Pentru reducerea deficitului de forţă de muncă din marile centre economice ale României, stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă – cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităti -, Executivul doreşte să adopte un act normativ prin care s-ar permite acordarea de ajutoare de stat investitorilor în zone cu şomaj ridicat, dar şi pentru construcţia de locuinţe de serviciu. Documentul ar putea primi aprobarea Executivului în această lună.

Conform situaţiei statistice a şomajului înregistrat la 31 martie 2018, prezentată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,81%, în scădere cu 0,13 puncte procentuale faţă de luna anterioară. Totuşi, cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele, Mehedinţi (9,37%), Teleorman (9,31%), Vaslui (9,14%), Dolj (8,53%), Buzău (7,99%), Galaţi (7,33%), Olt (6,89%), Bacău (6,39%) şi Ialomiţa (6,28%). Buzăul este pe primul loc într-un top al judeţelor cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor: Buzău (90,65%), Galaţi (90,61%), Iaşi (90,20%), Vaslui (89,75%), Teleorman (88,85%), Dolj (88,54%), Brăila (88,41%) şi Dâmboviţa (87,97%), coform aceloraşi date ale ANOFM.

Tocmai pentru a mai reduce din numărul şomerilor, Guvernul a inclus în programul legislativ pentru anul 2018 proiectul de lege pentru instituirea schemei de ajutor de stat pentru creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat. Schema de ajutor prevede că angajatorii ar urma să primească, la cerere, până la 100.000 de euro, dacă-şi desfăşoară afacerile în zonele cu mulţi şomeri şi fac încadrări în muncă.

,,Schema are caracter complex, fiind destinată investiţiilor în zone cu şomaj ridicat, respectiv mai mare de 5%. Se are în vedere compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă din respectiva investiţie, numai dacă angajaţii au salarii superioare câstigului salarial mediu brut lunar pe economie. Schema de ajutor de stat are în vedere susţinerea afacerii până la maxim 100.000 euro, din care 50% urmează sa fie acoperite prin ajutor nerambursabil plătit de la buget doar pentru acoperirea salariilor angajaţilor, aferent noilor locuri de muncă create, precum şi garanţia statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 euro”, se menţionează în proiectul de lege.

Conform acestui proiect, condiţiile de acordare a ajutorului de stat vor fi, în principiu, următoarele:

 • 50% din suma solicitată pentru un complex de locuinţe, până la maxim 15.000 euro pentru un apartament (1-2 camere), reprezintă ajutor nerambursabil plătit, în cadrul schemei, la recepţia finală a complexului;
 • 50% reprezintă sursa privată (efortul investitorului sau partenerului privat, dacă se fac locuinţe de serviciu pentru profesori şi medici), care va beneficia de garanţia statului, dacă se va atrage prin creditare de către investitor;
 • dacă se adoptă varianta Parteneriatului Public-Privat în unitatea de proiect, sursa publică va reprezenta cel mult 49%;
 • partenerul privat trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanţării investiţiei, acesta trebuind să nu fie în dificultate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Pentru o evaluare a schemei de ajutor de stat, se consideră că aproximativ  20% dintre cei care vor ocupa locurile de muncă nou-create vor avea nevoie de spaţii de locuit, în conditiile în care nu deţin o locuinţă în zona respectivă sau la o distanţă mai mică de 50 km faţă de aceasta. ,,Din evaluări rezultă că este necesar a se construi un număr de 5.000 de locuinţe de serviciu în perioada 2018-2020 şi (…) ar fi necesară o investiţie de circa 150 de milioane de euro pentru o perioada de trei ani, pentru cele 5.000 de locuinţe”, se mai arată în document.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

 1. Domnule ,,Pixelu albastru,, ai putea să nu mai vorbești la general despre angajatori,dă-ne exemple de angajatori care își tratează angajații precum sclavii!Sclavagismul ,munca forțată sau munca aservită arată cât de mult am ne-am degradat!Pe om nu-l interesează,, PIB ul sau capitalul,, pe angajat îl interesează un loc de muncă decent!Eu am lucrat și în alt oraș ,crede-mă ,angajatorilor nu le pasă de Codul Muncii iar angajații nu-și cunosc drepurile!

  • Deși vorbești pe înțeles, eu ne te pot pricepe! Mă tragi de urechi sau confirmi spusele mele?

  • Pentru patroni viata-i grea, criza e mare; de la `89 incoace suntem mintiti cu tembelizorul de milionarii de carton, de oamenii lor, de jurnalistii bine platiti, de politicienii corupti si infractori, cum ca preturile ca-n vest si taxele pentru firme care sunt ca cele din paradisurile fiscale, nu le permit „sarmanilor” patroni sa asigure si salarizarea pe masura afacerii si profiturilor reale, nu a celor declarate. Rezultatul, benefic pentru singurii beneficiari ai democratiei si capitalismului de dupa `89, zecile de mii de indivizi romani milionari in euro care au mintit intr-o veselie potentialul doritor de salariu decent. Mai nou, a aparut o specie noua specifica capitalismului tribal, aristocratia bugetara, alcatuita din ce in ce mai mult de angajatii pe relatii, a rubedeniilor celor care trag sforile in Romania: stat mafiot, protocoale intre institutile ce controleaza mersurile afacerilor in romania si legi care imbogatesc „capitalistii Romaniei”, stat corupt, sursa de sclavi pentru alte tari, nu doar pentru infractorii din Romania. Concluzia: „LUAM DE LA SARACI SI LE DAM CELOR BOGATI”.
   Nu era de ajuns ca firmele concediaza angajatii, pentru a angaja altii pentru a castiga din banii oferiti moaka firmelor si a perpetua salariile mici din Romania – lucru statutat prin Legislatia favorabila acestui model de imbogatire a patronilor de firme, acu` s-au gandit sa si extinda cadourile pentru capitalisti, sa le faca mai consistente, si cu implicatii mai mari si mai grave pentru angajati – probabil se vor gandi sa disloce firmele in alte regiuni si sa-i plimbe ca pe copii prin tara, pentru a se ridica ghetouri, pe care le vor ridica pe banii statului si apoi le vor vinde, si toate astea, pe seama angajatilor, cu noul statu de sclavi moderni ai secolului 21.

 2. Angajatorii se vaită că nu găsesc angajați iar șomajul este în floare! Ăsta-i capitalismul din România! Cererea nu se pupă cu oferta. De ce? Toată lumea o știe dar se face că plouă! Angajatorii oferă salarii care nu te scot din sărăcie. Angajatorii mântuitori vor să scoată profituri cât mai mari iar sursa principală este salarizarea derizorie. Dacă luăm în calcul și procentul din valoarea adăugată la nivel național (așa numitul PIB) ce-i revine muncii – 31% (atât de puțin) și procentul ce-i revine capitalului – 55% (atât de mult), adică fix pe dos de cum este situația în celelalte țări occidentale avem expresia statutului de colonie al României. Forța de muncă a fost transformată într-o turmă de sclavi. Mereu și mereu guvernele au adăugat noi cadouri fiscale capitalului, ajungându-se la odioșenia de a impozita aproape de trei ori mai mult munca decât capitalul.

Comments are closed.