27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 25, 2017 02:20 AM

Opinii

Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat

de Călin BOSTAN
Opinii  |
23.06.2017, 00:00
873

Motto: ,,Nu mă-npinge, că ameţesc…“

   Să recapitulăm. Cel mai bun guvern de la Revoluţie încoace, aşa cum a fost numit, în primele şase luni de la învestire de propaganda ­socia­l-democrată, ajunge la momentul evaluării. La comanda unui condamnat penal, de către o comisie coordonată de un altul care nu mai are mult până să înfunde puşcăria.

   La evaluare, totul iese prost, mai puţin vreo trei miniştri. Se cere demisa premierului. Acesta refuză de vreo trei ori la rând. Aproape toţi miniştrii - printre care şi ,,cei buni” - demisionează şi premierul rămâne aproape singur, înconjurat de un val de simpatie populară, până în momentul în care îi deschide porţile Palatului Victoria maimuţoiului naţional.

   Se pune la cale o moţiune de cenzură, a partidului contra propriului guvern, format din miniştri de-acum demisionari. Guvern alcătuit de premier cu materialul clientului, adică din oameni impuşi de El Lider Maximo. Căruia, se vede, nu i-au puţit vreo clipă oamenii din guvern, ci guvernul în ansamblu.

   Se ajunge la moţiune. În textul moţiunii, guvernul este înfierat cu mânie proletară, mai ceva decât o făceau aceiaşi propagandişti social-democraţi în momentele în care România era condusă de ,,tehnocraţi”.

   Se ajunge şi la vot. ­Mi­nistrii care sunt şi parlamentari votează cu entuziasm moţiunea, în al cărei text sunt taxaţi drept incapabili, ca şi în evaluarea făcută la comanda unui condamnat penal, de către o comisie coordonată de un altul care nu mai are mult până să înfunde puşcăria. Cu alte cuvinte, îşi dau singuri vot de blam. Sau cartonaşe roşii, ca să fim mai aproape de atmosfera de stadion în care s-a bălăcit Parlamentul în ultimele zile.

   A doua zi după ce guvernul este demis prin moţiune, ei, picaţii la evaluare, criticaţii şi autoblamaţii, revin asupra demisiilor şi se întorc în ­mi­nistere, să-şi reocupe scaune­le în care au primit asigurări că vor rămâne şi în viitorul guvern.

   De partea cealaltă, onor reprezentanţii opoziţiei se mulţumesc să-şi frece mâi­nile de bucurie, să ia în derâdere, să se scălâmbăie în public şi să râdă de pe margine.

   Într-o situaţie mult mai simplă generată de scrisoarea pierdută aflată în pericol de a fi publicată în ,,Răcnetul Carpaţilor”, bietul cetăţean turmentat întreba pe toate drumurile pe cine să voteze. Nu este de mirare că, în aceste zile, românul, chiar şi neturmentat întreabă pe toate drumurile pe unde s-o apuce.

Comentarii

Neturmentat se vede altfel... (23 Jun, 08:01)
Unu'

Prin clasa a treia am învățat o axiomă: înaintea consoanelor "B" și "P" se pune, întotdeauna, "M". Vas' că nu merge "Nu mă-Npinge...". "M", domnu' Bostan!... Dar aveți și dvs dreptate - după o țuică, două, merge și așa...

Raspunde
Pentru dl. Neturmentat care vede altfel (23 Jun, 10:22)
Călin Bostan

Remarcabilă observația dumneavoastră cu privire la axioma gramaticală de clasa a III-a despre care faceți vorbire mai sus. Din păcate, la o clasă superioară, pe care probabil ați promovat-o dar ați șters cu buretele tot ce ați învățat, se predă despre un anume domn, Ion Luca Caragiale pe numele său, care scris și o piesă de teatru numită „O scrisoare pierdută”. Un personaj, Cetățeanul Turmentat, spune în mai multe rânduri „Nu mă-npinge, că ameţesc…”. Dacă aveți curiozitatea să puneți mâna pe o carte care conține această piesă și o frunzăriți până dați de personajul în cauză, veți vedea că bietul Caragiale așa s-a priceput să scrie, „Nu mă-npinge, că ameţesc…”. Iar bietul Bostan atât s-a priceput, să pună între ghilimele ce a scris Caragiale, fără a îndrăzni să îl corecteze.

Raspunde
Încă-s treaz!... (23 Jun, 12:17)
Unu'

Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...

Raspunde

Stiri Agerpres

Carmen Dan: Suntem la finalizarea procedurii de transfer a avionului Cessna înapoi la MAI
Sambata, Noiembrie 25, 2017 01:04 AM

Ministerul de Interne este aproape de finalizarea procedurilor privind transferarea avionului Cessna donat de omul de afaceri Ion Țiriac de la Ministerul Transporturilor la Interne, potrivit ministrului Carmen Dan.

