Pesta porcină africană se împrăștie rapid în mediul silvatic. A fost confirmată prezența virusului PPA la mistreț pe fondul de vânătoare 44 Câlnău, pe raza administrativ teritorială a comunei Racovițeni, unde au fost identificate 3 cadavre devorate de alte animale motiv pentru care probe biologice au putut fi recoltate numai de la două exemplare. De asemenea a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane și la un exemplar, găsit mort cu suspiciunea de braconaj, pe fondul de vânătoare 45 Dedulești respectiv pe raza administrativ teritorială a comunei Topliceni.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț.

Au fost delimitate zonele afectate de 13 km, având în epicentru punctul în care au fost găsiți morți porcii mistreți, compuse din zonele infectate de 8 Km în jurul epicentrelor și zonele tampon de 5 Km în jurul zonelor infectate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va întruni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 12 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 8 localități respectiv; satul Racovițeni – comuna Racovițeni, extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și doisprezece cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare; 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (3 cazuri), 42 Aldeni (2 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri)„,  a anunțat Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...