Este actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, iar anul trecut a fost nominalizat la Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” la Gala Premiilor UNITER. George Albert Costea va evolua sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18,30, pe scena Teatrului „George Ciprian” în spectacolul „Dorian”, în regia Oanei Răsuceanu, o producţie care îmbină video şi muzică, fără niciun cuvânt rostit.
   Înainte de reprezentaţia de la Buzău, actorul care a lucrat cu numeroşi regizori consacraţi (Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornişteanu, Janusz Wisniewski, Răzvan Mazilu) vorbeşte în cadrul unui interviu despre spectacolul „Dorian”, producţie care face parte şi din selecţia oficială a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.
   Spectacolul „Dorian” se construieşte plecând de la o premisă, pe cât de absurdă, pe atât de puternică şi de imposibil de ocolit: sfârşitul lumii va veni în 24 de ore.

    Reporter: În stagiunea trecută, Dorian s-a jucat şi la Bucureşti, dar şi în teatrele din ţară, la Timişoara, Craiova, Ploieşti, iar anul acesta a fost deja itinerat la Tulcea şi urmează mai multe reprezentaţii prin ţară. Cum a fost primit spectacolul, care au fost reacţiile publicului din Bucureşti şi din ţară?

   George Albert Costea: Reacţiile au fost de fiecare dată bune şi foarte bune dacă este să consider aplauzele de la sfârşitul spectacolului;  dar cele mai sincere răspunsuri le puteţi obţine poate doar dacă staţi de vorbă cu publicul la ieşirea de la spectacol. La „Dorian“ îmi place cel mai mult liniştea care se aşterne în sală (pe care o simt cel mai bine în mod evident, în momentele fără muzică), pe care eu o interpretez ca pe o linişte concentrată, când publicul încearcă să înţeleagă firul narativ din spatele momentelor de dans sau ce urmează să se întâmple cu acest personaj după ce premisele povestii au fost enunţaţe. Îmi dau seama că descoperă spectacolul şi aceasta mă face şi pe mine să îl redescopăr de fiecare dată împreună cu ei… ceea ce este foarte frumos şi surprinzător.

„Chiar dacă în spectacol cuvintele nu sunt rostite, ele există acolo“

   Rep.: Cât de dificil este pentru un actor să joace fără cuvinte, să exprime ce simte numai prin mişcările corpului?

   G.A.C.: Sunt tentat să răspund că, într-o oarecare măsură, este chiar mai uşor să mă exprim fără cuvinte. Dar chiar dacă ele nu sunt rostite, ele există acolo – în unele momente îmi gândesc un monolog introspectiv iar în altele un dialog cu „personajele“ care apar în spectacol – ceea ce pentru mine dă un sens mai profund şi mişcării, în sensul de a gândi dansul ca pe un text, cu propoziţii, fraze, semne de punctuaţie. Ce simt eu personal cred că este mai puţin important, dar pentru mine, dansul este acţiune (chiar şi în non-acţiune) şi prin pauze, accente în mişcare, alternanţe de ritm etc. putem sugera diverse stări, sentimente juste pentru mesajul pe care eu şi coregrafa Oana Răsuceanu am vrut să le punem în povestea din „Dorian“.

   Rep.: Dacă ar fi să numeşti un sentiment, o emoţie, un gând cu care ai vrea ca publicul să plece din sală după spectacolul DORIAN, care ar fi acela?

   G.A.C.: Cred că receptarea unui spectacol, fie el de teatru, dans, muzică este o chestiune foarte personală a fiecărui spectator în parte şi ţine, printre altele, de cât de mult a empatizat cu ceea ce a văzut sau ascultat, cu ce a mai văzut înainte, cu ce îl preocupă sau, pur şi simplu, de starea şi disponibilitatea cu care a intrat în sala de spectacol. Dar, desigur, mi-ar plăcea ca spectatorii să iasă de la „Dorian“ cu puţin mai multă poftă de viaţă, de dans şi de a îmbrăţişa o persoană care le este dragă.

  Rep.: Spectacolul DORIAN este selectat în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru 2017 (20-30 octombrie, Bucureşti). Ce înseamnă asta pentru tine?

   G.A.C.: Selecţia în FNT este cred o recunoaştere şi o apreciere a pasiunii mele pentru dans, a modului în care aleg să mă exprim şi altfel decât ca actor de teatru şi, în acelaşi timp, un semn de deschidere a actualului selecţioner (Marina Constantinescu) pentru forme din ce în ce mai variate de spectacole din sfera artelor performative. 

DISTRIBUIȚI