UPDATE După accidentul care a avut loc ieri în faţa Şcolii nr.1 din municipiu 11 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean Buzău. 9 victime au fost transportate la spital cu salvările, în timp ce două au ajuns ulterior cu maşinile personale. La acest moment, 6 persoane lovite de mașina directoarei Monica Gheorghe au rămas sub supravegherea medicilor,  iar o femeie de 60 de ani, a fost transferată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală, având fractură de bazin și alte politraumatisme prin accident rutier. 

În urma cercetărilor, poliţiştii au dispus reţinerea permisului directoarei, dar acesta a primit dovadă de circulație valabilă 15 zile, care poate fi prelungită de către procurorul de caz, la cerere.

 

Scene de groază în fața Șco­lii nr. 1, la orele prânzului. O manevră executată greșit la volan sau un moment de rătăcire ori de neatenție se putea încheia tragic, miercuri, la Școala Gimnazială „Aviator Mircea T. Bădulescu“ din municipiul Buzău, cunoscută și ca Școala nr. 1. Directorul școlii, Monica Gheorghe, vrând să intre în curtea unității cu mașina, ar fi apăsat pedala de acce­lerație în locul frânei, iar autoturismul a intrat în plin în grupul de persoane care aștepta în fața porții. Șase părinți care își așteptau copiii să iasă de la ore au fost pur și simplu spulberați de mașina scăpată de sub control. De parcă nu ar fi fost suficient, mașina a lovit și panoul unei porți metalice care s-a prăbușit peste victimele întinse pe asfalt.

Monica Gheorghe

Monica Gheorghe, profesor de biologie și director al școlii nr. 1 de mulți ani, se îndrepta către școală la volanul autoturismului său, o Toyota CR-V Hybrid. Ajunsă în fața instituției, directoarea ar fi vrut să parcheze, moment în care a încurcat pedalele, apăsând accelerația în locul frânei. Eroarea poate fi pusă pe seama faptului că mașina pe care o conducea avea cutie de viteze automată, dar și pe seama unei anumite stări de surescitare a directoarei care, după cum a relatat șefa Inspectoratului Școlar Județean, Florina Stoian, sosită la fața locului, și-ar fi petrecut toată noaptea la spital, după ce fetița sa a fost internată în cursul zilei de ieri, cu anumite probleme de sănătate.

Șase persoane – cinci femei, una fiind însărcinată, și un bărbat – au fost rănite în accident. Ele au rămas întinse pe asfalt până la sosirea ambulanțelor care le-au transportat la spital unde s-a stabilit că victimele au suferit multimple traumatisme la nivelul picioarelor și mâinilor, o femeie fiind în stare mai gravă, cu fractură de bazin, dar stabilă și cooperantă. De asemenea, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău a ajuns și o fată de 12 ani cu fractură de gleznă, fiind internată pe secția de Chirurgie Pediatrică. Alte trei persoane au suferit atacuri de panică și au fost transportate la UPU, una dintre ele fiind și directoarea vinovată de producerea accidentului.

Directoarea Monica ­Ghe­orghe a reușit să scape de mulțimea agresivă, ea refugiindu-se în clădirea școlii. Câteva minute mai târziu, după ce victimele au fost preluate de ambulanțe, ea a solicitat ajutor medical după ce ar fi suferit un atac de panică.

În urma evenimentului rutier, dată fiind amploarea și dinamica lui, autoritățile județului au decis activarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului au fost trimise patru ambulanțe de la Servi­ciul de Ambulanță Județean, o ambulanță SMURD și autospeciala pentru transportul victimelor multiple de la ISU, atât victimele rănite în urma accidentului, cât și persoanele care suferiseră atacuri de ­pa­ni­că, primind primele îngrijiri la fața locului, după care au fost preluate și transportate la secția UPU a Spitalului Județean, unde personalul me­dical era deja pus în alertă de la momentul declanșării planului roșu. În ceea ce o privește pe femeia însărcinată care a fost lovită de mașina directoarei, aceasta a fost transportată cu ambulanța la Maternitate.

Martori la accident spun că Monica Gheorghe avea de aproximativ o lună mașina cu care a provocat accidentul, manevra necorespunzătoare legată de încurcarea celor două pedale – frână și accelerație, așa cum are Toyota C-HR Hybrid cu  cutie de viteze automată – putând fi o consecință a neacomodării cu mașina. Însă, este puțin probabil ca un șofer cu experiență să încurse pedalele, mașina cu cutie hidramată fiind mai ușor de condus decât una cu transmisie manuală, lipsind pedala de ambreiaj, acționată cu piciorul stâng în timp ce celelalte două – frâna și accelerația fiind acționate doar cu piciorul drept, și într-un caz și în celălalt.

