Primul şi singurul român ajuns primar în Spania, în 2015, cu voturile spaniolilor şi nu ale conaţionalilor săi, va ajunge la Buzău la sfârşitul acestei luni. Aurel Truţă conduce o comunitate mică, cu nici 100 de locuitori la începutul acestui an, Paramo de Boedo, din provincia Palencia, în zona montană din nordul Spaniei. El va face parte dintr-o delegaţie cu aleşi locali şi oameni de afaceri din provincia Rioja, învecinată cu Ţara Bascilor. Anunţul a fost făcut joi de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, la începutul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean convocată pentru rectificarea bugetului pe 2018.

,,Pe 25 septembrie vom primi vizita unei delegaţii numeroase din provincia La Rioja, de lângă Ţara Bascilor, cu care suntem înfrăţiţi. Vor veni 15 primari, mai mulţi parlamentari şi oameni de afaceri. Lor li se adaugă şi Andrei Truţă, singurul român primar în Spania. Dincolo de schimburile culturale, eu sper ca în urma vizitei să legăm şi relaţii economice. Ulterior, şi o delegaţie de consilieri judeţeni buzoieni va face o vi­zită în Spania”, a anunţat Neagu.

Aurel Truţă, primul primar român din Spania, a plecat din Alba Iulia în urmă cu aproape 17 ani pentru a duce o viaţă mai bună. A lucrat în agricultură, în restaurante şi în construcţii, înainte să candideze pe lista Partidului Po­pular Spaniol la Primăria din Paramo de Boedo. Comuna are o suprafaţă de 28 de kilometri pătraţi şi este amplasată la o altitudine de 864 de metri. După ce a locuit în Benidorm şi Alcalá de Henares, unde a înfiinţat un bar cu numele „Apulum” (denumirea romană a oraşului Alba Iulia), Aurel Truţă s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăieşte acum, împreună cu soţia lui şi cel două fetiţe ale lor. Aici şi-a înfiinţat o firmă de construcţii cu care a rea­lizat lucrări în toată regiunea. Astfel a devenit cunoscut printre locuitori şi a primit propunerea să candideze, în 2015, din partea Partidului Popular la funcţia de primar din comuna în care trăieşte. Paramo de Boedo include trei sate, iar Aurel Truţă spune că i-a plăcut de la început regiunea, pentru că seamănă cu România. Primarul nu este remunerat pentru munca în administraţie şi nici nu mai poate participa cu firma sa la lucrări de construcţii finanţate din fonduri publice. Cu toate acestea, Aurel Truţă a decis să se ocupe de administrarea comunei şi îşi alocă o zi sau două pe săptămână pentru a fi în primărie. „Am primit 53 de voturi din 81 şi majoritatea provin de la localnici. M-au votat spaniolii, pentru că în comună nu locuiesc alţi români. Sunt înregistraţi câţiva români, dar în realitate, trăiesc în alte localităţi. Un român, coleg de-al meu, ar fi trebuit să voteze, dar printr-o eroare informatică nu a fost trecut în registrul electoral”, declara primarul comunei Paramo de Boedo pentru romanul.eu.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

 1. Să te implici în administrarea unei comunități este o onoare. Pe când la noi, primarul devine jupânul comunității, consiliul local fiind perceput doar ca o anexă a funcției de primar.
  Nici parlamentarii cantoanelor elvețiene nu sunt remunerați. S-ar simți jigniți. Ei provin din zona afacerilor mergând pe principiul, îmi protejez afacerile, prosperă Elveția!
  Numai la noi Tel Drum este pusă pe butuci, că e firma lui Dragnea! Lasă că ne construiesc firmele străine autostrăzi! Plătim de 10 ori prețul pieței și ne alegem și cu lucrări în bătaie de joc. Bașca firmele străine mai dau și statul român în judecată că a îndrăznit să îngâime ceva legat de calitate! Măcar Tel Drum era aici, te puneai cu ciomegele pe ei, pe când de străini nu poți să te atingi nici cu o floare!

 2. Exportam forță de munca de calitate, inteligenta chiar si administrație, iar noi nu beneficiem decât de unele clipe de mândrie si atât. Formam olimpici, plătim pentru asta, chiar ii premiem tot din banii noștrii, apoi sunt vânați prin headhunting, din cauza unor politici aiurea duse de incompetenți, caci altfel nu știu cum sa-i numesc. Buzăul este campion la export de olimpici.
  Omul acesta, in tara lui, Romania, nu cred ca ar fi ajuns nici măcar consilier local si asta nu ca nu ar fi dorit, mai degrabă l-ar fi marginalizat unii care se visează dumnezei, foști revoluționari, antisecuriști, lideri locali autointitulați, sau de maneliștii politicii noastre. Exemplul comunei Ciugud, vecina cu Alba Iulia, este absolut relevant.
  Mă tem ca acest primar nu se va mai întoarce niciodată in lumea moților lui decât cu gândul si in vizita, din când in când.
  Nu ne mai rămâne decât speranța la o Europa multiculturala, prin diversitatea ei, astăzi lovita din toate părțile de diverse orgolii, mândrii naționale excesive, radicalisme sau chiar si de alții mai de la est, care vor dezbinare totala.

 3. asa-i si-n Franta,da’ ce sa priceapa romanul …ca-i tepuit de smecheri caare parca iar obliga cineva sa fie primar

Comments are closed.