Carmen Dan, despre pensionarea polițiștilor înainte de 47 de ani: Am solicitat abrogarea textului de lege
Sambata, Noiembrie 25, 2017 00:31 AM

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat vineri seara, la Antena 3, că a solicitat "categoric" abrogarea din Statutul polițistului a textului ce permite pensionarea polițiștilor la vârste mai mici de 47 de ani.

Carmen Dan, despre camere pe echipamentul polițiștilor: Dorim să extindem acest proiect la nivelul întregii țări
Sambata, Noiembrie 25, 2017 00:10 AM

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat vineri seara, la Antena 3, că ar dori ca începând de anul viitor proiectul privind montarea unor camere de înregistrare pe echipamentul polițiștilor să fie implementat în toată țara.

Atletism: Săritorul în înălțime Mutaz Essa Barshim și heptatlonista Nafissatou Thiam, Atleții anului 2017
Sambata, Noiembrie 25, 2017 00:06 AM

Săritorul în înălțime Mutaz Essa Barshim, din Qatar, și heptatlonista belgiană Nafissatou Thiam au fost desemnați Atleții anului 2017, în cadrul Galei Federației internaționale de atletism (IAAF), desfășurată vineri seara, la Monte Carlo.

Liga I: FC Botoșani - CS Universitatea Craiova 1-0
Vineri, Noiembrie 24, 2017 23:02 PM

FC Botoșani a învins-o pe CS Universitatea Craiova cu scorul de 1-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 19-a a Ligii I de fotbal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Nov, 09:06 Municipalitatea pregăteşte un regulament de gestionare a spaţiilor verz
Contribuabil a comentat pentru articolul Municipalitatea pregăteşte un regulemant de gestionare a spaţiilor verzi:
NU PUTEM fi alături de dvs.,domnule Toma ! De ce ? Pentru început , pornim de la 3 articole din L/242007 : art.8. Administrarea spațiilor verzi proprietate publică este exercitată de autoritățile publice locale și alte organe împuternicite în acest scop . ( Atenție ! Prin organe se înțelege Urbis , nu și asociațiile de proprietari sau persoanele fizice ). Art. 12/1-2 Întreținerea spațiilor verzi se asigură de către proprietarii și administratorii acestora .( Primăria ) .art.18/2 . Autoritățile Adm.Publice Locale prevăd în bugetele proprii fonduri pentru îndeplinirea obligațiilor privind spațiile verzi . Pentru acest lucru ( și salariile mărite ale celor care contrasemnează cu dvs.) ați anunțat o mărire a impozitelor și taxelor pe anul 2018 cu 10 % . Atunci , de ce la art.2/al5/lit.c din Regulament menționați : Executarea lucrărilor de întreținere de către Primăria Buzău prin operatorul Urbis Serv S.A.,urmând a fi facturate celor ce au primit în administrare spațiul verde . Ce înțelegem de aici ? Măriți taxele și impozitele , lucru corect . Dar fondurile le folosiți după bunul plac pe tot felul de chermeze , iar când vine vorba de spațiile verzi , înființați brigăzile de muncă voluntară . Cu ce sunt mai obligate asociațiile de proprietari care au în vecinătate spații verzi față de cele care nu au ? Cum vreți să scoateți proprietarii bătrăni și bolnavi la muncă voluntară , cu pușca la spate ? Vă cred în stare . Toaletarea și plantările se fac cu aprobare scrisă de la Primărie ,dar apa folosită la udările impuse , de unde și cine o plătește ? Atâta timp cât nu va exista echitate ( care nu poate fi asigurată decât prin taxe ) , nu veți realiza nimic . De ce un proprietar cu o cotă mai mare de proprietate este obligat aici să plătească mai mult ? Inspiră clădirea mai mult aer de la pansele ? Sunt multe lucruri de spus ,dar concluzionez cu încă o întrebare: Pe cine reprezintă în C.L. cei care apar la televizor , bătându-se cu cărămida în piept că reprezintă interesele asociațiilor de proprietari ? Bineînțeles , nu proprietarii , ci indemnizația lor de participare la ședințele C.L.
24 Nov, 08:39 soseaua mortii E 85
dan a comentat pentru articolul „Goană“ pe şoseaua morţii:
Singura solutie este montarea de aparate radar pe masini neinscriptionate care sa circule pe tot drumul E 85 si in cateva ore nu vor fi retinute 15 permise pentru depasirea vitezei ci poate 915.
24 Nov, 06:35 Ionelo, dar aia cu tinerii, cu locurili di muncă, cum rămâne? A trecut aproape un an de mandat, dar nu te-am văzut la tribună!
Pixelu de memorie a comentat pentru articolul Ionela Dobrică: „Munca la distanţă poate constitui o foarte mare oportunitate“:
Și acum tot muncă la distanță este. La distanță de casă. Prin albion, prin hexagon, prin cizmă, prin coridă, pe la arieni, ...
Google PageRank Checker