27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:41 PM
albosmart

Opinii

Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat

de Călin BOSTAN
Opinii  |
23.06.2017, 00:00
659

Motto: ,,Nu mă-npinge, că ameţesc…“

   Să recapitulăm. Cel mai bun guvern de la Revoluţie încoace, aşa cum a fost numit, în primele şase luni de la învestire de propaganda ­socia­l-democrată, ajunge la momentul evaluării. La comanda unui condamnat penal, de către o comisie coordonată de un altul care nu mai are mult până să înfunde puşcăria.

   La evaluare, totul iese prost, mai puţin vreo trei miniştri. Se cere demisa premierului. Acesta refuză de vreo trei ori la rând. Aproape toţi miniştrii - printre care şi ,,cei buni” - demisionează şi premierul rămâne aproape singur, înconjurat de un val de simpatie populară, până în momentul în care îi deschide porţile Palatului Victoria maimuţoiului naţional.

   Se pune la cale o moţiune de cenzură, a partidului contra propriului guvern, format din miniştri de-acum demisionari. Guvern alcătuit de premier cu materialul clientului, adică din oameni impuşi de El Lider Maximo. Căruia, se vede, nu i-au puţit vreo clipă oamenii din guvern, ci guvernul în ansamblu.

   Se ajunge la moţiune. În textul moţiunii, guvernul este înfierat cu mânie proletară, mai ceva decât o făceau aceiaşi propagandişti social-democraţi în momentele în care România era condusă de ,,tehnocraţi”.

   Se ajunge şi la vot. ­Mi­nistrii care sunt şi parlamentari votează cu entuziasm moţiunea, în al cărei text sunt taxaţi drept incapabili, ca şi în evaluarea făcută la comanda unui condamnat penal, de către o comisie coordonată de un altul care nu mai are mult până să înfunde puşcăria. Cu alte cuvinte, îşi dau singuri vot de blam. Sau cartonaşe roşii, ca să fim mai aproape de atmosfera de stadion în care s-a bălăcit Parlamentul în ultimele zile.

   A doua zi după ce guvernul este demis prin moţiune, ei, picaţii la evaluare, criticaţii şi autoblamaţii, revin asupra demisiilor şi se întorc în ­mi­nistere, să-şi reocupe scaune­le în care au primit asigurări că vor rămâne şi în viitorul guvern.

   De partea cealaltă, onor reprezentanţii opoziţiei se mulţumesc să-şi frece mâi­nile de bucurie, să ia în derâdere, să se scălâmbăie în public şi să râdă de pe margine.

   Într-o situaţie mult mai simplă generată de scrisoarea pierdută aflată în pericol de a fi publicată în ,,Răcnetul Carpaţilor”, bietul cetăţean turmentat întreba pe toate drumurile pe cine să voteze. Nu este de mirare că, în aceste zile, românul, chiar şi neturmentat întreabă pe toate drumurile pe unde s-o apuce.

Comentarii

Neturmentat se vede altfel... (23 Jun, 08:01)
Unu'

Prin clasa a treia am învățat o axiomă: înaintea consoanelor "B" și "P" se pune, întotdeauna, "M". Vas' că nu merge "Nu mă-Npinge...". "M", domnu' Bostan!... Dar aveți și dvs dreptate - după o țuică, două, merge și așa...

Raspunde
Pentru dl. Neturmentat care vede altfel (23 Jun, 10:22)
Călin Bostan

Remarcabilă observația dumneavoastră cu privire la axioma gramaticală de clasa a III-a despre care faceți vorbire mai sus. Din păcate, la o clasă superioară, pe care probabil ați promovat-o dar ați șters cu buretele tot ce ați învățat, se predă despre un anume domn, Ion Luca Caragiale pe numele său, care scris și o piesă de teatru numită „O scrisoare pierdută”. Un personaj, Cetățeanul Turmentat, spune în mai multe rânduri „Nu mă-npinge, că ameţesc…”. Dacă aveți curiozitatea să puneți mâna pe o carte care conține această piesă și o frunzăriți până dați de personajul în cauză, veți vedea că bietul Caragiale așa s-a priceput să scrie, „Nu mă-npinge, că ameţesc…”. Iar bietul Bostan atât s-a priceput, să pună între ghilimele ce a scris Caragiale, fără a îndrăzni să îl corecteze.

Raspunde
Încă-s treaz!... (23 Jun, 12:17)
Unu'

Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...

Raspunde

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker