27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:09 AM

Cultura

Actorul George Albert Costea despre spectacolul „Dorian”, pe care îl joacă sâmbătă la Buzău: „Mi-ar plăcea ca spectatorii să iasă din sală cu puţin mai multă poftă de viaţă şi de a îmbrăţişa o persoană dragă“ (VIDEO)

de Cristian IONESCU
Cultura  |
13.10.2017, 00:00
551
   Este actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, iar anul trecut a fost nominalizat la Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” la Gala Premiilor UNITER. George Albert Costea va evolua sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18,30, pe scena Teatrului „George Ciprian” în spectacolul „Dorian”, în regia Oanei Răsuceanu, o producţie care îmbină video şi muzică, fără niciun cuvânt rostit.
   Înainte de reprezentaţia de la Buzău, actorul care a lucrat cu numeroşi regizori consacraţi (Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornişteanu, Janusz Wisniewski, Răzvan Mazilu) vorbeşte în cadrul unui interviu despre spectacolul „Dorian”, producţie care face parte şi din selecţia oficială a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.
   Spectacolul „Dorian” se construieşte plecând de la o premisă, pe cât de absurdă, pe atât de puternică şi de imposibil de ocolit: sfârşitul lumii va veni în 24 de ore.

    Reporter: În stagiunea trecută, Dorian s-a jucat şi la Bucureşti, dar şi în teatrele din ţară, la Timişoara, Craiova, Ploieşti, iar anul acesta a fost deja itinerat la Tulcea şi urmează mai multe reprezentaţii prin ţară. Cum a fost primit spectacolul, care au fost reacţiile publicului din Bucureşti şi din ţară?

   George Albert Costea: Reacţiile au fost de fiecare dată bune şi foarte bune dacă este să consider aplauzele de la sfârşitul spectacolului;  dar cele mai sincere răspunsuri le puteţi obţine poate doar dacă staţi de vorbă cu publicul la ieşirea de la spectacol. La „Dorian“ îmi place cel mai mult liniştea care se aşterne în sală (pe care o simt cel mai bine în mod evident, în momentele fără muzică), pe care eu o interpretez ca pe o linişte concentrată, când publicul încearcă să înţeleagă firul narativ din spatele momentelor de dans sau ce urmează să se întâmple cu acest personaj după ce premisele povestii au fost enunţaţe. Îmi dau seama că descoperă spectacolul şi aceasta mă face şi pe mine să îl redescopăr de fiecare dată împreună cu ei... ceea ce este foarte frumos şi surprinzător.

„Chiar dacă în spectacol cuvintele nu sunt rostite, ele există acolo“

   Rep.: Cât de dificil este pentru un actor să joace fără cuvinte, să exprime ce simte numai prin mişcările corpului?

   G.A.C.: Sunt tentat să răspund că, într-o oarecare măsură, este chiar mai uşor să mă exprim fără cuvinte. Dar chiar dacă ele nu sunt rostite, ele există acolo - în unele momente îmi gândesc un monolog introspectiv iar în altele un dialog cu „personajele“ care apar în spectacol - ceea ce pentru mine dă un sens mai profund şi mişcării, în sensul de a gândi dansul ca pe un text, cu propoziţii, fraze, semne de punctuaţie. Ce simt eu personal cred că este mai puţin important, dar pentru mine, dansul este acţiune (chiar şi în non-acţiune) şi prin pauze, accente în mişcare, alternanţe de ritm etc. putem sugera diverse stări, sentimente juste pentru mesajul pe care eu şi coregrafa Oana Răsuceanu am vrut să le punem în povestea din „Dorian“.

   Rep.: Dacă ar fi să numeşti un sentiment, o emoţie, un gând cu care ai vrea ca publicul să plece din sală după spectacolul DORIAN, care ar fi acela?

   G.A.C.: Cred că receptarea unui spectacol, fie el de teatru, dans, muzică este o chestiune foarte personală a fiecărui spectator în parte şi ţine, printre altele, de cât de mult a empatizat cu ceea ce a văzut sau ascultat, cu ce a mai văzut înainte, cu ce îl preocupă sau, pur şi simplu, de starea şi disponibilitatea cu care a intrat în sala de spectacol. Dar, desigur, mi-ar plăcea ca spectatorii să iasă de la „Dorian“ cu puţin mai multă poftă de viaţă, de dans şi de a îmbrăţişa o persoană care le este dragă.

  Rep.: Spectacolul DORIAN este selectat în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru 2017 (20-30 octombrie, Bucureşti). Ce înseamnă asta pentru tine?

   G.A.C.: Selecţia în FNT este cred o recunoaştere şi o apreciere a pasiunii mele pentru dans, a modului în care aleg să mă exprim şi altfel decât ca actor de teatru şi, în acelaşi timp, un semn de deschidere a actualului selecţioner (Marina Constantinescu) pentru forme din ce în ce mai variate de spectacole din sfera artelor performative. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker