27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 26, 2017 19:34 PM
toamna buzoiana

Opinii

Actuala dilemă a cetăţeanului (ne)turmentat

de Călin BOSTAN
Opinii  |
23.06.2017, 00:00
813

Motto: ,,Nu mă-npinge, că ameţesc…“

   Să recapitulăm. Cel mai bun guvern de la Revoluţie încoace, aşa cum a fost numit, în primele şase luni de la învestire de propaganda ­socia­l-democrată, ajunge la momentul evaluării. La comanda unui condamnat penal, de către o comisie coordonată de un altul care nu mai are mult până să înfunde puşcăria.

   La evaluare, totul iese prost, mai puţin vreo trei miniştri. Se cere demisa premierului. Acesta refuză de vreo trei ori la rând. Aproape toţi miniştrii - printre care şi ,,cei buni” - demisionează şi premierul rămâne aproape singur, înconjurat de un val de simpatie populară, până în momentul în care îi deschide porţile Palatului Victoria maimuţoiului naţional.

   Se pune la cale o moţiune de cenzură, a partidului contra propriului guvern, format din miniştri de-acum demisionari. Guvern alcătuit de premier cu materialul clientului, adică din oameni impuşi de El Lider Maximo. Căruia, se vede, nu i-au puţit vreo clipă oamenii din guvern, ci guvernul în ansamblu.

   Se ajunge la moţiune. În textul moţiunii, guvernul este înfierat cu mânie proletară, mai ceva decât o făceau aceiaşi propagandişti social-democraţi în momentele în care România era condusă de ,,tehnocraţi”.

   Se ajunge şi la vot. ­Mi­nistrii care sunt şi parlamentari votează cu entuziasm moţiunea, în al cărei text sunt taxaţi drept incapabili, ca şi în evaluarea făcută la comanda unui condamnat penal, de către o comisie coordonată de un altul care nu mai are mult până să înfunde puşcăria. Cu alte cuvinte, îşi dau singuri vot de blam. Sau cartonaşe roşii, ca să fim mai aproape de atmosfera de stadion în care s-a bălăcit Parlamentul în ultimele zile.

   A doua zi după ce guvernul este demis prin moţiune, ei, picaţii la evaluare, criticaţii şi autoblamaţii, revin asupra demisiilor şi se întorc în ­mi­nistere, să-şi reocupe scaune­le în care au primit asigurări că vor rămâne şi în viitorul guvern.

   De partea cealaltă, onor reprezentanţii opoziţiei se mulţumesc să-şi frece mâi­nile de bucurie, să ia în derâdere, să se scălâmbăie în public şi să râdă de pe margine.

   Într-o situaţie mult mai simplă generată de scrisoarea pierdută aflată în pericol de a fi publicată în ,,Răcnetul Carpaţilor”, bietul cetăţean turmentat întreba pe toate drumurile pe cine să voteze. Nu este de mirare că, în aceste zile, românul, chiar şi neturmentat întreabă pe toate drumurile pe unde s-o apuce.

Comentarii

Neturmentat se vede altfel... (23 Jun, 08:01)
Unu'

Prin clasa a treia am învățat o axiomă: înaintea consoanelor "B" și "P" se pune, întotdeauna, "M". Vas' că nu merge "Nu mă-Npinge...". "M", domnu' Bostan!... Dar aveți și dvs dreptate - după o țuică, două, merge și așa...

Raspunde
Pentru dl. Neturmentat care vede altfel (23 Jun, 10:22)
Călin Bostan

Remarcabilă observația dumneavoastră cu privire la axioma gramaticală de clasa a III-a despre care faceți vorbire mai sus. Din păcate, la o clasă superioară, pe care probabil ați promovat-o dar ați șters cu buretele tot ce ați învățat, se predă despre un anume domn, Ion Luca Caragiale pe numele său, care scris și o piesă de teatru numită „O scrisoare pierdută”. Un personaj, Cetățeanul Turmentat, spune în mai multe rânduri „Nu mă-npinge, că ameţesc…”. Dacă aveți curiozitatea să puneți mâna pe o carte care conține această piesă și o frunzăriți până dați de personajul în cauză, veți vedea că bietul Caragiale așa s-a priceput să scrie, „Nu mă-npinge, că ameţesc…”. Iar bietul Bostan atât s-a priceput, să pună între ghilimele ce a scris Caragiale, fără a îndrăzni să îl corecteze.

