Conducerea Spitalului Judeţean Buzău apelează la o soluţie modernă pentru diminuarea riscului de infectare cu bacterii în maternitatea buzoiană: acvarii de vizitare. Soluţia a devenit cu atât mai stringentă cu cât, în urma unui autocontrol, Direcția de Sănătate Publică a depistat prezenţa germenilor în Maternitatea Buzău, cu toate că aici nu se pune problema unor infecţii intraspitaliceşti la Neonatologie, după cum preciza, într-o conferinţă de presă, medicul epidemiolog Carmen Scântei: „Nu avem infecții intraspitalicești la Neonatologie și nici nu există riscul să avem. S-au făcut autocontroalele care se fac de obicei – până acum s-au făcut peste 500 de autocontroale aici – iar descoperirea unor germeni ne obligă să luăm măsuri. Apariția germenilor este inevitabilă, dar important este să-i depistăm la timp și să îi eliminăm, ceea ce s-a și întâmplat până acum. Rata infecțiilor la Neonatologie este foarte scăzută, de doar 0,22%, mult sub media pe țară, care variază între 2% și 4%. În 2016 am avut cinci infecții, anul trecut trei, iar anul acesta patru, și nu vorbim de cazuri grave”.

Despre necesitatea introducerii acestor acvarii, managerul Spitalului Judeţean, Claudiu Damian, spune că s-a discutat în mai multe rânduri şi că un asemenea proiect există deja şi că el va fi implementat cel mai târziu în luna ianuarie a anului viitor: „Va fi montat în trei săptămâni sau în luna ianuarie. La nivelul secției de Neonatologie situația este delicată; vom muta aceste acvarii pe fiecare secție”, spune managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.

Medicul Carmen Scântei a explicat şi cum vor funcţiona aceste acvarii de vizitare: „De o parte se află mămica cu nou-născutul, iar tatăl sau aparținătorii care vor să vină vor vedea copilul în condiții de siguranță, fără să acceseze secția și fără a mai intra în secție”.

Pe lângă măsura introducerii acvariului de vizitare, care mai durează câteva săptămâni, DSP Buzău a mai trasat Maternității şi alte câteva sarcini, care s-au tradus într-o  dezinfecție riguroasă şi limitarea vizitelor.

DISTRIBUIȚI
loading...