Unul dintre jurnaliștii „România Te Iubesc”, buzoianul Alex Dima, a fost la un pas să devină preot. Născut în comuna Pietroasele, Alex chiar a absolvit Seminarul Teologic la Buzău și Facultatea de Teologie la București.

Jurnalistul povestește, într-un interviu acordat pu­blicației Life.ro, că apro­pierea de Dumnezeu s-a realizat odată cu drumurile făcute cu bunica lui la bise­rică, inclusiv la Denii și în noaptea de Înviere, unde dormea pe niște preșuri, cocoțat pe un dulap, până la finele slujbei.

„Sigur, mă trezeam la un moment dat în fum de tămâie și de lumânări, în cântări, vedeam sfinții pictați pe tavan și nu știam unde sunt. Dar pentru mine nu era deloc înspăi­mântător, deși ar părea așa. În ciuda faptului că exact acolo unde dormeam eu era o gură de balaur. (râde). Dar mie îmi plăcea. Cam așa a început povestea cu Dumnezeu”, povestește Alex Dima pentru Life.ro.

„Acolo, la Seminarul din Buzău chiar se făcea școală”  

Prima carte pe care a primit-o a fost o mică Biblie cu poze, din care citea întruna. Anii au trecut, iar când a venit vremea să intre la liceu, a ales Seminarul Teologic. Și abia acolo a început să înțeleagă lucrurile, după ce a studiat Dogmatică. „Nu am înțeles în primii doi ani despre ce era vorba, fiindcă era foarte greu totul, făceam greacă veche, latină. Complicat. Dar mi-a plăcut. Cum să pleci? După ce m-am chinuit atât să intru? Când am dat eu examen la ­Se­minar era o concurență de 16 inși pe loc. Aș fi fost nebun să abandonez”, mai completează jurnalistul.

La Seminar, Alex spune că lucrurile stăteau ca în tot învățământul românesc: „Înveți foarte multe lucruri generale pentru ca la un moment dat să te prinzi cum stau lucrurile cu o chestie punctuală”. Totuși, recunoaște că în Seminarul de la Buzău a făcut cu adevărat școală.

„Trebuie să spun că acolo, la Buzău, chiar se făcea școală, am stat la internat, aveam un orar foarte clar și strict, de rugăciune, de studiu și așa mai departe. Deci, evident că ne doream să ajungem la București. <O să vedeți voi cum e viața de București! O să ne regretați!>, ne spunea un profesor. Și avea dreptate”, a mai declarat Alex Dima.

„Poate că am dat dovadă de lașitate”

Întrebat de ce a ales să nu se mai facă preot, jurnalistul a mărturisit că schimbarea s-a produs în timpul facultății, din teama de a nu da greș într-o profesie atât de importantă.

„Ca să fii preot trebuie să fii lumina lumii și sarea pământului. După Seminar am zis că mă fac preot. După facultatea de Teologie nu am mai vrut. Deci în timpul facultății mi-am schimbat gândul. Cum? În timp. Mi-a fost teamă să nu greșesc. Preoția e foc. Înțelegi? Cu ea nu te joci. Și nu este un job, este o misiune. Trebuie să ai o credință să muți munții din loc. Poate că am dat dovadă de lașitate că nu m-am aruncat să iau focul ăsta în brațe, dar nu regret. Pentru că, până la urmă Dumnezeu așază lucrurile, iar pe mine m-a așezat aici. Și mă simt bine așa”, mai spune Alex Dima.

DISTRIBUIȚI
loading...