Cu sprijinul OMV PETROM, care dorește să investească în responsabilitate socială, au fost puse recent bazele Ligii Elevilor Meseriași (LEM), formată dintr-un grup de elevi și profesori din liceele tehnologice buzoiene.  Este vorba despre un ONG, ce își propune să creeze și să pregătească primul grup de inițiativă din Învățământul Profesional și Tehnic (ÎPT) din România, format din elevi și profesori, care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din acest sistem.

„Am pus bazele asociației elevilor meseriași, cu statut de ONG, care să permită derularea unor activități concrete. Sunt trei profesori și patru elevi de la liceele tehnologice din județul Buzău care creează aceasta și după aceea se va extinde în toată țara”, spune profesor Daniela Macadon, de la Liceul „Grigore Moisil”. Liga a apărut în urma unor activități derulate de liceele tehnologice în parteneriat cu OMV în ultimii ani, care au demonstrat că se pot face multe lucruri bune pentru dezvoltarea personală a elevilor din aceste unități de învățământ și că demersurile făcute au rezultate pe măsură.

„Aceasta s-a făcut după ce copii și profesorii au lucrat; am făcut multe activități, am fost în tabere de vară. De la începutul anului școlar până acum s-au făcut activități și au vrut să vadă dacă ­fu­n­c­ționează. Au fost impresionați de faptul că acești elevi au căpătat curaj”, a spus profesor Daniela Macadon, care spune că sunt câțiva elevi de la liceele tehnologice ce au calitatea de membri fondatori ai acestei organizații. „Și noi avem un elev, AlexandruEne, din clasa a XII B care va fi membru fondator. Mai sunt trei elevi, unul de la Colegiul Economic, unul de la Liceul Tehnic și unul din Râmnicu Sărat de la <Matei Basarab>, a mai spus profesor Daniela Macadon. Întâlnirile dintre reprezentanții Ligii și cei ai OMV Petrom au loc la liceul buzoian „D. Filipescu” .

Constituirea acestei ligi este un pas înainte pentru liceele tehnologice, de a-și realiza multe dintre obiective care altfel nu ar fi posibile. Implicarea în acțiuni alături de OMV Petrom de-a lungul ultimilor ani s-a concretizat pentru Liceul Grigore Moisil în îmbunătățirea bazei materiale a școlii. „Prin  proiectul cu PETROM <Țara lui Andrei>, <România meseriașă>, <Tabă­ra mese­riașilor>, în decembrie 2018, am obținut  fonduri pentru a îmbunătăți baza materială a școlii”, a declarat  profesor Daniela Macadon.

Un proiect care ar putea aducă și o schimbare de mentalități

Pe site-ul OMV este anunțată demararea acestui proiect care are darul și să schimbe ceva și în mentalitatea părinților în ceea ce privește orientarea copiilor către un liceu tehnologic și, prin urmare, către o carieră într-o profesie cu mare cerere pe piața muncii.

,,Liga Elevilor Meseriași își propune să creeze și să pregătească primul grup de inițiativă care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din învățământul tehnic și profesional. Proiectul își propune să dezvolte la nivel național acest grup de reprezentare a intereselor elevilor din acest sector.

Prin această inițiativă, ne dorim ca deciziile și schim­bările legislative cu privire la această formă de învățământ să fie făcute prin consultarea celui care trebuie să fie în centrul sistemului educațional: elevul.

80.000 elevi învață anual în 700 de școli din Învățământul Profesional și Tehnic, din care aproximativ 60.000 frecventează clasele IX-X. La nivel național, din 45 de reprezentanți aleși în Consiliul Național al Elevilor, doar doi elevi reprezintă Învățământul Profesional și Tehnic, aceștia fiind numai din domeniul economic”, se arată pe site-ul OMV Petrom. Pentru cei interesați, amănunte se află pe site-ul www.taraluiandrei.ro/liga-elevilor-meseriasi.