Ploaia îngheţată care a cuprins, în urmă cu o săptămână, mai multe judeţe din sudul României, a afectat culturi agricole vulnerabile în această perioadă, precum pomii fructiferi sau viţa de vie. În ceea ce priveşte judeţul Buzău, reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că, pentru moment, aceste culturi au scăpat de fenomenul peri­culos.

„Acest fenomen de <Free­zing rain> putea fi o problemă mult mai serioasă, dacă acesta continua şi ajugea, ca şi efect, la un nivel de 7-8 zile. Asta pentru că, în momentul acela, mugurii, care deja intraseră pe rod, puteau să se asfixieze. Dar, se pare că fenomenul nu a fost unul mai mare de 48 de ore”, a menţionat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Cosmin Florea.

Spre exemplu, lucrările de tăiere la viţa de vie nici nu au fost finalizate, iar în consecinţă, mugurii nici măcar nu apăruseră. „Ministerul Agriculturii ne-a întrebat dacă sunt probleme, iar noi le-am spus că nu sunt, deocamdată. Acea ploaie îngheţată pe coarda de vie sau pe ramurile de pomi nu a prins pomi înfloriţi. Vorbim chiar şi des­pre cais, care înfloreşte într-o primă fază, şi nu a fost cazul să întâlnim acel moment de fenofază de înflorire la pomi. Sigur că există anumite te­meri că mugurii, dacă ar sta să zicem o săptămână, s-ar asfixia. Vorbesc la viţa de vie, acolo unde s-au făcut tăierile, numai că lucrarea de tăiere era în plin proces de execuţie, dar încă nu sunt temeri justificate, cum a fost anul trecut, când pe 18 – 21 aprilie au fost acele zăpezi, brumă, când deja caisul era înflorit, începuse şi cireşul, piersicul şi chiar anumite specii de prun. Deci, la ora asta, încă nu avem cazuri concrete în care să spunem că s-a distrus. Anul trecut, da”, a explicat Florea.

În perioada 18-21 aprilie 2017, fermierii buzoieni, mai ales cei care aveau livezi, au fost serios afectaţi. Prin urmare, pagubele au fost eva­lu­ate şi trimise mai apoi firmelor asigurătoare şi Ministerului Agriculturii. Sur­priza este că, nici până în acest moment, fermierii nu au fost despăgubiţi. „Fermierii, în special cei cu livezi, au avut probleme serioase în acest interval  de timp şi nu au fost despăgubiţi nici de către firmele de asigurătoare şi nici de către Ministerul Agriculturii”, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău.

Reprezentanţii acestei instituţii mai spun că, în cazul pomilor fructiferi, posibilele pagube ale acestui fenomen ar urma să fie stabilite abia după ce aceştia vor înflori. Atunci se va putea vedea exact cât de grav au fost afectaţi, urmând ca apoi să se trimită mai departe această situaţie către Ministerul Agriculturii. „În acest moment, pagubele nu se pot cuantifica, decât în momentul când pomii vor înflori cu adevărat şi abia atunci se va vedea dacă există un procent redus de înflorire. În acel stadiu, desigur că se pot trage nişte concluzii şi se pot face nişte estimări, urmând ca, după aceea, să tragem linie şi vom stabili exact pagubele produse în urma acestui fenomen”, a mai spus directorul DADR Buzău.

Şi în legătură cu celelalte culturi – rapiţă, grâu şi orz – reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău sunt optimişti. Ei spun că, deocamdată, în judeţ nu s-au semnalat temperaturi atât de scăzute încât să le afecteze, deşi, şi aici există temeri în această privinţă. “Încă ger nu a fost aşa tare, mai mult de -5 grade nu a  existat. Vântul, din fericire, am văzut că s-a domolit şi n-a mai avut forţa de acum două-trei săptămâni. Sigur, există ceva temeri, dar la ora asta nu putem spune cu certitudine ceva”, a mai adăugat Cosmin Florea.

Ploaia îngheţată este un fenomen meteorologic rar, în care picăturile de apă su­prarăcite îngheaţă instantaneu, atât la atingerea solului, cât şi a obiectelor cu temperaturi negative de la sol.

DISTRIBUIȚI
loading...