declarat  Magda Catone.

  Pentru rezervări și bilete la spectacolul „Amanta“ sunați la telefon 0723. 429.264.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Martin Schulz respinge acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada când a fost președintele PE
Duminica, Martie 26, 2017 16:02 PM

Politicianul social-democrat german Martin Schulz a respins duminică acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada în care a deținut funcția de președinte al Parlamentului European, el susținând că acuzațiile respective sunt motivate politic, relatează DPA.

Acordul OPEC privind reducerea globală a producției de țiței ar putea fi extins până la sfârșitul anului
Duminica, Martie 26, 2017 16:01 PM

Un comitet comun al miniștrilor din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și din alte state producătoare din afara cartelului a recomandat extinderea cu șase luni a acordului de reducere a producției pe plan global cu 2%, se arată în proiectul comunicatului de presă văzut de Reuters.

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate
Duminica, Martie 26, 2017 15:18 PM

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății citat de AFP.

Alba: Gălbenele, salvie și lavandă - trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș
Duminica, Martie 26, 2017 15:09 PM

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției
Duminica, Martie 26, 2017 14:52 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Mar, 13:32 referitor
gg a comentat pentru articolul Tânărul social-democrat buzoian Alexandru Stoica, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
BINE CA NU AU AJUNS ACOLO MUZGOCI SAU FLORIN CONSTANTINESCU!ASTIA SUNT DOBITOCI BINE DE TOT!
26 Mar, 13:11 Ratati
Ionut a comentat pentru articolul Beizadea de Vadu Paşii / Consilier al unui senator de Buzău şi fiu de politician, se dă victimă după ce a desfigurat o tânără în club (VIDEO):
Daca atat te a dus capul sa declari e clar. Ai iq ul unei gaini. Mai bine nu mai declarai nimic . Dar sa spui ca ea a dat cu paharul , tu te ai aparat iar cioburile sarite din mainile tale care ti acopereau fatza au desfigurat o pe aia ... cu declaratia asta insulti inteligenta politistilor si a medicilor.
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
Google PageRank Checker