Pe de altă parte, un aspect mult mai important trebuie luat în seamă. Faptul că  în multe școli din municipiu curțile unităților de învățământ sunt folosite ca parcări de reprezentanți ai conducerilor și de cadre didactice, deși nu sunt amenjate în acest sens. Iar Școala nr. 1 nu este o excepție.

Dinamica accidentului, schimbată de la o oră la alta

Inspectorul școlar general, Florina Stoian, sosită la locul accidentului, a anunțat Ministerul Eucației despre această situație. De asemenea, șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, Cecilia Manolescu, a venit și ea la fața locului. Școala unde s-a produs accidentul este una dintre cele mai cunoscute din oraș, iar la orele prânzului zona este una extrem de aglomerată. Accidentul s-a produs de față cu zeci de martori, printre care și mulți copii care începuseră să iasă de la ore și cu alții care așteptau să intre la ore.

Poliția a deschis o anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii accidentului. Directoarea șco­lii se va alege cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și totul depinde de numărul de zile de îngrijiri medicale de care vor avea nevoie victimele.

Mulți martori au relatat cum mașina condusă de directoare a spulberat oamenii care așteptau în fața Școlii nr. 1.

„Referitor la accidentul rutier din municipiul Buzau, din primele verificări efectuate la fata locului de politiști a reieșit că o conducatoare auto aflată la volanul unui autoturism, pe fondul unei manevre executate greșit, a acroșat poarta de acces în curtea unei instituții școlare. În urma impactului, 6 persoane adulte, 5 femei și un bărbat, au suferit vătămări corporale în urma căderii porții metalice, persoanele aflându-se pe trotuar, în fața unității școlare“, se precizeză într-una dintre primele informări ale Poliției.

După o oră și jumătate dinamica se modificase:

„În urma verificărilor efectuate de echipa de cercetare la fața locului a rezultat că o buzoiancă în vârstă de 43 ani care se deplasa cu un autoturism dinspre B-ul N. Bălcescu, pentru a intra în curtea unei unități școlare din municipiul Buzău, pe fondul unei manevre executate greșit, ar fi pierdut controlul asupra vehiculului și ar fi acroșat poarta de acces și un grup de persoane. În urma accidentului rutier 8 persoane cu vârste cuprinse între 12 și 67 de ani au suferit diferite vătămări corporale, iar în total 9 persoane au fost transportate la spital. Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind ne­gativ. În cauză a fost întocmit dosar penal și polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul“. 

Cum se conduce o mașină cu transmise automată
Conducerea unei mașini cu transmisie automată face că mai multe aspecte ale șofatului să devină automate. Nu trebuie să apeși ambreiajul pentru a schimba viteze, acestea se schimbă singure. E mult mai ușor să conduci o mașină cu transmisie automată decât una manuală. Nu încercăm să prezentăm avantajele sau dezavantajele cutiei automate ci să încercăm să găsim un răspuns:

Cum să faci?

• Observă cele două pedale de pe podeaua mașinii. Frâna e în stânga și acceleratorul în dreapta. Aceste două pedale vor fi operate doar cu piciorul drept.

• Familiarizează-te cu schimbă­torul de viteze

Acesta are următoarele viteze: P, R, N, D.  Pune în poziția ,,P” după ce ai parcat și vrei să oprești motorul. ,,R” este marșarier, N este neutru, pentru a scoate mașină din viteză, iar ,,D” este pentru condus (drive).

Unele cutii de viteze automate au și ,,3”, ,,2”, ,,1” și ,,S” sau ,,M”. ,,3”, ,,2” și ,,1” reprezintă vitezele și se folo­sesc în general în condiții nefavorabile de drum, cum ar fi în timpul iernii când e zăpadă. Prima și a doua viteză vor permite mașinii să atingă o anumită limită de viteză și rotații pe minut (RPM).

La pornire

Când vrei să pornești motorul, asigură-te că mașina e în modul parcare (,,P”). Verifică să fie apăsată frâna, apoi pornește motorul. Mașinile cu transmisie automată nu vor porni decât dacă mașina e pe modul park. Mută viteza pe drive (,,D”) – pentru mersul înainte – sau revers (,,R”) – pentru mersul înapoi – pentru a porni de pe loc.

Ia piciorul de pe frână încet. Mașina va începe să se miște. Acest lucru e diferit la mași­nile cu transmisie manuală și s-ar putea să te surprindă la început. Pune piciorul pe acce­lerație și apasă ușor pentru a mări viteză.

La oprire

Încetinește, apăsând ușor pe frână. Nu e nevoie să schimbi viteza din drive sau revers o dată ce ai oprit, dar menține piciorul pe frână tot timpul. Pune mașina pe modul “P” când ai terminat de condus și vrei să oprești motorul.

Săptămâna trecută, un bărbat de 72 de ani din Brașov a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină, un Porsche Panamera, cu cutie hidramată. Pietonul se afla pe un trotuar din Râmnic, când șoferul autoturismului de lux, un tânăr de etnie romă, în loc să iasă cu spatele din parcare a mers în față. Accidentul a fost, de asemenea, pus pe seama mașinii cu transmisie automată pe care șoferul nu a știut să o manevreze.

 

DISTRIBUIȚI
loading...

9 COMENTARII

 1. Prostia se plătește scump. În vară eu am fost cea care a ajutat-o să fie din nou directoare. Imi recunosc greșeală, că acum oamenii aceia erau sănătoși dacă nu-i lovea directoarea!

 2. Duduia nu o să pățească NIMIC. Ea și cu directoarea de la Scoala 15 sunt SINGURELE directoare din oraș care NU au luat examenul dat de Minister și totuși sunt pe funcție. Din relatările altor martori….care nu sunt citați de nimeni din presă, se pare că Gheorghe…nervoasă că elevii și bunicii îi stau în cale, a vrut să accelereze la intimidare/să tureze motorul….că cică mai făcea, chiar dacă milițienii erau de față! Numai că de data asta avea mașină cu cutie automată… GHINION pentru părinți, bunici și elevi. Așa că… trai neneacă, bine că nu a murit nimeni și asta e…
  P.S. Se pare că celebra fugă în cancelarie urmată de mirobolantul leșin a fost numai teatru ieftin…spun gurile rele….

 3. Intrebare: De ce doamna Monica Gheorghe nu are depusa DECLARATIA DE AVERE la AGENTIA NATIONALA DE INTRGRITATE conform legii, cum au depus-o ceilalti directori de scoli?

 4. ce fotografii, ce interbelic ionescule?
  şcoala 1, e propietate publică sau nu? cine o finanteazā, nu noi, cetatenii Buzăului?

  de unde vrei retrocedare si in folosul cui?
  hai sa demolam scuarul si jos cu statuia ca ii trebuie ciocoiului un loc de parcare in fata usii de la birou!

 5. Si inca ceva!! Toti stateau sa filmeze. Nu am vazut prea multi sa se aplece la cei raniti,sa vada daca mai misca,sa ii tina de mana,sa intrebe dupa ce copil au venit… Nimic. Umanitatea a disparut complet. Suntem doar o turma,fara sentimente,nimic nu ne mai misca. Lumea era mai preocupata sa filmeze si sa pozeze ,ca la circ. Inclusiv mari ziaristi care faceau poze pe trecere,de a trebuit ca cei care carau targa sa ii ocoleasca,ca nu prindeau ei un prim plan cum trebuie. Serios,am ajuns vai de noi!!!!

 6. Oamenii se aflau intre masina si poarta cand nebuna a intrat in oameni. Nu era nimeni in dreptul portii in curte,toti erau pe trotuar ,in fata portii. Scrieti naibii adevarul si nu mai faceti supozitii aiurea. Si de exemplu,s-a napustit cu masina de doua ori in grup,nu o singura data. Si a doua oara a rupt poarta ,cu oamenii prinsi la mijloc. Scoala are camere,de ce nu le verificati,daca tot aveti ‘relatii’? Intre timp…probabil ca imaginile au si disparut,directoarea avand acces la camere,din birou!! Asta asa,ca fapt divers!. Ce ziceti?

 7. Bun articolul.De ce trebuie sa se intre in curtea scolii cu masina?Cine intra in scoli cu masina?Sunt multe institutii scolare in care curtea scolii nu e parcare,dar altele,,,,,sunt parcari pentru directorii scolilor respective/,Cred ca aceasta doamna a fost deranjata de faptul ca parintii nu s au dat la o parte din calea masinii d nei directoare.Acolo nu e o parcare corespunzatoare,dar va garantez ca d na directoare tot ar fi parcat in interiorul scolii.Ceilalti profesori parcheaza acolo?

 8. Domnule, pune mai abrupt problema! De ce e dezordine și aglomerație în fața școlilor? Unde sunt locuri de parcare(cel puțin 24, absolut necesare) în Buzău?Cine discută despre problema transportului școlar în municipiu? Când se va atribui școlii nr. 1 dreptul de proprietate conform fotografiilor din perioada interbelică? Când vor primi profesorii vreun spor de stres? etc., etc. Probabil se vor face o mulțime de supoziții, se vor aduce jigniri sau vor începe iar anonimi să arunce murdării de tot felul. Învățământul a fost și a rămas Cenușăreasa țării nu prioritate națională.

 9. Domnule, pune mai abrupt problema! De ce e dezordine și aglomerație în fața școlilor? Unde sunt locuri de parcare(cel puțin 24, absolut necesare) în Buzău?Cine discută despre problema transportului școlar în municipiu? Când se va atribui școlii nr. 1 dreptul de proprietate conform fotografiilor din perioada interbelică? Când vor primi profesorii vreun spor de stres? etc., etc.

Comments are closed.