Astăzi, casca de schi a devenit unul dintre elementele esențiale ale echipamentului schiorului, dar și a altor practicanți ai unor sporturi pe zăpadă.

Casca de ski, un must have pentru orice iubitor al coborârilor pe pârtie

Pentru a fi protejat pe pârtie este esențial să incluzi obligatoriu o cască în echipamentul pe care îl iei cu tine la munte, chiar dacă schiezi doar din plăcere, ca amator. Nici măcar nu contează vârsta: există căști vesele pentru copii, dar și pentru bărbați și femei, ușoare, fiabile, cu un design foarte modern.

Scuza că este un accesoriu de schi prea scump nu se justifică. Prin definiție schiatul presupune echipamente costisitoare. Dacă vrei ceva ieftin, mulțumește-te cu patinajul în oraș, în locurile special amenajate. Dar chiar și acolo tot e bine să îți protejezi capul de lovituri,  pentru că nu ești ferit de accidente cauzate de ciocnirea cu alți patinatori sau chiar din pricina neîndemânării tale de a aluneca pe gheață.

Da, echipamentul unui schior e scump, doar probabil că te vei bucura să afli că se poate cumpăra o cască de ski de la Decathlon sau alte lucruri strict necesare de mers pe pârtie chiar dacă nu ai un buget prea mare.

E importantă și geaca de schi, pantalonii ori salopeta impermeabilă de purtat la munte, dar siguranța ta fizică nu trebuie trecută în coada listei de cumpărături, la „și altele”. Orientează-te spre cel mai bun model de cască de schi pe care ți-o poți permite și vei avea doar de câștigat.

Casca aleasă trebuie să fie ușor de fixat pe cap, să se așeze confortabil, pentru a nu comprima capul, să nu creeze presiune pe frunte sau pe temple, deoarece aceste lucruri ar jena persoana ce o poartă în timpul schiatului.

Cum alegi casca de ski potrivită ca dimensiune

Primul pas înainte de a cumpăra o cască de ski bună îl reprezintă măsurarea circumferinței capului. Pentru asta, pur și simplu luați  un centimetru de croitorie și plasați-l în jurul capului, asemeni unei bentițe deasupra sprâncenelor și urechilor (luați exemplu de la Marian Nistor, liderul incontestabil al grupului Savoy, ca să vedeți cum poartă vestitele lui bentițe!). Ar trebui ca să obțineți o valoare cuprinsă cel mai probabil între 52 și 63 cm. Dacă sunteți o persoană adultă, probabil că toate căștile pe care le veți cumpăra de acum înainte vor avea cam aceeași dimensiune, deoarece nu prea mai sunt șanse ca să vă crească circumferința capului măsurată inițial. Dar e bine să verificați la fiecare nouă cumpărătură de acest gen, pentru că nu se știe niciodată, nu-i așa? E chiar distractivă operațiunea asta!

Producătorii produc uzual pentru adulți căști ski ce pot fi incluse în trei mari grupe:

– cu circumferința mică: între 52 și 55,5 cm;

– cu circumferința medie: între 55,5 – 59 cm;

– cu circumferința mare: între 59- 62,5 cm.

Există și modele de căști de alte mărimi, dar cele mai frecvent achiziționate sunt cele de mai sus. Pentru că pot exista mic nepotriviri inerente, proiectanții le-au dotat și cu sisteme de reglare pentru o fixare cât mai bună. Astfel, strângerea poate să fie extrem de precisă, totul pentru asigurarea unui confort deosebit schiorului, dar și o protecție înaltă.

Și greutatea unei căști de ski e importantă!

Greutatea este și ea extrem de importantă la o cască de ski performantă. Cu cât este mai ușoară, cu atât posesorul acesteia va uita de ea pentru că nu va interfera cu mișcările schiorului respectiv și îi va permite ca să se bucure de sportul lui preferat din plin.

În magazinele online de specialitate găsiți căști ski performanțe la prețuri bune (de exemplu, la Decathlon!), de aceea alegeți-vă una care să vă fie confere siguranța necesară, dar și să arate grozav.

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI
loading...