Raspunde
Încă-s treaz!... (23 Jun, 12:17)
Unu'

Apreciez răspunsul, chiar dacă argumentele, și pe cale de consecință concluziile, sunt discutabile. Ghilimelele nu sugerează un citat decât dacă este indicată sursa. Bun, să presupunem că sunt atât de ignorant într-ale literaturii încât n-am auzit de Caragiale. Am auzit doar că, prin redacții, i se spunea "Moș Virgulă". Deci Caragiale nu putea să facă rabat niciodată de la corectitudinea gramaticală. Doar că multe s-au schimbat într-ale gramaticii în ultima sută (și ceva...) de ani. De acord, păstrăm cuvintele autorului, pentru a păstra parfumul epocii, sau licențele poetice ("Cobori în jos Luceafăr blând..."), dar nici la Caragiale, nici la Eminescu, sau la oricare alt autor nu păstrăm ortografia originală, dacă Onor' Academia a schimbat regulile. Chiar dacă Eminescu și Caragiale (de care, din câte ați remarcat, nu am prea auzit) au scris cu apostrof, noi folosim cratima. Deci, din punctul meu ignorant de vedere, a păstra o ortografie desuetă, fără a accentua, prin indicarea sursei, că doriți un anumit parfum antebelic, constituie o eroare. Părerea mea!...

Raspunde

Stiri Agerpres

Pionierul judo-ului în România, Mihai Botez, va avea un bust la Arad
Marti, Septembrie 26, 2017 19:27 PM

Memoria pionierului judo-ului și ju-jitsu-ului în România, Mihai Botez, va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la șase ani de la trecerea sa în neființă, prin amplasarea unui bust în inima orașului de pe Mureș, informează Shihan Pavel Milovan, președintele clubului.

Juncker salută 'discursul foarte european' al lui Macron
Marti, Septembrie 26, 2017 19:25 PM

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marți 'discursul foarte european' rostit de președintele francez Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, intervenție în care liderul de la Elysee împărtășește abordarea privind aprofundarea integrării europene susținută de șeful executivului european în recentul său discurs privind starea Uniunii, notează AFP.

Ministrul Educației a aprobat metodologiile de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice
Marti, Septembrie 26, 2017 19:22 PM

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a aprobat, prin ordin, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, a anunțat MEN.

China a inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine
Marti, Septembrie 26, 2017 19:15 PM

Tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine a fost deschis circulației publice marți, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, la 15 ani de la începerea lucrărilor la acest proiect, informează agenția Xinhua.

Turiștii sunt sfătuiți să nu călătorească în insula Puerto Rico devastată de uraganul Maria
Marti, Septembrie 26, 2017 19:05 PM

Directorul Agenției de Turism din Puerto Rico, José Izquierdo, a declarat marți că descurajează călătoriile în această insulă din Caraibe ca urmare a devastărilor produse de uraganele Irma și Maria, relatează EFE.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Sep, 18:57 la subiect
max bengosu' a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Tocmai comentam cu un forumist pe nume ,,pixel" cum e cu salariile la bugetari iaca cum un frezor ,sculer si matriter ajunge ditamai consilierul la prefectura iar cind s-a eliberta un loc mai bine remunerat iaca ,,catindatul" ca doar nu era sa ramana mnealui fara comitie" si cam asa aprope toti bugetarii au fost plantati ,doamne si pe ce salarii!!!Cine oare sa mai vrea sa munceasca_n privat ciolacule?toti la companii de stat !
26 Sep, 16:32 Persecutatii comunismului
Mihai a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Dl. Diaconita a fost crunt persecutat de comunisti.A fost nevoit sa ramana cu studiile liceale pana la 47 de ani.Noroc cu democratia si drepturile cetatenilor europeni ca i s-a permis sa urmeze o facultate. Imediat ce l-a "lovit" dragostea de carte a tinut-o tare cu invatatura:cursuri de formare , master , etc. Probabil urmeaza in curand si un doctorat in managementul administratiei publice! Sanatate si "succesuri" d-lui Diaconita !
26 Sep, 15:42 Invitat de onoare
Absentul a comentat pentru articolul Zsolt Gyongyossy vine azi la deschiderea noului anului școlar la LPS:
Si Madam Burducea (Geta)
Google PageRank Checker