27 de ani
de presa libera
Sambata, Aprilie 29, 2017 00:47 AM

Cultura

„Amanta“, spectacol în memoria celebrei Elvira Godeanu, pe scena buzoiană

de Cristian IONESCU
Cultura  |
09.03.2017, 00:00
852

   O comedie cu desuuri, chi­chițe avocățești și spumoase răsturnări de situație, având în distribuție actori celebri. Buzoienii sunt invitați luni, 13 martie, la spectacolul de teatru „Amanta“, cu Ilinca Goia, Mag­da Catone, Marius Rizea, Do­rin Andone și Armand Calotă. Evenimentul este programat de la ora 19,30, în sala de la Consiliul Județean.

   Este vorba despre o adap­tare după comedia „Încurcă lume“ de A. D. Hertz, realizată și regizată de Armand Calotă, un spectacol care vorbește des­pre femeie, misterul etern și amantlâc, un izvor inepuizabil de glume, drame și încurcături.

  „Acțiunea se petrece la începutul secolului XX, deși astfel de situații au loc adeseori în viață,  chiar și-n clipa când îi priviți pe actori jucând-o. În zori, avocatul Emil Strâmbu­leanu se întoarce acasă, cu o tră­sură. Dar, vai, Didina nu doar­me. E furioasă! Câți băr­bați n-au turnat o minciună ca să acopere o noapte în care au lipsit din patul conjugal? Doar că, uneori, minciunile se răz­bună, iar avocatul infidel se trezește cu amanta în propria-i casă. Cum va ieși din încurcătură? Este ceea ce spectatorii vor putea să afle, printre hohote de râs“, dezvăluie protagoniștii comediei.

Povestea din spatele spectacolului

  La 25 de ani de la moartea actriței Elvira Godeanu, su­pra­numită „marea doamnă a teatrului românesc“, nepotul ei, actorul Armand Calotă, a pus în scenă „Amanta“, de A.D. Hertz. Premiera a avut loc în septembrie 2014 la Centrul Cultural București. Ulterior, spectacolul a fost reluat pe mai multe scene din București și din țară.

   Actrița Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București - d. 3 septembrie 1991) s-a simțit foarte singură, părăsită de oamenii din lumea artistică. I-a mărturisit actorului Armand Calotă că și-a dorit foarte mult să joace în specta­co­lul „Aman­ta“. Dorința nu i-a fost înde­plinită până în 1991, când actrița s-a stins, dar 13 ani mai târziu, spectacolul a fost pus în scenă chiar de nepotul ei, cu o distribuție din care fac parte mai mulți actori ai Teatrului Național București. Armand Calotă semnează și regia acestui spectacol.

Amanta lui Gheorghiu-Dej…

   „Armand dragă, principiile mele de viață după care m-am ghidat au fost: modestia, bu­nătatea, respectul… Și cum se spune la Târgu- Jiu (actrița a fă­cut clasele primare acolo, n.r.)… am stat în banca mea. Un mare artist fără caracter devine perisabil după moartea lui! Am vrut să joc amanta în piesa lui A.D. Herz pentru că era ceva ce nimeni nu mă credea în stare. Când apăream pe scenă, emblema de Marea Doamnă a Teatrului mă ambiționa să joc și roluri de asemenea factură“, spunea actrița.

   Povestea amantei, rol neju­cat de către actriță în viața sa personală și dorit pe scenă, a început în urma unui Revelion organizat în vremea comu­niș­tilor de șefii partidului, printre care Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu–Dej, la care actrița a fost invitată să participe, pentru că aceștia adu­nau în jurul lor actori.

   De atunci, s-a zvonit că este amanta lui Gheorghe Gheor­ghiu-Dej. Zvonul s-a amplificat și a umplut inima Elvirei Go­deanu cu amărăciune. Deși a trecut mult timp, nepotul actriței, Armand Calotă, a ținut să amintească situația în fața publicului și să precizeze că nu a fost adevărat.

   „E un spectacol care tră­ieș­te sub semnul armoniei. Suntem toți actori ai Teatrului Național București. Nu e prima dată când colaborăm astfel. Gândul Elvirei Godeanu a fost ca o aripă ținută deasupra noastră. Ne-a ocrotit, sub semnul ei am reușit, după ani de zile, să facem să se împlinească un vis“, a declarat  Magda Catone.

  Pentru rezervări și bilete la spectacolul „Amanta“ sunați la telefon 0723. 429.264.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Joi, Ianuarie 01, 1970 02:00 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Apr, 21:47 Comentariu
Un alt cetățean! a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
Poate să-i dea Consiliul județean oricât,tot nu va face nimic pentru că este prea comod;aveți dreptate,leafa merge,iar el abia așteaptă să se întoarcă la "căldură"de la Primărie,iar cu noi nici nu vorbește,ne ignora total;Consiliul județean știe asta?
28 Apr, 21:29 Olimpiada
Valeria a comentat pentru articolul Concurenții Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, vizită la Comandamentul Diviziei 2:
Comentariile negative aparțin celor care sperau ca Olimpiada să fie un eşec şi nu pot accepta ideea că a fost o mare reuşită.
28 Apr, 21:19 Problema este legea electorală.
Pixelu original a comentat pentru articolul Bârlă s-a cerut afară din PSD, Ciolacu îi face pe plac:
Cum să fie votul lui imitatorule? Este votul pesedeului. Era votul lui dacă era ales de electorat din postura de candidat independent, nu pe listă de partid. După ce va fi exclus din PSD și va pierde funcția de consilier are ocazia să participe la viitoarele alegeri ca independent și să nu mai rănească pe nimeni cu votul lui.
Google PageRank Checker