După mai bine de un an de tratament în Spitalul de Psihiatrie Săpoca, agresorul sexual Ducu Rață ar putea fi externat la sfârșitul acestei luni. Unitatea medicală cere în instanță înlocuirea măsurii internării cu obli­garea la tratament medical. Cererea a ajuns luni la Judecătoria Buzău, iar o decizie în acest sens ar putea veni pe 27 august.

Agresorul sexual Ducu Rață a fost internat în Spitalul Săpoca în martie 2018, după ce, la sfârșitul lui 2017, a atacat o tânără de 34 de ani. Pentru această faptă, el a fost condamnat din nou în luna mai a acestui an la închisoare cu executare. Decizia aparține unui complet al Judecătoriei Buzău și nu este definitivă. “Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice reținute în sarcina inculpatului Rață Ducu din infracțiunea de agresiune sexuală prev. de disp. art. 219 alin.1 C. pen cu aplicarea disp. 41 alin.1 C. pen. în infracțiunea de lovire sau alte violențe prev. de disp. art. 193 alin.2 C.pen. cu aplicarea disp. 41 alin.1 C. pen., ca neintemeiată. |n baza disp. art. 219 alin.1 C. pen cu aplicarea disp. 41 alin.1 C. pen. Condamnă inculpatul Rață Ducu la pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală. Aplica pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții pu­bli­ce, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale aplicata inculpatului și n) de inter­zicere de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată C. M. C. sau de membrii familiei acesteia pe o perioadă de 5 ani după executarea sau conside­rarea ca executată a pedepsei principale aplicată inculpatului. Aplică pedeapsa accesorie prevăzuta de art. 65 alin. 1 C.. pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) și n) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de interzicere de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată C. M. C. sau de membrii familiei acestei, de la rămânerea definitivă a prezentei sen­tințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pedeapsa aplicată se va executa în baza disp. art. 60 C.pen. în baza disp. art. 7 din Legea nr. 76/2008 dispune ca după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare să fie prelevate probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J. Admite în parte acțiunea civilă promovată de persoana vătămată C.M.C. și obligă inculpatul la plata către persoana vătă­mată a sumei de 20.336,37 de lei, din care suma de 336,37 lei cu titlu de daune materiale și suma de 20.000 de lei cu titlu de daune morale. |n baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu în vederea asigurării asistenței juridice a persoanei vatamate ramâne in sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică astăzi 09.05.2019”, se precizează în sentința pe scurt dictată la Judecătoria Buzău.

În anul 2014, licean fiind, Ducu Rață a atacat o tânără de 24 de ani în scara unui bloc din municipiul Buzău. A fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu executare cu obligarea la tratament de specialitate, dar a părăsit repede penitenciarul. În urma agresiunii de la sfârșitul lui 2017, după o jumătate de an de cercetări, în vara lui 2018 procurorii au decis să-l trimită din nou în judecată pe Rață, pentru agresiune sexuală. Astfel că, la nici patru ani de la ultima faptă similară, individul a ajuns iar în fața judecătorilor de la Judecătoria Buzău, fiind condamnat pe fond la 3 ani și șase luni închisoare cu executare, după ce la sfârșitul anului 2017, în seara de Crăciun, a tăbărât peste o tânără de 34 de ani. Se întâmpla la nici trei luni după ce Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca cerea în instanță înlocuirea/încetarea măsurii obligării la tratament luată în cazul lui.

Reamintim că în 2014, în timp ce era elev în ultimul an la un liceu din municipiul Buzău, Ducu Rață a agresat sexual o tânără de 24 de ani, pe care perversul a urmări­t-o până în scara blocului și a atacat-o înainte să intre în lift. Fata a scăpat doar cu hainele sfâșiate, deoarece agresorul a fost pus pe fugă de vecini. Fata de 24 de ani se întorcea de la o întâlnire, când, pe casa scării, înainte să intre în lift, a fost tăbărâtă de un necunoscut. Aproape două minute a durat lupta cu agresorul, care apucase să-și imobilizeze victima. „Am intrat în bloc, iar el în urma mea. M-a prins cu brațele, strâns, eu am început să țip, a continuat să îmi dea pantalonii jos, apoi am căzut și am încercat să îl lovesc cu picioarele”, spunea tânăra atacată agresată.

Mama victimei a observat de la fereastră că fata ei era urmată îndeaproape de un individ, însă nimic nu îi trăda acestuia intențiile. Nu era la prima abatere, ci la a patra de acest fel, însă nimeni nu a considerat că adolescentul poate fi un pericol public. După un proces destul de scurt, individul a fost condamnat la închisoare cu executare, dovadă că din expertiza psihiatrică efectuată în cauză a reieșit că Ducu Rață a comis fapta cu discernământ. A fost, totuși, obligat la tratament psihiatric pe perioada detenției, însă apucăturile individului nu au avut leac și, la un an după ce a fost eliberat din închisoare, a revenit la obiceiurile vechi.

Culmea, la momentul reținerii, în 2014, profesorii lui ar fi declarat că Ducu Rață nu a făcut niciodată probleme în liceul în care învăța. El a ajuns la Liceul „Costin Nenițescu”, în clasa a IX-a, de la Seminarul Teologic, iar cu un an mai devreme a solicitat o întâlnire cu psihologul școlii.

DISTRIBUIȚI
loading...