Criza de vaccinuri împotriva hepatitei B în maternități se face simţită şi la Buzău. Acest tip de vaccin, care în mod normal ar trebui să fie administrat nou-născuților în maternitate, la scurt timp după naștere, și care este inclus în programul național de imunizări, s-a epuizat la Buzău, din luna aprilie. „În luna aprilie a anului 2018, stocul de vaccin antihepatitic pediatric s-a epuizat. Acest vaccin trebuia livrat de către Ministerul Sănătăţii până la data de 24 aprilie a acestui an”, a spus, în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu.

Problema vaccinurilor este una serioasă, pentru că nu numai vaccinul împotriva hepatitei B pentru nou-născuţi lipseşte acum de la Buzău. Practic, disfuncționalitățile în aprovizionarea cu vaccin a dat bătăi de cap autorităţilor sanitare buzoiene încă de la începutul acestui an. Din aprilie, Buzăul a rămas fără vaccin împotriva hepatitei B administrat nou-născuților în maternitate, dar şi cu vaccinul antirujeolic s-au înregistrat dificultăţi în aprovizionare. „Am întâmpinat şi disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte vaccinul antirujeolic, în sensul că, începând cu luna februarie, a existat o cantitate insuficientă”, a mai spus, cu aceeași ocazie directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu

Aceasta a vorbit și despre cauzele fenomenului nevaccinării, altele decât disfuncţionalităţile în aprovizionare: „Motivele nevaccinării au fost: 222 de contraindicaţii medicale, 65 de refuzuri, 463 de neprezentări, 195 născuţi sau plecaţi în străinătate, iar patru au fost omişi. Procentele scăzute, mai mici de 95%, constau în discontinuităţile la aprovizionarea cu vaccinuri, refuzurile parentale generate de accesarea unor surse informative neautorizate în domeniu sau a propagandei negative vorbite şi scrise, având ca autori persoane cu calificare medicală. De asemenea, persoana greu accesibilă, cu un nivel educaţional scăzut care condiţionează acceptarea vaccinării de stimulente materiale, precum şi deplasările populaţiei de etnie romă atât în ţară cât şi în străinătate”.

Cert este că, la această oră Buzăul se menţine în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri confirmate de rujeolă. Din raportările către Institutul Naţional de Statistică pentru perioada 25-30 mai reiese faptul că Buzăul se află pe locul al doilea, după Constanţa, în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri cu rujeolă;  mai exact, în perioada menţionată s-au înregistrat alte 60 de cazuri de îmbolnăviri. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 25 mai este 13.563, din care 55 de decese. Cel de-al 55-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic şi prin izolare virus, a fost raportat la un copil în vârstă de trei luni, din județul Iaşi. În săptămâna 21–25 mai au fost raportate încă 237 de cazuri nou confirmate în 18 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

DISTRIBUIȚI
loading...