Pentru a veni în sprijinul viticultorilor în sensul creşterii atractivităţii măsurii de promovare din cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 şi pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene destinate acesteia, s-a propus instituirea unei scheme de ajutor de minimis, sprijin complementar contribuţiei externe din Fondul European de Garantare Agricolă  (FEGA). În acest sens, a fost aprobată instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru măsura de promovare a ­vi­nurilor în ţări terţe, aferentă Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 1.500.000 euro, respectiv 7.000.000 lei şi se asigură în limita creditelor de angajament aprobate în anul 2018 Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Schema de ajutor de minimis se aplică programelor de promovare care se depun după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 15 octombrie 2018, în limita bugetului alocat.

Beneficiarii sprijinului financiar sunt producătorii din sectorul vitivinicol care promovează vinuri în ţări terţe, prin intermediul programelor de promovare. Obiectivul acordării sprijinului financiar îl reprezintă stimularea potenţialilor beneficiari pentru implementarea programelor de promovare a vinurilor în ţările terţe, ce poate conduce la îmbună­tăţirea echilibrului între cerere şi ofertă, res­pectiv deschiderea de noi pieţe de desfacere, consolidarea sectorului vitivinicol precum şi la îmbunătăţirea competitivităţii şi a exportului vinurilor cu denumire de origine controlată (D.O.C), indicaţie geografică (I.G.) sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei-de-vie.

DISTRIBUIȚI
loading...